Dobrý den, chystám se, že začnu péct kváskový chleba, zaděláváte prosím někdo v domácí pekárně a potom pečete v troubě? Dá se péct chleba pouze z kvásku, bez kvasnic? Díky za rady, popřípadě další tipy pro pečení.
| Zuzana B. (xyasminex) ID 408305, mimibazar.cz/xyasminex (12.2.2014, 22:05) | Jani,já peču chleba v plynové troubě a je .Došli jsme tak daleko,že od Vánoc ho peču denně.(Jukněte do mého pečení). Je ze sušeného droždí,náklady minimální a jen se suroviny zamíchají. Dávám do skleněné zapékací mísy,ale dá se do čehokoliv,aby mělo nějakou poklici.
ODPOVĚDĚT |
|
| Marie U. (Marienova) ID 126106 (12.2.2014, 17:19) | Ano, když máte kvásek můžete zadělávat bez kvasnic. Délka kynutí záleží na ,,bujnosti kvásku´´. Zadělávám v pekárně, peču v troubě . Pokud by jste měla nějaké otázky, klidně se ptejte, co budu vědět poradím
ODPOVĚDĚT |
| Zuzana L. (zuzanalin) ID 378460 (12.2.2014, 21:35) |
Dobrý den,také zkouším péct chleba z kvásku,ale někdy mi vyjde nízký,přitom není sražený ani tvrdý.Věděla by jste čím by to mohlo být?Dnes jsem zkusila vánočku z kvásku a je výborná
ODPOVĚDĚT |
| | | Marie U. (Marienova) ID 126106 (13.2.2014, 19:38) |
Nízký, to může být řidší těsto a chlebík se ,,rozjede´´ nebo málo vykynul . Měně nadýchaný, takový tužší (hutnější) je když použijete hodně žitné mouky. Jestli chcete napište mi přes vzkazy pošlu Vám svůj recept mailem.
ODPOVĚDĚT |
|
| Věra K. (vikina75) ID 204942, mimibazar.cz/vikina75 (12.2.2014, 14:34) | koukněte na pecempecen.cz tam je toho taky začínám, mám za sebou asi 4 kousky
ODPOVĚDĚT |
|
Anna L. (Lanna1) ID 177468 (12.2.2014, 11:49) | .
ODPOVĚDĚT |
|
| Radka V. (291009) ID 295942 (12.2.2014, 11:33) | Tak já to dělám takto: 2 lžíce kvásku uchovávám vždy v lednici ve skleničce od přesnídávky jen lehce zatáhnuté víčkem. Když chci péct chleba, tak ráno vytáhnu ten kvásek, přendám do misky, smíchám s žitnou moukou a vodou tak, abych měla cca 200g kvásku na 1 chleba, zakryju a nechám několik hodin kvasit. V létě to je za cca 5-7 hodin, teď v zimě to trvá i 24, tak to dávám nad topení. Poté odeberu do vymyté skleničky zase 2 lžíce, schovám do lednice a zbytek kvásku použiju na chleba. Droždí nepřidávám... Kvásek v lednici ovšem určitě nevydrží několik týdnů! Vydrží max. týden, takže pokud do 7 dnů nepečete, je dobré jej vytáhnout, nakrmit na dvojnásobné množství, po vykvašení opět uschovat 2 lžíce a zbytek vyhodit (nebo použít jinak). Kvásek nesmí být cítit po acetonu, to už je zkažený!
ODPOVĚDĚT |
| | Radka V. (291009) ID 295942 (12.2.2014, 11:47) |
Jo, a zadělávám ručně a peču v troubě ve formě...vždy 2 bochníky naráz.
ODPOVĚDĚT |
| | | Iveta B. (ivetabubak) ID 211257, mimibazar.cz/ivetabubak (12.2.2014, 13:40) |
Radko moc děkuju nikdy jsem z kváskem nedělala a potřebuju se to naučit,abych si mohla doma dělat svůj zdravý chleba . Jestli můžu se ještě zeptat ,v čem chleba pečete ? několikrát jsem dělala např.chleba bez hnětení a měla jsem problém v čem péct,žádnou nádobu vhodnou nemám . Vyčetla jsem že to jde i ve skleněné míse ,dělala jsem,ale z ní jsem měla ten chleba pokaždé moc světlý ze spoda. Poradila by jste mi co by bylo dobré na to pečení koupit ?
