1 dítě vs. pracující rodiče
Zdravím maminy, mám takový dotaz: jak to řešíte s jedním dítětem, když oba dva pracujete??? Mě připadá, že jsem úplně odporná matka :( Více v komentu.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 9 komentářů
Zuzana Š. (zuza264) ID 398754 (30.8.2020, 12:48)
Taky to tak máme. Letos k dceři (12) přijela sestřenice (10), ségra nastoupila do nové práce. Byla tu s námi přes 6 neděl. Navštěvovaly babičku s dědou, zajely k druhé setřenici a tak.

ODPOVĚDĚT
Žaneta Č. (Zazinka) ID 33128, mimibazar.cz/zazinka (27.8.2020, 21:46)
Dceři je 14 let a dosud nebyla jediný týden sama doma. Ne že by to nezvládla, ale vím že by byla jen na mobilu sama se nevykope ani ven. Vždy máme týden dovču celá rodina, pak je s ní doma týden manžel, týden já a zbytek prázdnin příměstské tábory k babičkám nechce. Tábory si užije a baví ji hlavně ať to není se spaním ,-)

ODPOVĚDĚT
Lenka T. (marektu73) ID 292507, mimibazar.cz/marektu73 (25.8.2020, 19:50)
Dcera 10 let, syn 5, oba pracujeme 8,5 hod. Dcera má omezení na mobilu na 3 hod denně, TikTok má limit 1 hod, jinak by to bylo jako u vás. Dcera měla 2 týdny dovolenou s námi, 1 týden u mé mamky, 1 týden s tchýní z donucení, 2 týdny příměšťák, na který chodila sama, žádné taxikaření. 3 dny v práci se mnou, 2 dny jsem si vzala dovolenou, 3 dny u mého bratra s neteří, 1 den u mé sestry se synovcem a jsme u konce prázdnin. Ufff Syn má díkybohu nějakou tu školku....kdybyste dala dceři na mobil limity (Family Link), zabavila by se Vám i jinak. Já byla vždycky proti kontrole, ale nedokázala jsem se s ní rozumně domluvit na mobilových pravidlech. Raději neumožnit než se pak divit...

ODPOVĚDĚT
Lenka T. (marektu73) ID 292507, mimibazar.cz/marektu73 (25.8.2020, 19:52)
A ještě, z příměšťáku byla dcera doma v 15 hod, my chodíme kolem 17 hod. Takže obden vyndávala myčku, věšela pračku, vynášela plasty a papíry, párkrát vyzvedla bráchu ze školky a vzala ho na zmrzlinu, taky dostala z úkol přečíst dvě knihy....chce to ji zapojit do chodu domácnosti, velká a tedy šikovná už bude dost. Jen se musíte naučit ignorovat ty předpubertální kecy ,-) a počítat s tím, že jí odvedená práce doma nebude holt dokonalá a občas tu pračku budete muset celou převěšet.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 451010 (22.8.2020, 7:21)
A proc to 10 lete nerozlozite stejne jako mladsimu diteti, ktere jeste potrebuje hlidani? Dcera byla tyden s babickou, tyden s druhymi prarodici, po dvou tydnech jsem si na ni vzala ja a byly jsme 2x na Sumave, tyden tabor, ted ma dovolenou manzel a podnikaji vylety. Je ji 8 let. A to je extremni leto. Nebyt Covidu, mela by jeste primestaky a jeli bychom na rodinnou dovolenou. A jak poznamenala pani nize, nam se taky nikdo nevenoval a nedelal nam zabavu, kdyz jsme byli deti. Spis se cekalo, ze se doma hodne zapojime do prace. Dnesni deti se maji luxusne. Klidne bych dceri pridelila, co ma ten den doma udelat.

ODPOVĚDĚT
Michaela P. (Jezecek2007) ID 194019 (21.8.2020, 17:40)
Dobrý den, jsem s holkama sama,pracovala jsem celou karanténu.Rodiče naštěstí občas dohlídli.Měla jsem a mám úplně stejné výčitky, jako vy. Takže mám pravidlo,že když přijdu z práce domů,nejprve se věnuju jim.Zahrada i úklid počkají,děti za chvíli vylétnou z hnízda a uklízet budeme celý zbytek života. Vždycky jdeme třeba na procházku (houby,maliny,jahody), na kolo,když je škaredě,zahrajeme si nějakou hru, piju kafe a ony si se mnou povídají nebo koukneme na film,jedeme nakoupit. Aspoň 2 hodiny. Pak už si jdu po své práci.Věnujte se jí teď,za rok či dva už z ní bude puberťák a ani po vás nevzdechne (teda kromě vyprání prádla a uvaření ,-)

