Vánočka z pekárny
Potřebné ingredience
Na těsto: 200 ml mléka, 200 g rozpuštěného másla nebo hery, 3 rozšlehané žloutky, 500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 čajová lžička soli, 3 čajové lžičky sušené citronové kůry, 1,5 čajové lžičky sušeného droždí. Rozinky.
Postup přípravy
Všechny ingredience v uvedeném pořadí vložíme do domácí pekárny a zapneme program I. Klasik, kůrka střední, velikost I.
Po zvukovém signálu přidáme dvě hrstě rozinek.
Po…
Čokoládová bábovka
Potřebné ingredience
100g hořké čokolády,200g změklého másla nebo hery,200g cukru,špetka soli,1 vanilkový cukr,4 vejce,150g pol.mouky,75g solamylu,1 kávovou lžičku prášku do pečiva,75g pičkotů,rum
Postup přípravy
Čokoládu nakrájíme najemno,piškoty rozlámem a pokapem rumem.Potom ušleháme tuk,cukr,sůl a van.cukr do pěny,postupně přidáme celá vejce.Do této pěny vmícháme pol.mouku smíchanou s…
Jahodový milkshake
Potřebné ingredience
0,5l dobře vychlazeného mléka
200ml vanilkové zmrzliny
350g jahod
150ml smetany
Postup přípravy
Mléko, zmrzlinu a dobře omyté a na kousky pokrájené jahody vložíme do mixéru a mixujeme 1-2 minuty, až je nápoj hladký a napěněný.
Nákyp z jablek a banánů
Potřebné ingredience
2 jablka, 2 banány, pomeranč, balíček dětských piškotů, lžíci másla, trochu mléka (není nutné)
Postup přípravy
Nahrubo nastrouhaná jablka rozložíme do vymazané zapékací misky střídavě s kolečky banánů a prosypáváme rozdrcenými piškoty. Každou vrstvu pokapeme pomerančovou šťávou. Podle…
Malinová zmrzlinka s banánem
Potřebné ingredience
Na 1 porci: 100g mražených malin, 1 banán
Postup přípravy
Mražené maliny a nakrájený banán nasypeme do mixéru,krátce rozmixujeme a zmrzlinka je hotová.:o) Její chutí budete příjemně překvapeni.
Je to mňamka a halvně bez cukru, banánek…
BOSKOVICKÝ MĚŠEC
Potřebné ingredience
600 g vepřové kýty
200 g klobásy
80 g slaniny
200 g kysaného zelí
100 ml smetany
80 g cibule
60 g tuku
100 ml vývaru
1 vejce
hladká mouka, sůl, pepř, mletá paprika, kari
Postup přípravy
1. Z kýty nakrájíme řízky, naklepeme, naplníme zelím, plátkem slaniny, dílkem vejce uvařeným natvrdo a klobásou.
2. Naplněné maso zabalíme do tvaru měšce a nahoře svážeme nití…
BEEF SOTE
Potřebné ingredience
Maso hovězí (nebo vepřové)
Cibule
Kapie (čerstvá, sterilovaná)
Kyselý okurek
Pepř, česnek, sůl
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji dozlatova
2. Přidáme maso na drobné nudličky a spolu s cibulí opečeme, osolíme, opepříme.
3. Červenou papriku nakrájíme na…
VEPŘOVÉ MASO NA SMETANĚ
Potřebné ingredience
600 g vepřového (z kýty, plecka)
sůl, mletý pepř
40 g sádla
1 cibule
2 mrkve, kousek celeru, 1 petržel
1 bobkový list, 2 zrnka nového koření
masový vývar
30 g hladké mouky
2,5 dcl smetany
cukr, citronová šťáva
Postup přípravy
1. Maso posolíme, opepříme a opečeme na sádle
2. Potom přidáme drobně nasekanou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list a nové koření.
3. Podlijeme…
RAJSKÁ OMÁČKA
Potřebné ingredience
Olej
Hladká mouka
Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
Cibule
150 g rajského protlaku
20 kuliček pepře, 1-2 bobkové listy,
3 kuličky nového koření
sůl, cukr, ocet – citronová šťáva
7-8 dcl vývaru
Postup přípravy
1. Na rozpáleném tuku osmažíme během 10 minut zeleninu na kostičky a cibuli
2. Přidáme mouku a za stálého míchání uděláme jíšku
3. Vmícháme koření, zalijeme teplým vývarem,…
Šneci
Potřebné ingredience
14 dkg hladké mouky
14 dkg tuku /másla/
2 žloutky
2 dkg kvasnic nebo 1 malá lžička sušených
Nádivka : 14 dkg ořechů mletých, 14 dkg cukru se zamích do sněhu ze 2 bílku.
Postup přípravy
Zadělat těsto a nechat asi 2 hod. v chladnu odpočinout.
Potom rozdělím asi na dva díly, rozválím plát na něj namažu nádivku, stočím jako roládu a nití krájím plátky…