| Hana D. (handule74) ID 49105, mimibazar.cz/handule74 (29.3.2021, 12:29) | Pokud je chleba tuhý, může být i slabý kvásek, dát ho víc by mělo pomoci. On sám zesílí pokud jej budete používat častěji, min jednou týdně. Také záleží na mouce, čím víc žita tím více tuhý chleba. Sama jsem měla hodně nepovedených pokusů, než je pro mne chleba dokonalý.Peču jen v hrnci s poklicí, na plechu mě tak pěkně nevyskočí. Také jsem si dělala nakonec kvásek pšeničný ( v receptu mám ale i žitnou mouku v malém množství), žitný byl nakonec v kombinaci s žitnou moukou moc kyselý a rodina si stěžovala na pálení žáhy. Na netu jsem našla recept na chleba se "záparou" a už jiný ani nepeču, je dokonalý a navíc vydrží hodně dlouho vláčný.
ODPOVĚDĚT |
|
| Nikola Málková (tigger) ID 10972, mimibazar.cz/tigger (25.3.2021, 14:01) | Moc děkuji všem za reakce, poctivě pročítám, ale tedy začínám mít pocit, že upéct chléb není vůbec lehká záležitost a budu tedy sbírat odvahu se do toho pustit
ODPOVĚDĚT |
| | dana n. (danca60) ID 403468 (26.3.2021, 7:42) |
Lehké to není - to máte pravdu, ale také to není nic složitého - aspoň jak se na první pohled zdá. Ráno si udělám rozkvas (100 kvásku, 150 g. vody a 150 g žitné mouky - rozmíchám na kašičku přikryju a večer přidám 200 g hl. mouky, 200 chlebové mouky a 200g žitné mouky, cca 300 ml. vody, 2 KL soli, kmín. Pořádně vymíchám, udělám bochánek, který popráším škrobem, aby se těsto nepřilepilo a dám do ošatky kynout. Ráno mohu péct - nastavím troubu na 230 st. vložím do ní plech, na kterém budu péct, na dno trouby kastrolek s vařící vodou, aby se trouba zapařila... nechám tak 15-20 minut na prázdno - pak na plech vyklopím chlebíček a peču 10 minut na těch 230st., pak stáhnu na 180 a dopeču 30 minut. V průběhu pečení ještě rozprašovačem štříknu vodu, kvůli páře. Po upečení zkuste poklepat na dno - musí dunět. Pak dám na mřížku vychladnout, přikryju mokrou utěrkou a nechám vychladnout. Když jsem jí n
ODPOVĚDĚT |
| | Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (25.3.2021, 15:38) |
To se vám zdá,je to dost informací,ale po čase je to rutina i když s nejistým výsledkem určitě do toho jděte,z kvásku peču i koláče,škvarkové placky.. Já ráno před prací zadělám rozkvas,nechám 12h rozkvasit,večer zadělám těsto,nechám 2 x 45min + 20min kynout,stočím do ošatky a strčím do lednice a ráno před prací upeču.Někdy se mi stane,že mám těsto překynuté a pak se chleba rozjede,ale to vidím už při kynutí,chuťově je výborný jen není vysoký...chce to trochu praxe. Jestli ještě nemáte kvásek tak ho určitě zvládnete připravit sama podle videí na youtube,je potřeba aby byl dostatečně silný aby utáhl to kynutí.....ale to všechno se tam dozvíte. Lepší chleba jsme opravdu nejedli a všem komu jsem ho nadělila chutná a ptají se kdy zase dostanou.
ODPOVĚDĚT |
| | | Martina P. (Martas100) ID 59211 (26.3.2021, 17:40) |
Dobrý den, mohu se prosim zeptat, kde dělám chybu, že mám chleb moc tuhy? A jak dosáhnout v chlebu "diry" děkuji
ODPOVĚDĚT |
| | | | dana n. (danca60) ID 403468 (27.3.2021, 15:44) |
Možná málo vykynutý, nebo máte málo kvásku (slabý) - já ho dávám víc, než bylo v původním receptu (o cca 1/3) a je mnohem nadýchanější - i dírama
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Martina P. (Martas100) ID 59211 (27.3.2021, 16:10) |
Děkuji zkusim vic kvasku
ODPOVĚDĚT |
| | | | Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (26.3.2021, 20:30) |
Těsto bude zřejmě málo vykynuté,pak je střídka tuhá nejsou dírky.
ODPOVĚDĚT |
|