ODPOVĚDĚT
Hana O. (hadeva) ID 357276, mimibazar.cz/hadeva (upraveno 23.8.2020, 11:03)
Dobrý den, my hlídání prarodičů nemáme, manželovi nežijí a já mám už jen 80letou mamku, která neohlídá, spíše už potřebuje sama pomoct. Dcerky 9let jezdí v létě na tábor, nebo aspoň soustředění (týden) či příměstský tábor(platila jsem i 2 týdny nebo kombinaci se soustředěním). Letos byly na klasickém táboře 14 dní plus my dovču 14dni. My s manželem máme přes prázdniny protisměny, aby nebyly samy doma. Ale známá řeší to samé, její dcera je s holkama spolužačka, je sama, tatínek přes týden za prací a známá má jen ranní, takže je její dcera sama doma. Holkám jsme domluvili společný tábor, taky se mohli dopoledne nebo aspoň odpoledne sejít, šli spolu ven, na kolo, na hřiště.... potkali i jiné spolužáky. Někdy šli k nám nebo k nim či k jiné spolužačce. Nemáte kontakt na rodiče kamarádek? Šlo by domluvit přespání, hřiště apod. Třeba by i někdo rád pohlídal, třeba řeší to samé.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (21.8.2020, 14:37)
Dcery v tomto věku jezdily na tábor (mladší 12 let byla i letos),na týden příměstský tábor,k babičkám - tedy 2x týden,proběhla rodinná dovolená,mívají týdenní soustředění,pár dní bylo na povalování doma ,no a prázdniny byly fuč. ,-)

Chápu,že letos je to vše ovlivněné situcí,ale i tak letos dcery absolvovaly výše uvedené,tedy mimo příměštáku a starší bez tábora.

U nás ve městě jsou pro děti akce v knihovně atd. ,třeba je u vás něco podobného.

ODPOVĚDĚT
Martina Boháčková (Křinec) ID 213554 (21.8.2020, 12:09)
Já jsem se synem( 10let) sama..mam to štěstí že mam zlatý rodiče,oba už v duchodu,kteří bydlí vedle v ulici..Pracovala jsem celou karantenu krom tydne a pul a přes prázdniny dohromady 3 týdny dovolené..ostatni zastávají naši(odpol.chodil syn domů a večer zpět k nim) a 2 týdny druhá babička.Vy nemáte ani tu dovolenou?Nemít rodiče,asi by byl taky sám doma. Myslím že tak to má víc lidí.. (F)

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (zoozi) ID 23692, mimibazar.cz/zoozi (21.8.2020, 11:55)
Jde mi o to, že oba dva pracujeme (já i manžel) a naše dcerka (10 let) je dennodenně sama doma 8 a více hodin, tento volný čas samozřejmě tráví na mobilu (kouká na různá stupidní videa - od TikToku, přes Youtube, apod.), když přijdeme domů, prohodíme pár slov a zase se jde makat (údržba zahrady, každodenní úklid, aby ta domácnost vůbec nějak vypadala). No a já mám obrovské výčitky, že se ji dostatečně nevěnujeme. Večer s ní max. vyjedeme na (kolo). To je tak vše, Je mi z toho strašně smutno a mám hooodně velké výčitky, prosím o názory, rady, jak to řešíte vy??? *-) *-) *-) *-) já to asi nevím, neumím +o(

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (27.8.2020, 18:06)
Ja jsem jako mala jezdila na tabory. Dcera chodi na primestaky uz od 1.tridy a ted je ji 13 let. Jsou super, moc nestoji a maji skvely program, tvoreni, vylety, Mirakulum, laser game, brusleni, Zoo, koupani.. Existuji i ruzne tematicky zamerene.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (21.8.2020, 16:00)
Pobyty u prarodičů, u našich sourozenců, výpomoc mezi přáteli, kdy jednou naše děti u nich, podruhé jejich u nás, příměstské tábory, klasické tábory...

ODPOVĚDĚT
Karla K. (karla111) ID 80345 (21.8.2020, 13:43)
Dobrý den a co nějaký příměstský tábor. Já bych to makani doma odložila, udělala bych to nejnutnější a hurá k vodě nebo na zmrzku. [A] (F)

ODPOVĚDĚT
Zdena K. (zdenakucerova) ID 17869 (21.8.2020, 13:01)
Zuzko...zapátrejte v paměti...kolik času s vámi trávila vaše maminka a táta, kolik času se vám opravdu věnovali, jezdili s vámi na vlety, chodili do divadla, na procházku hráli hry nebo sportovali??? Moje maminka byla běžně zaměstnaná, ráno do práce, odpol z práce, mezi domovem a družinou se stihl nákup, čistírna atd....doma běžný cvrkot...odpol nebo víkend občas výlet, procházka, hra, něco jsme spolu kutily...vzpomínám na to nesmírně ráda, prázdniny jsem trávila u prababi nebo na dovolené s mamkou...pokud to bylo u prababi rozhodně to nebylo tak, že by si s námi babi hrála a výletila, zapojila nás do "polních, úklidových a sběračských " prací , naučila jsem se tak soustu věcí a nikdy neměla pocit nezájmu nebo toho že se mi nikdo nevěnuje... kdykoli jsem za mamkou mohla přijít, vyslechla mě, uchlácholila, poradila, věci jsme probíraly tak nějak i u věšení prádla, nákupu atd.myslím, že se svými dětmi tr

ODPOVĚDĚT