ODPOVĚDĚT |
| | | | Radka V. (291009) ID 295942 (12.2.2014, 21:47) |
Ty formy se dají koupit v domácích potřebách. Původně jsem používala takovou tu klasickou plechovou, ale z té mi vytékal tuk, kterým jsem ji měla vymazanou, tak jsem si pořídila s teflonovým povrchem a jsem spokojená. Jen jsou o malinko menší než ty plechové. Dá se péct i bez formy, že si v ošatce vykynutý chleba překlopíte na plech, ale tam je potřeba si dávat více pozor na konzistenci - aby nebyl moc "tekutý", jinak by se vám roztekl, což u formy nemusíte řešit
ODPOVĚDĚT |
| | | | Radka V. (291009) ID 295942 (12.2.2014, 21:43) |
Iveto, peču v podlouhlé hranaté formě, má to pak tvar jako moskva...ale v kulaté zapékací míse to samozřejmě půjde také. Jestli jste to měla zespoda světlé, tak si zkuste dát rošt v troubě o jednu polohu níž. To pečení je potřeba vychytat, já peču kváskový chleba skoro rok, tehdy jsme bydleli jinde a trvalo mi asi 2 měsíce, než jsem vychytala pečení. Na podzim jsme se stěhovali, tady je jiná trouba a trvalo mi asi 4 várky, než jsem se to naučila i tady. Ještě mě napadá - jak to pečete? Já si vždy rozpálím troubu na 230-240°C a když do něj vložím formy s chlebem, okamžitě stáhnu na 185-190°C a peču 35-40 minut, od 10.do 30. minuty s ventilátorem...v předchozím bytě jsem pekla jen 30 minut. To už si musí každý vychytat sám
ODPOVĚDĚT |
|
| Iveta B. (ivetabubak) ID 211257, mimibazar.cz/ivetabubak (12.2.2014, 10:15) | Jani z dovolením se přidám k vašemu dotazu jestli nevadí...koupila jsem si ve čvrtek kvásek u nás v pekařství .Mám ho v lednici,v mikrotenu ve kterém jsem ho koupila...a nevím co teď ,jestli už není starý když jsem ho koupila před několika dny ? Z kvásku jenom teď odeberu do chleba a zbytek můžu mít ještě v lednici ?? a nevadí mu ten mikroten ? Moc díky za rady
ODPOVĚDĚT |
| | Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (12.2.2014, 10:26) |
Kvásek vydrží v lednici i několik týdnů. Uchovávám ve šroubovací sklenici.
ODPOVĚDĚT |
| | | Iveta B. (ivetabubak) ID 211257, mimibazar.cz/ivetabubak (12.2.2014, 11:19) |
Míšo tak ten koupený mám přendat raději do sklenice ? Já vůbec nevím jak mám teď postupovat jestli z něho jenom odeberu a rovnou můžu dát do těsta,a nebo se musí na chvíli vyndat a být v teple než ho použiju ? A až odeberu,tak do toho zbytku mám zas přidat mouku nebo jak na to ? Poradila by jste mi prosím ...moc děkuju
ODPOVĚDĚT |
| | | | Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (12.2.2014, 13:19) |
Tak jak píše Radka...používání kvásku je při pečení chleba trochu vyšší dívčí, uvidíte, že za chvilku budete jako profík...ať se daří.
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Iveta B. (ivetabubak) ID 211257, mimibazar.cz/ivetabubak (12.2.2014, 13:41) |
Míšo děkuju Ale profík to teda nevím jestli ze mě bude co se chleba týče i vám ať se daří
ODPOVĚDĚT |
| | | | Radka V. (291009) ID 295942 (12.2.2014, 11:40) |
Iveto, kvásek si určitě přendejte do skleničky a uchovávejte v lednici. Nevím, kolik ho máte, podle receptu, který chcete použít zjistíte, kolik kvásku se tam má dát a pokud jej máte míň, tak k němu jen přidáte mouku a vodu a necháte vykynout v teple. Nezapomeňte si z něj pak trochu odebrat (já odebírám 2 lžíce), ať máte na příště. Pokud ho máte dost, můžete jej rovnou použít do těsta.
