vývar
Milé kuchařky, na rodinnou oslavu potřebuji uvážit 5-6 litru silného,hovězího vývaru. Nechám ho vážit- táhnout aspoň 8h. Poradte prosím kolik kilogramu a jakého masa a kosti mam koupit? Nikdy jsem takové množství nedělala. Děkuji(
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (1.10.2015, 21:44)
Na začátek 7-8 l vody (odpaří se) a tak 5-6 kg hmoty - tj. 3 -4 kg kostí a 2 kg zeleniny. Takře potřebujete 10l hrnec.

Na drůbeží chtějte kuřecí skelety a případně přidejte něco drobů, na hovězí sežeňte morkové kosti a případně žebra. Vyloženě maso není moc potřeba, ale kdyžtak tam hoďte nějaké laciné hovězí přední s kostí. Hlavní chuť a sílu má vývar z kostí.

Kosti i zeleninu (2 díly mrkve, 1 díl cibule, 1 díl petržele 1 díl celeru, hlavička česneku) nejprve pečte zprudka v troubě do hněda, do hrnce nalijte i výpek a pekáč vypláchněte buď půllitrem bílého vína a nebo deckou vinného či jablečného octa a dejte to do vývaru - nebojte, nebude to kyselé, jen to pomůže lepšímu vylouhování látek z kostí -a na ocet se navážou minerály, takže se zneutralizuje.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (1.10.2015, 21:44)
Hotový vývar pak přeceďte přes plátno a případně ho pročistěte bílkama, pokud ho chcete mít jó dobrej a silnej, tak smíchejte 4 bílky s půl kilem mletého hovězího a 200 g nasekaných jater, rozmíchejte to ve studeném vývaru a pomaličku, za stálého míchání přiveďte k varu. Tak okolo 70-80 stupňů to začne dělat dost pěny. Jen co se to začne vařit, tak přestaňte míchat, přiklopte pokličkou a nechte vařit ještě tak 10 minut, aby se bílky vysrážely i se vší nečistotou. Pak to zceďte a ještě jednou přes plátno (staré bavlněné prostěradlo, či plenka - vyprané, neškrobené, bez aviváže).

ODPOVĚDĚT
inka m. (gienia) ID 294251, mimibazar.cz/gienia (2.10.2015, 9:48)
Děkuji moc, přesně toto jsem potřebovala! Hned zitra rano se do toho pustím (L)

ODPOVĚDĚT
Marcela U. (marcelau) ID 294405 (2.10.2015, 7:02)
to je úúúžasný popis (Y)

ODPOVĚDĚT
Jitka V. (brutnik) ID 158843, mimibazar.cz/brutnik (1.10.2015, 19:02)
Mně se moc líbí Vaše kočka |:o) To je nějaká šlechtěná rasa nebo obyč kočička?
Děkuji (F)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (2.10.2015, 10:08)
:-D :-D :-D Taky mě zaujala. Mnohem víc než vývar. Je krásná. (Y)

ODPOVĚDĚT
inka m. (gienia) ID 294251, mimibazar.cz/gienia (2.10.2015, 9:52)
Naše kočia- dračice domaci je dcerou brytské kočky ktera se "zapomněla" s obyčejnym, šedivym domacim kocourem. Ted je ji už 3 roky a je to naš domaci mazel (kocka)

ODPOVĚDĚT
Dana P. (DanušaP) ID 238115 (1.10.2015, 14:56)
já bych dala tak kilo předního a kilo kostí... kvůli barvě ty kosti dejte na plech do trouby, nasucho, tak na půl hoďky.. vše do studené vody, osolit a kromě zeleniny dávám divoké koření ( bobek, nové koření, celý pepř a jalovec... a to táhnutí.. běžně tak 4-5 hodin, čili nevařit, ať to jen sem tam udělá puf puf... a sbírat tu pěnu (sraženou bílkovinu)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (1.10.2015, 14:49)
Vařím běžně 10 litrů a dávám co zrovna mám - oháňku, žebro, hrudí ale klidně i hovězí odřezky. Nemá cenu kupovat zadní - z toho pořádný vývar neuděláte, takže se zaměřte na přední.
Na 5-6 litrů bohatě stač kilo masa a kostí.
Ten vývar myslíte polévku? Pokud ano tak proč ho chcete nechat táhnout 8 hodin? Stejný bude i po 3-4 hodinách. Chuť vývaru udělá maso, zelenina a koření. Delší doba tažení je super pokud s vývarem počítáte do omáček, sósů atd.

ODPOVĚDĚT
inka m. (gienia) ID 294251, mimibazar.cz/gienia (1.10.2015, 15:22)
Budu to dělat na chalupě kde je stary kachlovy sporák,, budeme topit dřevem, a to se mi moc libi... také pravě počitam s tim že si nechám nějaký vývar na omáčky (L)

ODPOVĚDĚT
S B. (kontrola3) ID 200465, mimibazar.cz/0 (1.10.2015, 14:30)
Neporadím konkrétně kolik, ale na kosti zajděte do Globusu, jestli tam maj. Mívají pytel hovězích nebo i vepřových za pár korun - cca 9 kč. |:o)

ODPOVĚDĚT