| Jarka S. (pupuša) ID 91897 (19.1.2014, 10:31) | Nakrouhat zelí na jemno. Na drobno pokrájet cibuli, na kostičky špek. Špek rozškvařit v hrnci, přidat cibuli a pěkně dozlatova osmažit. Teprve potom přidat zelí a promíchat. Osolit, přidat drcený kmín, cukr a ocet. Dusit do změknutí. Zahustit buď strouhaným bramborem nebo klasickou záklehtkou z vody a hladké mouky.
ODPOVĚDĚT |
|
| marie d. (maječka22) ID 116161, mimibazar.cz/majecka22 (19.1.2014, 9:25) | JÁ ZELÍ NAKROUHÁM,POSOLÍM A NECHÁM VYPLAKAT V MÍSE...NA SÁDLE ZPĚNÍM CIBULKU,AŽ ZESKLOVATÍ TAK DÁM CUKR A NECHÁM CHVÍLI KARAMELIZOVAT...PAK PŘIDÁM NAKROUHANÉ ZELÍ,OKMÍNUJI,ZALEJI VODOU-NE MOC,ABY V NĚM ZELÍ NEPLAVALO...PODUSÍM ASI 15 MINUT,PAK DÁM ZÁKLETKU Z HL.MOUKY,ZAHUSTÍM A POVAŘÍM ZA OBČASNÉHO MÍCHÁNÍ JEŠTĚ 10 MINUT-ABY NEBYLA CÍTIT MOUKA...NAKONEC PODLE POTŘEBY KÁPNU OCET-NEDÁVÁM HO VŽDY,VNOUČATA VĚTŠINOU CHTĚJÍ ZELÍ JEN NA SLADKO....
ODPOVĚDĚT |
|
| Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (19.1.2014, 9:02) | Nakrouhané zelí udusit v osolené vodě, zvlášť osmažit na sádle cibulku, zasypat lžící mouky, udělat jíšku, přilít do uvařeného zelí, provařit, ochutit solí, octem, cukrem, drceným kmínem.
ODPOVĚDĚT |
|
Petra R. (PetraRol) ID 200746 (19.1.2014, 8:57) | Snad se paní Alena nebude na mě zlobit, že sem dávám odkaz na její recept http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=115122 , ale zelí je podle toho vynikající. Ta brambora v něm je úplný zázrak. Jinak už zelí nedělám.
ODPOVĚDĚT |
| | marie d. (maječka22) ID 116161, mimibazar.cz/majecka22 (19.1.2014, 9:33) |
ZKUSTE PŘÍŠTĚ NAKRÁJET NA MALÉ KOSTIČKY SLANINU-POSTAČÍ ŠPEK,NECHTE ORESTOVAT-JÁ PŘIDÁVÁM JEŠTĚ LŽÍCI SÁDLA....NA TO LŽÍCI HL.MOUKY - KLASICKY ZAPRAŽIT A PAK VMÍCHAT NASTROUHANÉ SYROVÉ BRAMBORY-NA PŮL KILOVÝ PYTLÍK ZELÍ DÁVÁM 3 STŘEDNÍ BRAMBORY...A MÍCHAT,VZNIKNE Z TOHO TAKOVÁ HUSTÁ KEJDA .NO A TA SE VMÍCHÁ DO ZELÍ A CELÉ SE TO JEŠTĚ CHVÍLI POVAŘÍ.TAKHLE TO VAŘÍVALA MOJE BABIČKA,MAMKA,TEĎ JÁ A UŽ TO TAK VAŘÍ I DCERA ...JINAK -JÁ SI TÉ KEJDY NECHÁVÁM TROCHU V KASTROLKU,POSOLÍM JI A DOJÍM JEN TAK.U BABIČKY JSEM VŽDYCKY STÁLA V POZORU A ČEKALA NA VYŠKRÁBÁNÍ HRNCE A ZŮSTALO MI TO DODNES A TO MI JE UŽ 52 LET
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana B. (mil4a) ID 103957 (19.1.2014, 16:08) |
taky tak vařím zelí.a taky vyškrabuju hrnec to přichycené dole je nejlepší.Mnam,dostala jsem na to chut
ODPOVĚDĚT |
| | | | marie d. (maječka22) ID 116161, mimibazar.cz/majecka22 (19.1.2014, 17:16) |
TO JSEM RÁDA ŽE V TOM NELÍTÁM SAMA .MANŽEL NEDÁVNO HNED HRNEC UMYL -NO MĚ MÁLEM TREFILO. ..TAK JSEM SI TU KEJDU MUSELA Z JEDNOHO BRAMBORU UDĚLAT
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Jana B. (mil4a) ID 103957 (20.1.2014, 8:26) |
ODPOVĚDĚT |
| | Petra R. (PetraRol) ID 200746 (19.1.2014, 10:50) |
Díky za tip, příště až budu dělat zelí, tak to zkusím. Já byla tím zahuštěním bramborou sama překvapená výsledkem. My doma vždy zahušťovali zelí moukou. Ale tohle mi chutná o mnoho víc a i manžel se divil, že to zelí chutná jinak a moc dobře, když jsem to tak poprvé vyzkoušela.
ODPOVĚDĚT |
| Petra R. (PetraRol) ID 200746 (19.1.2014, 8:59) |
tak se omlouvám, teď koukám, že chcete vařit přímo z hlávkového zelí syrového. Tak to jsem ještě nezkoušela zahustit bramborou. Ale možná by to také šlo.
ODPOVĚDĚT |
| | Lenka B. (LenicaB) ID 223468, mimibazar.cz/lenicab (19.1.2014, 9:23) |
Já zahustim bramborovou hlavně krouhane zeli čerstvé.
ODPOVĚDĚT |
|
| Lenka N. (LeNka N.) ID 119413 (19.1.2014, 8:32) | Povařit nakrájené zelí do měkka,zahustit moukou,pak cukr,,sůl a ocet,toho cukru dávám celkem dost - naši mají rádi fakt sladké.
ODPOVĚDĚT |
|