Problémy růstu- růst problémů
Jak byste raegovaly? Moje 13ti letá dcera byla viděna s partou, která vůbec není v pořádku. Jsou to děti, které kouří (i marijánku), chování špatně, ve škole špatně... Prostě to, čemu se říká nevhodní kamarádi. Více koment....
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 11 komentářů
Jitka P. (Jitile) ID 81285, mimibazar.cz/jitile (22.9.2011, 11:11)
Maminky, děkuji Vám všem! (F)
Znovu jsem to s dcerou probrala, vysvětlila, co je špatně a proč, poradila, jak se zachovat příště. Taky jsem jí vymalovala v živých barvách jak by to mohlo pokračovat- dnes cigarety, zítra marjánka, pozítří těhotenství... Nad tím se tedy dost zarazila- vůbec to podle mě takhle dál nedomýšlela... Myslím, že jí dost vadí, že mě zklamala, což je dobré znamení a snad si to bude pamatovat. Trest už byl vynesen a nebylo by dobré jej odvolat, tak jsem stanovila dobu tří týdnů, což jí připadalo více než únosné (kamarádky mají zaracha i na tři měsíce ,-) ). Ví, že si moji důvěru musí získat zpět.
Před chvílí jsem si pustila písničku, kterou mi poslala ještě před tímhle průšvihem.
http://www.youtube.com/watch?v=sZx0yi_5tUI
:´( :´( :´(

ODPOVĚDĚT
Jitka K. (Jikri) ID 314345 (22.9.2011, 8:57)
Asi se dá jen hlídat, pokud to jde, aby to nepřerostlo v něco nezákonného. Dcera 15 se celý loňský rok scházela přes naše zákyzy s divnou partou. Zakázaly jsme jí chodit ven, nesměla na facebook. A stejně, ráno se viděly před školou.Pak si s jedním z té party začala, jenže to byl průšvihář, záškolák a hoch jel do pasťáku. Trochu se mi ulevilo, jenže on jezdil na propustky. Pak se dcera začala srovnávat a uznala, že to nemá budoucnost. On jí začal vyhrožovat a vyhrožoval i jejím kamarádům. Pak si manžel došlápl přím na rodiče. a snad je klid. Dcera letos nastoupila na uměleckou střední školu. V denním kontaktu je jak se zdá s normálními lidmi, domů jezdí pozdě. Doufám, že to máme za sebou, ikdyž nikdy neříkej nikdy...

ODPOVĚDĚT
Marcela V. (marvonka) ID 281848, mimibazar.cz/marvonka (21.9.2011, 22:36)
mám 13 a 15 kluky jeden je hodně chytlavý a ta parta tu sedí taky.Takže sme ho zaměstnaly na tolik aby neměl čas se s nima scházet. *-) (L)

ODPOVĚDĚT
marie d. (maječka22) ID 116161, mimibazar.cz/majecka22 (21.9.2011, 22:25)
PO ZKUŠENOSTECH KTERÉ MÁM ZA SEBOU BYCH JI PUSTILA NĚJAKÝ DRSNĚJŠÍ FILM O NÁSLEDCÍCH TAKOVÝCH PART.O NÁSLEDCÍCH DROG A PODOBNĚ.UKÁZAT KAM TO VEDE.KDYSI TY MOŽNOSTI BYLY OMEZENÉ,DROGOU JSEM SI SE SYNEM PROŠLA A MŮŽU VÁM ŘÍCT ŽE TO BYLO PEKLO KTERÉ BYCH PODRUHÉ ASI NEZVLÁDLA.DOMLUVY SE V TOMTO VĚKU VĚTŠINOU JEDNÍM UCHEM VYSLECHNOU A DRUHÝM VYPUSTÍ.KDYŽ SE ZAKAZUJE-ZAKÁZANÉ NEJVÍC CHUTNÁ.TOHLE JE OPRAVDU SLOŽITÉ OBDOBÍ PRO DĚTI I RODIČE.NA KAŽDÉHO PLATÍ NĚCO JINÉHO-KAŽDOPÁDNĚ-NEPŘEHLÍŽET TO. *-)

ODPOVĚDĚT
Kristýna M. (Kirsten6) ID 255291 (21.9.2011, 22:19)
Ale jak čtu.. zakázat používání Facebooku, je už moc.. domluvit se mohou kdekoli jinde(škola, jiné programy, venek...)

ODPOVĚDĚT
Kristýna M. (Kirsten6) ID 255291 (21.9.2011, 22:16)
Čtu tady malému dítěti? 13 ti letá holčina nebo kluk je ještě malé dítě? Jsou v pubertě, to zasáhne nejen děti, ale i jejich rodiče, nějak se to s mírou musí přežít (zip) Tresty? Někdy jsou tresty až moc zvrhlé, ano když dcera chodí ven s kuřákama, ještě k tomu mariánku, není to moc normální, jinak v pubertě je každý třetí kuřák, i když je to špatné..

