Zdravé pečení - jde to nějak?
Jak něco zdravě upéct, čím nahradit bílou mouku?Našim chlapům musím pořád péct , ale když je to tááák nezdravé. Máte nějaké zkušenosti,co celozrnná mouka třeba? Moc děkuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 16 komentářů
Jana Š. (Janyse) ID 206386, mimibazar.cz/janyse (14.3.2012, 21:41)
Já dělám z celozrnné mouky koláče-mám u sebe v receptech (F)

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Jana974) ID 167386, mimibazar.cz/jana974 (14.3.2012, 22:58)
Děkuji Jani, ty sušenky vypadají lákavě (zajic) (Y) (L). Dávám do oblíbených :-) :-)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (14.3.2012, 20:32)
Peču obden pro muže a puberťáka ,-) mouku nahrazuju běžně aspoň ze dvou třetin celozrnnou, nebo špaldovou, když chci jíst i já, tak bezlepkovou - pohankovou,kukuřičnou ... v podstatě jakoukoliv, co zrovna mám. Místo cukru med, třtinový cukr, melasa, stévie, co zrovna mám po ruce. Mléko nahrazuju sojovým, rýžovým, ovesným..... kvůli synovi, má mírnou nesnášenlivost. Občas ale udělám tvarohovou buchtu nebo koláč, má to rád a sem tam mu to nevadí. Samosebou do těsta přihodím (pokud se to hodí) vločky, opět ovesné, pohankové .... co zrovna koupím, takový perník je pak fakt dobrota! PRDOPEČ kupuju ve zdravé výživě bezlepkový nebo Alnatura bez fosfátů...... rodinka si zvykla. (F)

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Jana974) ID 167386, mimibazar.cz/jana974 (14.3.2012, 20:49)
Péťo moc děkuji, jste zlatíčko (Y). Už se těším, jak se budou Ti naši chlapi tvářit ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (14.3.2012, 20:54)
Já před cca 4 lety nahrazovala pomaloučku, třetinku celozrnnou, půl dávky medíku..... a bezlepkovou Jizerku od normální mouky nepoznají ,-) ale vánoční cukroví jsem dělala i klasicky, tak se divili, že je to "jiný", ale jednou za rok +o( jinak fakt všechno zdravě. Nebojte, nesmíte moc naráz, pěkně nenápadně. A když náhodou snědí něco někde na návštěvě nezdravého, tak s klidem vychutnat a hodit to za hlavu, důležité je to, co se jí doma denně. Držím palce (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
renca T. (rencaty) ID 20240 (14.3.2012, 19:28)
Tak u nás se peče také hodně. Mám už svých pár odzkoušených receptů, které jsou výborné, úplně bez bílé mouky a bez cukru (maximálně jen malinko třtinového). Naposledy jsem pekla makové koláčky a krom toho, že byly tmavší, by to ani nikdo nepoznal. Krásně nadýchané. Pokud máte zájem, napište, pošlu Vám odzkoušené recepty na sladké zdravé pečení. renca@rychnov.cz

ODPOVĚDĚT
Denisa V. (Mrkoska) ID 123766 (14.3.2012, 16:35)
Místo bílé mouky, jemnou špaldovou, už jsme na si na ni tak zvykli - je tmavší, že když vidím něco upečeného z bílé pšeničné mouky, tak mi to přijde nezvykle a nezdravě bílé :-), můžete částešně dát i nějakou bezlepkovou, tím odlehčíte organismu ještě více, třeba rýžovou, kukuřičnou nebo Schar mix B. Špaldová mouka má nejméně lepku z lepkových mouk a má tu vlastnost, že umí z těla odvádět škodliviny a umí léčit alergie, posiluje imunitu, chrání před infekcemi a hlavně působí proti překyselení organismu. Cukr nahradit třtinovým, ale je to také cukr, takže lepší pro tělo je nějaký sladový sirup - rýžový, kukuřičný, agáve, sladěnka nebo med. Prášek do pečiva kupuji v DM drogerii - Alnatura, je bez fosfátů. Vajíčka lze nahradit kukuričným škrobem, jedno vejce = jedna lžíce škrobu. Mléko se dá nahradit rýžovým, kukuřičným, sojovým atd. Tuk se dá použít Alsan-s ze zdravé výživy.

