N A R O Z E N I N O V Ý
Potřebné ingredience
JEN PRO INSPIRACI
Postup přípravy
KORPUS - vanilkový s ochucovací vanilkovou pastou
SIRUP na korpusy - citronový + pár kapek jahodové esence
KRÉM DO DORTU - mascarponovo - smetanový proložený JAHODOVÝM PYRÉ…
Jáhlovo-kukuřičné noky
Potřebné ingredience
větší miska vřených a částečně rozmixovaných jáhel (vařené ve slané vodě), 1 vanilkový pudink nebo 40g škrobu, 1 vejce, kukuřičná mouka
Postup přípravy
Jáhly v robotu smícháme s vejcem, postupně přisypáváme mouku, než vznikne celkem tuhé těsto. Tvarujeme noky, šišky,... Vaříme v osolené vodě než vyplavou. Podáváme s mákem,…
Německé perníčky (lebkuchen)
Potřebné ingredience
80g mletých mandlí, cca 230g hladké mouky, 200g medu, 85g másla, 100g ořechů, 50g kandované pomerančové kůry, 1 lžička PP, 1/2 lžičky sody, kulaté oplatky z jedlého papíru (cca 25ks), koření (2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1 badyán, 15 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky pepře, 1/2 lžičky kardamomu. Čokoládová nebo cukrová poleva.
Postup přípravy
Celé koření podrtíme, a přesejeme přes hrubší sítko. Ořechy nahrubo nasekáme. V kastrůlku rozehřejeme med a máslo, necháme chvíli vychladnout a přidáme k suchým surovinám, předem…
Čokoládový chlebíček s mandlemi
Potřebné ingredience
Korpus: 125 g hořké čokolády (minimálně 60%), 100 g másla, 100 g sloupnutých jemně nastrouhaných mandlí, 4 vejce, 100 g cukru moučka, 35 g polohrubé mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, špetka soli. Dále: 75 g hořké čokolády, kousek kokosového oleje nebo 100% tuku, sekané mandle na posypání.
Postup přípravy
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Připravíme si mandle a směs mouky s práškem, sodou a solí. Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme do něho 3 lžíce cukru. Zbytek…
Veganský čokoládový dort
Potřebné ingredience
Korpus: 100g hladké pšeničné mouky, 100g hladké špaldové mouky, 50g cukru, 60g kakaa, 100g rozpuštěného kokosového oleje, 70g javorového sirupu, 1 lžička sody, 1 lžička PP, sůl, 1 lžička octu, 350g rostlinného mléka, 250g jablečného pyré. Krém: 1 plechovka kokosového mléka, 300g čokolády, 2 plné lžíce povoleného (ne rozpuštěného) kokosového oleje. Ovoce na ozdobu, marmeláda.
Postup přípravy
Na korpus smícháme suché a mokré ingredience zvlášť. Poté suché přisypeme k mokrým a metličkou promícháme. Pečeme ve formě 18-20cm zvolna (cca 160- 170°C asi hodinu). Necháme…
Banánové vafle
Potřebné ingredience
2 zralé banány, 2 vejce, 100g mléka (rostlinného), 50g oleje, 100g celozrnné pšeničné mouky, 100g špaldové hladké mouky, 50g jemných vloček, 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany (rostlinné), 1/2 PP
Postup přípravy
Banány rozmixovat s vejci, přidat zbylé suroviny, kromě 50g mouky a PP. Nechat odstát asi hodinu (může být i déle) a až před pečením přidat 50g mouky smíchané s PP.
Kynuté nekynuté šátečky
Potřebné ingredience
125 g hladké mouky 125 g polohrubé mouky 125 ml smetany 33% 125 g másla špetka soli 1 žloutek 1 lžíce cukru 2 lžíce mléka 15 g čerstvého droždí
Postup přípravy
Tvarohová náplň:
250 g tvaroh v kostce
1 žloutek
1 lžíce rumu
vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
Postup: Do vlažného mléka přidáme cukr, rozdrobíme droždí a…
Linecké košíčky s krémem
Potřebné ingredience
Linecké těsto - 315g hladké mouky 210g másla 105g cukru moučka 3 žloutky + citronová kůra.
Postup přípravy
Z těsta upečeme košíčky a naplníme je krémem.
Uvaříme si pudink - 1 litr mléka, 120g vanilkového pudinku, 100g cukru, 2 vanilkové cukry.
Necháme vychladnout, občas…
Měkké šátečky
Potřebné ingredience
300 ml vlahého mléka , 1,5 kostky droždí + cukr do kvásku 500g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, nastrouhaná kůra že 2 citrónu, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr , 1 změklé máslo, 4 žloutky Náplně maková : 100-200g mletého máku, 100-200 ml mléka podle použitého máku, 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti, trochu rumu , šťávu z citrónu Ořechová : - 200 g vlašských ořechů mletých, 100ml mléka + trochu medu , 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti , trochu rumu + trochu šťávy z citrónu Pokud je to řídké přidají se mleté piškoty na zahuštění Tvarohová : 1 tvaroh (nejlépe v kostce, je hustší ) + hrozinky, trochu skořice, šťáva z citrónu dle chuti, trochu rumu, 1 vejce , 2 vanilkové cukry + cukr na doslazení Na dokončení: 2vejce na potření drobenka, rozehřáté máslo, trochu rumu
Postup přípravy
Tyto šátečky jsou vláčné a vydrží měkké déle jak týden
Uděláme kvásek z vlahého mléka, droždí + cukr do kvásku + zaprášit hl. ostatní suroviny dáme do mísy a přilijeme…
Ostravské závitky
Potřebné ingredience
500 g hovězího masa, 100 g kysaného nebo sterilovaného zelí, ostravská klobása, 2 cibule, pepř, sůl, 100 ml piva (nejlépe černého), 100 ml vody, něco na zahuštění (jíška, hraška, škrob...)
Postup přípravy
Připravit si suroviny:
- z masa nakrojit plátky a rozklepat je
- cibuli pokrájet na kostičky
- klobásu pokrájet na kolečka
- zelí trochu vymačkat
Maso osolit a…