ODPOVĚDĚT
Šárka K. (SarinaK) ID 85772 (21.9.2011, 18:06)
Také mám 13letého, bohužel v tomto věku má mnohem větší vliv okolí - vrstevníci, než rodina. Zákazy asi moc nevyřeší, pořád se snažím s ním pořád mluvit, zjišťovat co si myslí, proč je kdo "frajer" nebo jaká holka se mu líbí, "historky" ze života, kamarád pracuje na protidrogovém, tak mě docela zásobuje, raději mu povolím víc, ale nesmí mi lhát, než abych něco zakázala a on to dělal tajně. Na tohle je snad jediná rada - PŘEŽÍT - alespoň tak nám to přednášeli na vysoké :-) Díky sexuální akceleraci jsou strašně vyspělí, ale sociálně a psychicky bohužel néééééééé a ještě dlouho. Já bych se s ní snažila mluvit tak, abych se dopátrala, proč jsou pro ni zajímaví a nějak nenásilně se pak snažila vysvětlit proč to nejsou dobří kamarádi.

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (Jitile) ID 81285, mimibazar.cz/jitile (21.9.2011, 18:43)
Ano. Mluvíme, vysvětlujeme (tedy spíš já), snažíme se nezakazovat a nepřikazovat. Nám řekla, že se bála, že když s si s nimi nepůjde sednout do parku, že ji zmlátí. Ale když ji kamarád viděl, nevypadala prý, že by tam byla proti své vůli. Nejhorší je, když mi řekne- mami, ale oni chodí takhle oblečení všichni, oni to všichni mají, oni to všichni dělají, když budu jiná, tak s nima nevydržím. Víte co tím myslím. A teď s tím něco dělejte! Tohle je tak (jak to říct šlušně) zkažená doba!!!

ODPOVĚDĚT
Šárka K. (SarinaK) ID 85772 (upraveno 21.9.2011, 19:15)
naprosto přesně vím, co tím myslíte. Nejhorší je ta bezmoc, malému dítěti se prostě řekne ne a je to (F)

ODPOVĚDĚT
Kamila Č. (karmala) ID 45832 (21.9.2011, 15:24)
Poproste o radu Haničku je to taková dobrá duše
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761
(Y)

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (Jitile) ID 81285, mimibazar.cz/jitile (21.9.2011, 15:39)
Děkuji. Jdu ji najít (F).

ODPOVĚDĚT
Jana S. (Jan-a) ID 153730, mimibazar.cz/jan-a (21.9.2011, 15:23)
Dobrý den Jitko, mám syna 16 let a chápu Vaše rozčarování a šok. Také jsem to zažila. Měla jsem úplně stejnou reakci . Bohužel musím konstatovat, že čím více dítěti bráníte se s někým scházet (parta) tím více dítě k partě tíhne. Jediný efekt byl ten, že mi syn začal lhát a scházet se s partou jinde.... Naštěstí asi za půl roku uznal sám, že s takovou partou se scházet nechce....Zákaz na počítač také žádný efekt neměl :o( Tady je každá rada drahá. Snad jen dítě musí vědět, že jste tady pro něj, když bud potřebovat... a doufat, že má naše dítě dost rozumu, aby nespadlo do něčeho, čeho bude později litovat. Dítě samozřejmě musí být poučeno ( daleko předem) o nástrahách které jej mohou potkat a jaké mají následky. *-) Jo, jo puberta... :-(

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (Jitile) ID 81285, mimibazar.cz/jitile (21.9.2011, 15:36)
To je právě ten problém- najít tu správnou míru. Nějaký trest by asi přijít měl, ale nemá cenu lámat nic přes koleno. To by se mi mohla zaseknout a začít dělat naschvály. Napsala mi dopis, ve které se mi omlouvá a prosí o odpuštění a druhou šanci(obrečela jsem to). Samozřejmě to dostane, ale musím najít způsob, jak to podat, aby si příště neřekla- prošlo to v pohodě, tak co? Mě bude trvat dlouho, než jí zase uvěřím, ale nechci, aby ona přestala věřit mě. Takže citlivě, s láskou, ale důrazně a nekompromisně- to je přesně to, co bych chtěla, ale jak??? ,-) ,-) ,-).
Chjo pubetra. A ještě mě to čeká jednou :´(

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (21.9.2011, 22:14)
A co jí taky napsat? Jak moc se o ni bojíte, jak moc ji milujete a jak i přes to, co udělala, věříte, že je správná a chytrá holka, která chce žít svůj život tak, aby se kdykoliv mohla ohlédnout za sebe a být na sebe pyšná, že věříte v její zdravý úsudwk .... Netrestala bych, naopak, dala bych jí tu důvěru najevo, i kdybych z toho strachu, který bude kdykoliv půjde ven, měla dostat psotník :-$

