| Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (upraveno 27.9.2016, 19:52) |
rebarbora (pokud nejde o starou Anglickou odrůdu pro celoroční sklizeň) se sklízí do 24.června. Trhají se co nejvíce ČERVENÉ ŘAPÍKY!!! Poté přichází rostlina do květu a v řapících se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové - hrozí tedy problém s ledvinami. Povařením v cukru sice chuťově eliminujete tu kyselost, ale kyselinu šťavelovou do těla dostanete tak jak tak, jen s větší dardou cukru. Je to holt risk, ale neříkám, že když to sníte, tak okamžiku umřete. Ale určitě bych nedoporučovala dávat dětem! Kyselina šťavelová se dostává po květu do celé rostliny, tzn. i do nových výhonků. Jestli stejně nebo o něco míň než do stávajících se nikde neuvádí, ale i za dob našich babiček se tradovalo, že rostlina je od konce června "jedovatá".
ODPOVĚDĚT |