Škubánky s mákem
Potřebné ingredience
1 kg oloupaných brambor
250g hrubé mouky
špetka soli
sádlo na smažení
150g mletého máku
100g moučkového cukru
Postup přípravy
Brambory uvaříme do měkka, část vody slijeme, část ponecháme (tak, aby 2/3 brambor byly ponořené ve vodě). Do brambor naděláme obrácenou vařečkou díry. Zaprášíme moukou a osolíme.…
Masová haše ll.
Potřebné ingredience
200 g dušeného nebo pečeného vepřového masa, 30 g tuku Hera, 1 lžíce hladké mouky, kousek cibule, 1 žemle, mletý pepř, sůl
Postup přípravy
Maso umeleme s trochou šťávy nebo vývaru. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, zasypeme moukou, usmažíme světlou jíšku a zalijeme ji šťávou z dušeného nebo pečeného masa…
Haše ze zbytků masa
Potřebné ingredience
250 g vařeného nebo pečeného masa, 30 g másla, 1/8 l vody, 1/2 cibule,
2 vejce, sůl, citron, 1 lžíce kečupu
Postup přípravy
Umleté maso našleháme s jemně nasekanou cibulkou a vodou a vložíme do kastrolu. Přidáme kousek másla, podusíme a přidáme vejce. Mícháme, dokud směs nezhoustne. Dochutíme…
Rychlé jablkové lívance
Potřebné ingredience
3 dcl mléka, 30 dkg polohrubé mouky, 30 dkg nahrubo nastrouhaných jablek, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, sůl, pískový cukr, sekané ořechy nebo ovesné vločky, skořicový cukr
Postup přípravy
Z uvedených surovin připravíme těsto a lívanečky smažíme na 100% tuku nebo rozpáleném oleji. Ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.
Ďábelská haše
Potřebné ingredience
500g mletého zadního hovězího masa, 1 velká cibule, 3 lžíce hladké hořčice, 2 lžíce worcestru, 1 lžička rajčatového kečupu, sůl, pepř, 100ml vody
Postup přípravy
V rozehřáté pánvi dusíme mleté maso společně s na kostičky nakrájenou cibulí. Mícháme a maso rozdělujeme na malé hrudky, aby se všechno maso propeklo. Je-li třeba vylijeme z pánve…
Houbová haše
Potřebné ingredience
250 g mletého vepřového masa, 250 g mletého hovězího masa, 800 g umletých hub, 2 vejce, sůl, pepř, 1 nakrájená cibule, 2-3 stroužky utřeného česneku, majoránka, strouhanka na zahuštění, 1/2 hrnku mléka, tuk na vymazání pekáče
Postup přípravy
Vše vypracujeme na vláčnou hmotu.
Naplníme vymazaný pekáč a upečeme.
Podáváme s bramborem či kaší.
Rybí haše
Potřebné ingredience
1kg ryb, 1 vejce, sůl, pepř, česnek, 3 ½ dl mléka, 50g strouhanky.
Postup přípravy
Vykostěné rybí maso usekáme, přidáme sůl, koření, vejce, mléko a strouhanky tolik, aby haše nebyla příliš hustá. Na pekáči rozpustíme tuk, haši na něj rozetřeme a pečeme ve…
Haše se zeleninou a s vejci
Potřebné ingredience
400g vařeného nebo pečeného masa (vepřového, hovězího, králičího, skopového...),
50g másla,
40g cibule,
4 červené sterilované papriky,
3 lžíce sterilovaného hrášku,
sůl, trochu mletého pepře, petrželka nebo pažitka,
3 vejce.
Postup přípravy
V kastrolu na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme umleté maso, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Přidáme nadrobno rozsekané papriky, hrášek, přilijeme rozkvedlaná…
Masová haše
Potřebné ingredience
500 g vepřového masa (vařeného, nejlepší je plecko)
5 vajec
5 housek nebo rohlíků
2 lžíce posekané petrželky
trochu soli a pepře dle chuti
6 stroužků drceného česneku
2 lžíce majoránky
Postup přípravy
Housky nebo rohlíky si nakrájíme na kostičky a namočíme do vlažné vody. Necháme nabobtnat, vymačkáme. Osolíme, opepříme, přidáme drcený česnek a majoránku, maso (buď nakrájené na…
Rychlá polévka z mletého masa
Potřebné ingredience
máslo (olej), mleté maso, zelenina (čerstvá nebo mražená), čerstvé zelené natě, lahůdková cibulka, Solčanka (lze nahradit Vegetou nebo jiným podobným kořením)
Postup přípravy
Na másle (nebo oleji) osmahnout maso. Až se začne rozpadat na kousíčky, přidat zeleninu a ještě trochu osmahnout. Zalít horkou vodou, přidat koření a povařit cca 15 min. Na závěr…