ŠKOLA - MATEMATIKA místo jiných předmětů?
Má učitelka právo měnit dětem vyučovací hodiny? Dcerka (5.tř.) si stěžuje, že místo pracovních činností mají stále matematiku. Není na to nějaká vyhláška nebo tak něco?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 9 komentářů
Alena K. (kanelka) ID 371670 (21.10.2016, 19:50)
Děkuji za Vaše postřehy. :-$ Ještě chvilku počkám, jak se to bude vyvíjet a pak asi vznesu soukromý dotaz na učitelku. Z toho co dcerka říká, to vypadá tak, že v těchto "pracovních" hodinách učitelka zadá dětem samostatnou práci v sešitě a ona dopisuje dětem známky do žákovské. Spíš mi přijde, že dohání co nestihla v normální hodině... Dcerce matematika naštěstí jde, tak ji to prostě jen štve.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (21.10.2016, 12:29)
No, učitelka by měla vykazovat, co s dětmi dělala v jednotlivých předmětech i v pracovních činnostech a taky mít řádný počet známek. Nevím, jak to teda dělá. Možná je to jen přechodně, že děti nezvládají matiku, tak to dělá v dobré víře. Já bych vznesla dotaz na ni, soukromě. Věřím, že se to dětem nelíbí, pokud by to ale bylo naopak, určitě by neprostestovaly že?

ODPOVĚDĚT
Lenka M. (lilikaspi) ID 3743 (20.10.2016, 18:11)
Dcera 6třida zase skoro vubec nema fyziku co ma mit v patek 6hodinu,pi ucitelce se to nehodi tak vymyslela ze jej budou mit v pondeli nultou hodinu,coz se mi vubec nelibi

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (20.10.2016, 11:23)
Vzneste dotaz ve škole. Jinak vzdělávací program je pevně daný, co se musí udělat a to včetně předmětů podle některých zbytečných. Já, ač jsem člověk technicky založený a vyloženě zaměřený na přírodní vědy a na činnosti výtvarka, hudebka,pracovka jsem kopyto, tak bych to rozhodně neměnila. Možná to správně nevyjádřím, ale myslím, že dítě se má na ZŠ vzdělávat všeobecně a tak proč by tam nemohlo patřit i to hrabání listí, přestože v našich letech to pro nás byl taky vopruz. (H)

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (20.10.2016, 10:44)
Přesně tak, rozvrh je dána a vůbec by se tohle nemělo stávat. Byla jsem na dvou školách, v jedne Pres to nejel vlak, mě!ohlo se to. Ve druhé to tak obas dělali , samozřejmě tohle lze jenom na prvním stupni, na druhém kdy mají na každý předmět někoho jiného, to není ani reálné.
Pokud vám to tak vadí, tak si zajdete v klidu s paní učitelkou promluvit, ale divila bych se, kdyby OPRAVDU nemivali jeden predmet vůbec a pořád místo něj matiku. Pravděpodobně jen chce, aby děti uměli to, co mají a obcas to takhle udělá. Důvodu může být víc, vloni jsem byla jako asistent v pětce a taky jsme občas kvůli výchovným problémům, které se stale musely resit, obcas neměli část jiné hodiny.

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (20.10.2016, 10:27)
Taky myslím, že oficiálně by se to nemělo. Ale souhlasím už s tím co psal někdo níže. Matematika je jeden z nejdůležitějších předmětů. Za mě osobně bych byla ráda, kdyby měli více matematiky a méně "zbytečných" předmětů. Myslím, že hrabání listí jako u nás v pracovních činnostech je ztráta času, to bych byla stokrát radši kdyby pilovali matiku. Mě spíš vadí spousta předmětů k ničemu typu pracovky, výtvarka, hudebka. A ještě aby se do nich děcka museli učit. To by se dalo řešit volitelným předmětem nebo kroužkem a více se věnovat tomu co budou potřebovat k dalšímu studiu. U nás si běžně zaměňují učitelé např. při suplování, že si vezmou svůj předmět. Mně to tedy nevadí, lepší než to odsedět v předmětu, který neučí.

ODPOVĚDĚT
Blanka K. (Beruskablanka) ID 212476 (20.10.2016, 15:59)
Nemyslím si, že hudebka, výtvarka a pracovky jsou na nic. Patří to k základnímu vzdělání, vědět něco o výtvarné technice, malířích, hudbě, umět vzít do ruky hrábě :-) Na druhou stranu si myslím, že jsou to předměty, kde by se mělo vzít v úvahu, že ne každý má talent. (F)

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (19.10.2016, 23:52)
Vyhlášku nevím, ale určitě je rozvrh hodin závazný v rámci vzdělávacího programu a učitel nemůže svévolně v podstatě zrušit jeden předmět. Ve výjimečných situacích je to běžné a dá se tolerovat, ale pokud by se jednalo o dlouhodobý stav, tak já bych ráda nebyla a asi bych minimálně vznesla ve škole dotaz, proč to,mu tak je.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 37256 (19.10.2016, 23:25)
Ne, učitelka si to svévolně zaměňovat nemůže, dokonce ani při suplování nemůže mít svůj předmět. Ale já jako rodič bych byla ráda, protože matematika podle mě patří mezi nejdůležitější předměty a jak je všeobecně známo, zrovna na ní děti při maturitě či zkouškách nejvíc pohoří. (F)

ODPOVĚDĚT
Hana K. (kiliha) ID 111622 (20.10.2016, 13:28)
Pokud se supluje, a učitel nemá přímo od ředitele nařízení, že musí učit daný předmět, může učit předmět v rámci své aprobace.

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (19.10.2016, 21:27)
Podle mě se hodiny můžou obměňovat (např. nepřítomnost učitele v uvedený den...), ale početně by měly splňovat stanovený harmonogram. Možná, že to dětem nejde a tak se snaží jim pomoci tím, že jim dává víc matematiky. V 5. třídě je podle mě matematika dost náročná. Podívejte se na to z druhého úhlu...pokud jim skutečně matematika nejde, tak jako rodič byste určitě uvítala, kdyby se s dětmi ve škole v momentě zjištění nějakých problémů více cvičilo...těžko by se to dohánělo za 3 měsíce, když se bude "nabalovat" další látka (F)

ODPOVĚDĚT