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Iveta B. (ivetabubak) ID 211257, mimibazar.cz/ivetabubak (12.2.2014, 13:42) |
Radko psala jsem vám výš
ODPOVĚDĚT |
|
| Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (12.2.2014, 10:14) | Já jsem začínala s tím, že jsem zadělávala v pekárně, potom pekla ve formě v troubě. Potom jsem začala dávat kynout do ošatky a teď už většinou všechno zadělávám rovnou v míse a nechávám kynout v očatce. Těsto na chléb z kvásku má jinou konzistenci než drožďový a opravdu špatně se dostává z formy a háku - ale vyzkoušejte, třeba vám to nebude vadit. Jinak mně poradil pán, co od něj mám kvásek, ať ze začátku přidám třeba lžičku sušeného droždí, ať nejsem hned na začátku zklamaná, kdyby to nevykynulo. Tak jsem dávala, pak jsem zkusila bez a dobrý, už droždí nepřidávám. V receptech mám pár chlebů s postupem. Ať se daří
ODPOVĚDĚT |
|
| Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (12.2.2014, 9:42) | Kvásek vypěstujete snáz v teple, my ho necháváme vzejít při cca 28 stupních ale při 19 vzejde taky, jen se neděste že to bude pomaleji. Mám vyzkoušeno, že skutečně dobrý chleba upečete jen v troubě i tam to má rezervy, protože ideál je pec, kterou téměř nikdo z nás ale bohužel nevlastní. Po vypracování do ošatky a dát kynout a posléze péct. Pokud peču z kvásku, kvasnice nedávám, recepty najdete na netu, zadejte si kváskový chleba. Sušený kvásek můžete koupit v obchodě anebo vyhledejte kváskovou mapu a tam najdete lidi, kteří ve vašem okolí kvásek dělají a zdarma vám nějaké množství poskytnou.
ODPOVĚDĚT |
|
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (12.2.2014, 9:38) | http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/ Projděte tenhle článek a vyberte si nějaký recept a určitě se povede. Pekárna je dobrá na zadělání, ale pak je lepší to nechat dokynout v míse (pokud nemáte ošatku) a upéct v troubě. Nejsnazší to je v litinovém hrnci a nebo zapékací míse s poklopem. Kvásek v 19 stupních vypěstujete, jen to možná bude trvat déle. Ale když se podíváte na kváskovou mapu, tak nejspíš najdete někoho ve vašem okolí, kdo vám kvásek dá zadramo, http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
ODPOVĚDĚT |
| Jana M. (racochejlek) ID 138349, mimibazar.cz/racochejlek (12.2.2014, 9:41) |
děkuji také za odkaz, na mapu už jsem koukala, našla jsem pány v okolí, ale nakonec po e-mailové komunikaci jsem zjistila, že bydlí cca 100 km od nás a v mapě se asi někdo spletl
ODPOVĚDĚT |
| | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (12.2.2014, 14:14) |
Tak potom nezbude než domácí výroba - zadělávejte ho z celozrnné žitné, ta chytá celkem spolehlivě. Teda pokud to není albert bio žitná, tak je nějaká divná a špatně kyne. Případně tam pro jistotu můžete dát buď list zelí, nebo slupky z hroznového vína a nebo třeba lžíci kefíru jako zdroj vhodnách mikrobů, kteří kvásek nastartují. Ostatně když si ho vychováte od základu v chladnějších podmínkách, tak se vám tam budou množit ty kultury, kterým to nevadí.
ODPOVĚDĚT |
|
| Jana M. (racochejlek) ID 138349, mimibazar.cz/racochejlek (12.2.2014, 9:38) |
děkuji za odkaz, kouknu a prostuduju
ODPOVĚDĚT |
|
Jana M. (racochejlek) ID 138349, mimibazar.cz/racochejlek (12.2.2014, 9:35) | a ještě jeden dotaz - chtěla bych si vypěstovat svůj kvásek ale nemáme doma moc teplo - kolem 19 stupňů a někdy i méně, půjde to nebo bude na něj zima?
ODPOVĚDĚT |
| | Radka V. (291009) ID 295942 (12.2.2014, 11:45) |
teoreticky by vzejít měl, jen u nižší teploty hrozí, že se dřív zkazí, nižší teplota kvasení zpomaluje...i když, já jen toeretizuju, nikdy jsem si kvásek nezakládala - prý je totiž lepší již zavedený kvásek, chléb má pak údajně lepší chuť, takže já mám kvásek z kváskové mapy
ODPOVĚDĚT |
| | Blanka R. (dolik76) ID 63037, mimibazar.cz/dolik76 (12.2.2014, 10:01) |
kvásek by měl mít aspoň 20 stupňů, já jsem si zakládala v pátek, v kuchyni netopíme a vzešel krásně, už mám v troubě chleba. Těsto si dělám v pekárně, peču v troubě
ODPOVĚDĚT |
|