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (21.9.2011, 15:05)
Jitko, já myslím, že to prostě k pubertě patří. Asi málokdo plně a ve všem vždycky poslechne rodiče, i když s nimi má dobrý vztah.
Na druhou stranu chápu, že vás to rozčarovalo a i vás to hodně mrzí. Co dál, ale poradit neumím. Myslím ale, že způsob, jak spolu komunikujete a že rozebíráte věci je v pořádku (F)
Ti kamarádi - taky nevím, jak to budu zvládat. Když vám řeknu, že už teď se mi nelíbí kamarád mého 4 letého syna, asi si budete myslet, že jsem mimo :-$, ale on ho i v těch 4 letech brání zuby nehty a já i když vidím, že je to kluk raubíř, sprostě mluví, rodiče jediný, na co se zmůžou je, že i ve školce maminka říká, že kluk skončí v polepšovně...děsný.

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (Jitile) ID 81285, mimibazar.cz/jitile (21.9.2011, 15:39)
Vůbec si nemyslím, že jste mimo. I já měla cukání některým dětičkám zakroutit krčkem a táhla jsem holky pryč, když se jen přiblížily ,-). Jenže to byly malé a člověk je měl v podstatě neustále pod dohledem. Teď už mají svoje zájmy a snaží se být samostatné.... a už na ně moc nevidíme.

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (Jitile) ID 81285, mimibazar.cz/jitile (21.9.2011, 14:55)
V průběhu hodiny, kdy s nimi seděla v parku, vykouřila dvě cigarety. My jsme se to dozvěděli od člověka, který na ni koukal z okna. A teď co s tím... Nikdy jsem jí nechtěla zakazovat kamarády a určovat s kým se smí a nesmí stýkat. Dívčinu se kterou tam byla jsem jí rozmlouvala už několikrát. Vždycky jsem si myslela, že by nekouřila, hodněkrát jsme o tom mluvily a vždycky mi říkala, jak jí to smrdí. S manželem jsme oba kuřáci, takže předpoklady k tomu má- ale je to brzy. Zakázala jsem jí facebook(na něm si domlouvá kdo půjde ven) a nesmí chodit ven(myšleno flákat se po městě). Ještě nevím na jak dlouho- to bylo to první, nač jsem v tom šoku přišla. Hrozně mě zklamala a ví to. Vždycky jsem jí zdůrazňovala, že ať má jakýkoli průšvih, musím to vědět, abych mohla nějak reagovat a spolu všechno zvládnem. Už jsem měla možnost jí dokázat, že se za ní postavím, když bude třeba. Teď vůbec nevím, jak s toh

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (21.9.2011, 22:25)
Brzy na cigáro? Já taky zkusila poprve ve 13 (H) A ve 22přestala a od 30 mám astma. Můj táta, silný kuřák, mi řekl, že mi nemůže zakázat to, co dělá sám, ale že ví, jak je to špatné a jak se těžko přestává a proto mě důrazně varuje. A že si nesu odpovědnost za své činy a za smutek, který špatností způsobím těm, co mě mají rádi. Zkuste odvolat ty zákazy, dohodnout si přesná pravidla a přesné tresty za jejich porušení, podle závažnosti. A zluste se jí zeptat, co by dělala, kdyby viděla, jak ten, za koho by i dýchala, dělá pitomost, jak y to tomu člivěku vysvětlila na Vašem místě. Zákazy nic neřeší.Jen se vzepře natruc. Držím palce. (F)

ODPOVĚDĚT
Adela S. (brijita) ID 251597 (21.9.2011, 19:17)
Plně s vámi soucítím,mám takové dětičky dvě,kluk 20let a mám pocit,že snad ještě ve 30 nebude všemu zlému konec a dcerka 13let,snažím se neudělat chyby jako u syna,ale nejsem si jistá,jaké chyby jsem vlastně dělala,že jsme z něho teď nešťastný.Také nezakazuji,ale z dálky přihlížím,mluvím,vysvětluji-ale když oni sou takový "dospělý" -mám někdy pocit,že to nezvládnu,už to trvá dlouho a jdem na to od znova :-( :-( :-( :-(,snad ty holky mají jen trochu větší rozum (F) (F) (F).Držím vám palce (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jitka B. (JitkaBer) ID 194734, mimibazar.cz/jitkaber (22.9.2011, 9:35)
Vy jste to napsala za mně. Mám syna 24 a dceru 21 už žijí po svém, ale stejně se o ně člověk bojí. Se synem jsme si do 20 užili. Dcera byla v pohodě do 18 a pak měla období,kdy by všecho "pošlapala a obrátila vzhůru nohama". Teď už je to snad zase v normálu. Ale nikdy člověk neví. A to jsem si "blázen" pořídila ještě dva rarachy (4 a 7), abych si to "zopákla". Zákazy opravdu nic neřeší, spíš naopak.
Tak přeji nejen vám, ale všem rodičům pevné nezvy, silnou vůli a velehory rozvahy. Jitka

ODPOVĚDĚT