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (14.3.2012, 19:12)
Ježiš a drží to pak pohromadě? :o) Med není vhodný tepelně upravovat, podle ayurvédy je pak "jedovatý". Tu mouku zkusím, myslím na to už hodně dlouho, ale kámoška, co má celiaklii říkala, že se to po upečení trošku víc drolí... Chuť je stejná jako s bílou moukou?

ODPOVĚDĚT
Jana D. (1987) ID 85289 (14.3.2012, 21:33)
není jedovatý, ale při teplotě nad 40st ztrácí svoje výživové hodnoty

ODPOVĚDĚT
Ludmila K. (tyrkysový kamínek) ID 182593, mimibazar.cz/tyrkysovykaminek (14.3.2012, 18:18)
Fandim Vám, když dokážete přesvědčit i děti. Já bych taky ráda zavedla u vnoučat zdravou výživo, nenže to nefunguje.
Sladit se dá stéviií. Není to chemie a není to cukr.

ODPOVĚDĚT
Jana D. (1987) ID 85289 (14.3.2012, 21:34)
a neb o nesladit vůbec -myslím čaje, kafe atd., v ostatních jídlech ubrat cukru než je v receptu a nikdo nic nepozná

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Jana974) ID 167386, mimibazar.cz/jana974 (14.3.2012, 16:41)
Deniso jste poklad (L) No to abych udělala s chlapama pořádný výlet do Plzně a až uvidí ,co všechno potřebujeme, tak padnou ,-) na zadek (zajic) (zajic)

ODPOVĚDĚT
Denisa V. (Mrkoska) ID 123766 (14.3.2012, 16:50)
Díky, my takhle začínali na podzim, komplet jme překopali jídelníček na zdravý a výsledky se dostavily. Kluci nebyli přes zimu nemocní, mně se spravilo astma a zažívací potíže, klukům se zlepšily alergie a takový dobrý bonus je pět kilo dole a v podstatě bez práce. Se stravou se toho dá udělat fakt hodně a na vlastní kůži můžu říct, že opravdu jsme, to co jíme..... Přeji vám hodně úspěchů a zdravíčka.

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (14.3.2012, 15:56)
Taky nad tím přemýšlím. Ale co jsem si přečetla složení např. balených šátečků (takové ty s marmeládou)..sušenek...uznala jsem že i to pečené doma není až tak nezdravé v porovnání s tím co se prodává.
Ale určitě nahradit část bílé mouky tmavou, celozrnou a cukr tmavým nebo medem. (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana D. (1987) ID 85289 (14.3.2012, 21:36)
jo jo taky čtu složení a je to síla a to my vadí hlavně na výrobcích pro děti na kostících a brumích a pitíčkách no fuj, ale je toho dost tuhle přinesl můj bráška croasant a po přečtení složení se mi udělalo zle

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Jana974) ID 167386, mimibazar.cz/jana974 (14.3.2012, 16:14)
Jo jo, to je mi jasné, že v lecčems je to samej fujtajbl ,ale když ta bílá mouka když se jí "ve velkým" ,t ak je to ta taky pěkně blevajs. A dneska v televizi mluvila nějaká paní přes zdravou výživu a říkala, že když se jí často, tak to zatěžuje játra a vůbec celý organizmus a ten je častěji nemocný a pro alergiky je to také větší zátěž. Což úplně odpovídá synovi, takže bych jim to chtěla nějak udělat lépe stravitelnější. Ale díky za odpověď, určitě zkusím vyměnit tu mouku i cukr. (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Kamila G. (Sindy1) ID 125598, mimibazar.cz/sindy1 (14.3.2012, 15:46)
Kamarádka začíná pomaloučku....takže dává místo pohrubé, půlku žitné. Zatím rodinku obalamutila ^o)

