čerpání dovolené
Jsem od začátku října na nemocenské. Včera jsem se náhodou dozvěděla, že v práci máme již rozplánovanou dovolenou na rok 2017. Nikdo mi nedal vědět a už mám naplánovanou dovolenou na květen a říjen. Dál. komentář
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 37256 (9.11.2016, 19:05)
Zkusila bych napsat dopis s tím, že jste ze zdravotních důvodů nebyla přítomna, když se plánovala dovolená a že tím pádem Vám bylo její čerpání určeno na květen a říjen tedy dobu, která Vám z důvodu péče o dítě nevyhovuje. A požádat o přehodnocení termínů alespoň jedné části dovolené tak, abyste jí mohla trávit společně se svými dětmi v období letních prázdnin a hned navrhnout termín.

ODPOVĚDĚT
Hana H. (retrohana) ID 497386 (9.11.2016, 9:45)
Já Vám už nic jiného neporadím, ale nefér to tedy je a to je slabé slovo. To je zákon na ho..no, že zaměstnavatel určuje 100% dovolené. Nikdy by mě ani nenapadlo zaměstnanci určovat, kdy si smí vzít dovolenou (jde o nějakou slušnost a ohleduplnost - vždyť je to dovolená, kdy si má člověk odpočinout, nejlépe se svou rodinou). Vím, že jsou podniky , kde jsou závislí na práci dle sezóny, ale vždycky to jde nějak udělat, alespoň u maminek s dětma. Jak říká můj muž: kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Přeju ať se nějak domluvíte (F)

ODPOVĚDĚT
jarmila š. (jarla) ID 263223 (9.11.2016, 14:38)
Kdyby jste byla zaměstnavatel, tak a to koukáte jinak, firma mjsí fungovat a provoz je třeba plánovat, tzn. musí se dát dokupy i dovolené zaměstnanců, tak to prostě je

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 37256 (9.11.2016, 19:06)
na druhou stranu, kdyby se to stalo Vám a svou dovolenou nemohla trávit se svými dětmi, také by se Vám to určitě nelíbilo a bylo by Vám úplně jedno, že firma musí fungovat ..... (F)

ODPOVĚDĚT
Hana H. (retrohana) ID 497386 (9.11.2016, 17:42)
Jsem zaměstnavatel, matka, člověk. Jak jsem psala, kdo chce.....

ODPOVĚDĚT
Hana V. (Medeia) ID 6304, mimibazar.cz/lahvickycz (9.11.2016, 11:19)
tak se na to podívejte z pozice zaměstnavatele - kdyby tu moc ze zákona neměl, tak by mu taky mohla během léta firma zkrachovat, když si všechny maminky vezmou dovolenou
v jakémkoliv podniku, kde se musí plnit termíny, dodávat zakázky apod., to často opravdu jinak udělat nejde

k původnímu dotazu, samozřejmě to není fér, paní byla nemocná a doplatila na to, to by se mi lidsky samozřejmě taky nelíbilo...

ODPOVĚDĚT
Nela L. (AlenLug) ID 236632 (9.11.2016, 11:14)
Presne tak. Zakon je hotl zákon, ale toto se mi nezda lidske. U nas to asp. fungovalo tak,ze v lete prvne dostali dovolene ty,co měli deti skolniho veku a pak ost. bezdetni atd. Bral se na to lidsky ohled, ci si to mezi sebou lide menili,jak se komu hodilo.Takze bych urcite se zkusila nejak domluvit, požádat,poukazat..ze ja mam deti a druzi ne a zda to nejak jde ! (L) popr. i ofic. formou samozr. NEBOJTE SE OZVAT. SLUSNĚ,ALE ANO !

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (9.11.2016, 8:23)
Podle zákona o čerpání dovolené rozhoduje zaměstnavatel, takže v podstatě jste povinná dovolenou čerpat tak, jak jí určil. Další věci už zákon udává jen vágně - např. že zaměstnavatel je povinen přihlédnout k oprávněným zájmům zaměstnance (k čemuž může patřit vybrat si alespoň část dovolené v době letních prázdnin, kdy má člověk děti školního věku), ale třeba i že zaměstnavatel v naléhavých provozních důvodech nemusí umožnit dovolenou čerpat vůbec.
Jako první by měla přijít na řadu dohoda - pokud nefunguje běžná domluva, tak prostě oficiálně (tedy písemně) požádat o čerpání dovolené v době letních prázdnin, vypsat tam důvody (děti, prázdniny) a trvat na oficiální odpovědi. Pak se případně můžete zkusit obrátit na inspektorát práce.

ODPOVĚDĚT
Eva B. (lienkaevule) ID 332024, mimibazar.cz/lienkaevule (9.11.2016, 8:31)
Moc děkuji za odpověď. Přijde mi to nefér, protože já mám 4 děti a nedostala jsem ani týden o prázdninách a přitom o prázdninách mají dovolenou bezdětné kolegyně nebo s dospělými dětmi.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (9.11.2016, 8:42)
Já nevím, jak to u vás v práci funguje, ale zkuste se domluvit, případně tomu pak dodat oficiální formu. Třeba když jsem dělala v nemocnici tak to fungovalo tak, že se na inspekčáku objevil papír a lidi se tam zapsali - takže ti, co byli třeba na ambulancích tak měli smůlu, protože odpoledne už na ně nic moc nezbylo. Ale když se pak šlo za vrchní, tak ta na to koukla a přeskládala to.

ODPOVĚDĚT
Eva B. (lienkaevule) ID 332024, mimibazar.cz/lienkaevule (9.11.2016, 8:06)
Mám 4 děti a samozřejmě bych chtěla s nimi trávit i prázdniny letní, avšak tam dovolenou nemám. Můžu se nějak bránit. Děkuji za info

ODPOVĚDĚT
Jitka J. (basetka) ID 215, mimibazar.cz/jitkaj (9.11.2016, 9:19)
Evi, moc si nepomůžete, čerpání dovolené skutečně určuje zaměstnavatel. Jak radí výše, zkuste se domluvit, vyjít vstříc Vám ale nemusí :^)Držím palce (L)

ODPOVĚDĚT