Makronkový drip cake
Potřebné ingredience
spodní patro: kakaový korpus, karamelová šlehačka, banány; horní patro: red velvet, vanilkové mascarpone, maliny; ganache, makronky, sultánky, sněhové pusinky
Jablečno-skořicový chlebíček-HRNKOVÝ
Potřebné ingredience
1/3 hrnku třtinový cukr+1ČL ml.skořice=smíchat / 1 a 1/2 hrnku hladké mouky+1 a 3/4 ČL prdopeček=smíchat / 2 vejce + 2/3 hrnku cukr moučka+1 a 1/2 ČL vanilkový extrakt+1/2 hrmku změklého másla/olej=ušlehat /1/2 hrnku mléka(dala jsem kelímek zakysané smetany), 1-2 jablka
Postup přípravy
těsto: vymíchat vejce s cukrem, van. extraktem, přidáme máslo nebo olej(já používám do všech chlebíčků jen olej, je to vláčnější), mléko a mouku s prdopečem. Polovinu těsta dáme…
Toustový chleba s tmavým lněným semínkem
Potřebné ingredience
150gr pšeničné celozrnné mouky (jemně mletá), 350gr pšeničné mouky 00, 300 ml vody, 20gr droždí, troška cukru do kvásku, 50gr změklého másla + máslo na vymazání formy a potření chleba, 10gr soli (dávám čajovou lžičku),tmavé lněné semínko asi 2 lžíce ( nebo jiné semínko)
Postup přípravy
Zaděláme kynuté těsto (droždí + cukr + voda = kvásek) + zbytek surovin,nakonec přimícháme lněné semínko. Těsto dělám volnější, žádné tuhé, Necháme vykynout na dvojnásobek.…
Linecký koláč s malinovým tvarohem a rybízem
Potřebné ingredience
Těsto: 21 dkg hladké mouky, 7 dkg cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 14 dkg másla (tuku), 1 vejce nebo žloutek, špetka prášku do pečiva (nemusí být). Na krém: Tvaroh ve vaničce, zakysaná smetana (Olma), 1 vanilkový cukr a cukr moučka podle chuti. Asi 100gr malin (měla jsem zmražené) a na posyp rybíz nebo jiné ovoce.
Postup přípravy
Suroviny na těsto rychle smícháme a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Vyválíme do koláčové formy, a rukama vytáhneme i na boky formy. Korpus dáme předpéct asi 10 minut na 170…
Řezy s arašídovým krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 120 g cukru krupice, 2 PL oleje, 120 g polohrubé mouky. Krém: 250 g mascarpone, 2 PL cukru moučka, 1 vrchovatou PL Nutelly, 1 vrchovatou PL arašídového másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, 150 ml smetany 33 %. Poleva: 100 ml smetany 33 %, 100 g hořké čokolády, 10 g másla. Dále: marmeláda.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, vmícháme olej a prosátou mouku. Těsto natřeme na plech 30x40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 200°C upečeme.
Krém:…
Toustový chleba
Potřebné ingredience
250g pšeničné celozrnné mouky, 250g hladké pšeničné mouky, 10g soli, 10g droždí, 1 malé lžíce medu nebo sladěnky, 200g vody, 100g mléka, 40g oleje
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme vykynout, poté propracujeme, stočíme a dáme do máslem vymazané formy. Zakryjeme a necháme kynout dle potřeby 1 - 2 hodiny. Pečeme ve vyhřáté troubě na…
Pomerančová mrkev
Potřebné ingredience
750g mladé mrkve, sůl, pepř, 1 - 2 lžíce medu, přepuštěné máslo, rozmarýn, kůra z 1 bio pomeranče, šťáva ze 2 pomerančů
Postup přípravy
Mrkev očistíme, malé necháme vcelku, vetší přepůlíme a orestujeme na másle. Po chvíli přilijeme pomerančovou šťávu, osolíme, opepříme, přidáme med, kůru a rozmarýn. Dusíme chvíli…
Zapečené brambory
Potřebné ingredience
4 - 5 středních brambor, sůl pepř, 1 stroužek česneku, olivový olej na dno pekáčku, 4 lžíce bílého balzamika, 5 lžic olivového oleje nebo másla, bylinky dle chuti
Postup přípravy
Oloupané brambory nakrájíme na větší kusy a vaříme v osolené vodě 10min., slijeme a dáme do pekáčku - dno pokryté olivový olejem. Dáme péct na 200 - 220°C asi na 20 - 30 min.…
Překládané sýrové pečivo
Potřebné ingredience
Na omládek: 100g vody, 40g hladké mouky, 18 - 20g droždí. Těsto: 250g pšeničné celozrnné mouky, 210g hladké pšeničné mouky, 1 žloutek, 100g měkkého másla, 2 lžičky soli, 100g vody, 50g kefíru. Na promazávání: 2 lžíce rozpuštěného sádla, 150g strouhaného parmazánu. Navrch: bílek, sezamová semínka
Postup přípravy
Smícháme suroviny na omládek a necháme vzejít kvásek, poté přidáme další suroviny a vypracujeme těsto, které dáme kynout do lednice na 30min. Poté vyndáme, rozválíme na plát,…
Datlové kuličky
Potřebné ingredience
130g vypeckovaných nakrájených datlí (nejlépe medjoul), 35-40g tahini, 15-20g kakaa, vanilka, 1 lžíce chia, 120g mandlí, 20-25g pražených kakaových bobů drcených
Postup přípravy
Vše umixujeme na lehce sypkou hmotu, která po zmačknutí drží tvar. Tvarujeme kuličky.