Je tu prosím někdo kdo se vyzná???
potřebovala zjistit když někdo pracuje ve firmě 15 let a má smlouvu na dobu neurčitou a ta firma přechází pod jiného majitele do jaké doby musí dát zaměstnavatel vědět nové skutečnosti a jestli má nárok na odstupné?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Martina F. (matttulinka) ID 20637, mimibazar.cz/matttulinka (31.3.2016, 13:33)
Moc vám děkuji (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (30.3.2016, 18:02)
Zaměstnavatel má povinnost informovat zaměstnance nejméně 30 dní před převodem na jinou společnost. Smlouvy ale běží dál, nárok na odstupné je pouze v určitém případě (a to zejména pokud nemá pro zaměstnance uplatnění, nebo nemůže naplnit pracovní smlouvu - např. nebude moc nabídnout pracoviště, které je pevně dané v prac. smlouvě). Pokud chce skončit zaměstnanec sám, tak může dát výpověď ještě před převodem a pak prac. poměr skončí bez nejpozději v den převodu a nárok na odstupné není, nebo pokud se mu u nového zaměstnavatele výrazně zhorší pracovní podmínky - to musí udělat do dvou měsíců a pak je možné se odstupného domáhat soudně (musí to být prokazatelné a důvod ve výpovědi uvedený).

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.3.2016, 17:44)
jo ještě ta lhůta na informování, že se bude měnit majitel - 30 dní předem

§ 339
(1) Přede dnem nabytí účinnosti přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů k jinému zaměstnavateli jsou dosavadní zaměstnavatel a přejímající zaměstnavatel povinni v dostatečném časovém předstihu, nejpozději 30 dnů před přechodem práv a povinností k jinému zaměstnavateli, informovat odborovou organizaci a radu zaměstnanců o této skutečnosti a projednat s nimi za účelem dosažení shody
a) stanovené nebo navrhované datum převodu,
b) důvody převodu,
c) právní, ekonomické a sociální důsledky převodu pro zaměstnance,
d) připravovaná opatření ve vztahu k zaměstnancům.
(2) Nepůsobí-li u zaměstnavatele odborová organizace ani rada zaměstnanců, je dosavadní a přejímající zaměstnavatel povinen předem informovat zaměstnance, kteří budou převodem přímo dotčeni, o skutečnostech uvedených v odsta

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.3.2016, 17:45)
... v odstavci 1 nejpozději 30 dnů přede dnem nabytí účinnosti přechodu práv a povinností k jinému zaměstnavateli.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.3.2016, 17:42)
změna majitele není výpovědní důvod ze strany zaměstnavatele, zaměstnanců se nijak nedotýká, jsou pouze informováni o změně osoby zaměstnavatele. Smlouvy zůstávají beze změny v platnosti, pracovní poměry pokračují dál.
Pokud je nový zam. bude chtít propustit, pak za obvyklých podmínek, například pro nadbytečnost.

jedinou výjimkou je případ, že by zaměstnanec CHTĚL odejít. V takovém případě smí dát výpověď s uvedením tohoto důvodu a výpovědní doba se mu ZKRACUJE tak, že skončí poslední den před změnou majitele. Prostě aby už nemusel pracovat pod novým.

ODPOVĚDĚT