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Jana974) ID 167386, mimibazar.cz/jana974 (14.3.2012, 15:48)
No to já bych to na ně taky asi hned nevysypala najednou :-D :-D. Ale možná by se lekly a přestalo jim sladké chutnat úplně :-D :-D

ODPOVĚDĚT
Kamila G. (Sindy1) ID 125598, mimibazar.cz/sindy1 (14.3.2012, 16:07)
:-D :-D Dobrý nápad ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Lucie O. (luckysix) ID 134500, mimibazar.cz/luckysix (14.3.2012, 15:33)
Taky jsem to nedávno řešila a naučila jsem se zamněňovat klasickou pšeničkou mouku za špaldovou mouku (většinou uvádí, že se dá zamněnit jen třeba polovina, ale já dávám jen špaldovou a zatím jsem neměla jediný problém), nesladím většinou cukrem, ale pšeničným nebo rýžovým sirupem a používám pečící prášek bez fosfátů.

ODPOVĚDĚT
IVETA T. (itivetka) ID 79315, mimibazar.cz/itivetka (15.3.2012, 11:41)
Dobrý den LUCKO....a jaký pečící prášek..používáte ?sodu..nebo i jiný..prosím o radu..děkuji iv (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Lucie O. (luckysix) ID 134500, mimibazar.cz/luckysix (15.3.2012, 22:30)
Iveto, v prodejnách se zdravou výživou tenhle http://www.dobre-zdravi.cz/kyprici-prasek-bez-fosfatu/d-71256/ nebo od Alnatury http://www.bio-info.cz/modules/bio-produkt/produkt.php?id=42188346, ten mají třeba v DM.

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Jana974) ID 167386, mimibazar.cz/jana974 (14.3.2012, 15:45)
Díky Lucko, to budu muset vyjet někam do většího města. U nás je jenom Penny a Lidl a třeba rýžový sirup nebo pečící prášek be z fosfátů *-), no to jsem snad ani nikdy neviděla ,-)

ODPOVĚDĚT
Lucie O. (luckysix) ID 134500, mimibazar.cz/luckysix (14.3.2012, 16:56)
Stačí, když se občas dostanete do DM drogerie, tam mají spoustu zajímavých věcí, včetně špaldové mouky a prášku do pečiva. Jsou to trvanlivé věci, takže je můžete koupit do zásoby... Některé výrobky od Alnatury mají údajně v Albertu

ODPOVĚDĚT
IVETA T. (itivetka) ID 79315, mimibazar.cz/itivetka (14.3.2012, 15:32)
JÁ PEČU ZE TŘINOVÉHO CUKRU ,NEBO MEDU,MOUKU CELOZRNNÁ,špaldová....místo vanilkového cukru nahrazuji pravou vanilku (F)KOUPILA JSEM MLÝNEK NA MOUKU..a dělám si sama (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Jana D. (1987) ID 85289 (14.3.2012, 21:36)
a nahrazujete celou dávku cukru medem? jako třeba místo hrnku cukru, když je v receptu tak dáte kolik čeho?

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Jana974) ID 167386, mimibazar.cz/jana974 (14.3.2012, 15:43)
No jo, ještě cukr (H), tak třtinový musím koupit , díky. (Y) A dáváte toho cukru stejně nebo třeba sladí více? Asi to chce ozkoušet, co?

ODPOVĚDĚT
IVETA T. (itivetka) ID 79315, mimibazar.cz/itivetka (14.3.2012, 18:53)
sladim stejně (F)třtinovým...medu dávám méně (F) (F) (Y)

ODPOVĚDĚT