Zaměstnanecký poměr při rodičáku
Pobírám rodičovský příspěvek a zároveň příští týden nastupuji do zaměstnání. Zajímalo by mě, jaké nevýhody z této kombinace mohou pramenit. Jestli by mi v případě nemoci byla vyplacena nemocenská?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (7.12.2014, 13:49)
Rodičák tam nemá žádný vliv, jste zaměstnanec jako každý jiný, ve zcela spec. případech máte výhodnější výpočet zdr. pojištění, ale to se týká hlavně lidí se zkráceným úvazkem, kteří berou méně než minimální mzdu. Jestli máte plný úvazek, tak se to nejspíš vůbec nijak neprojeví, že ten rodičák máte.

Jediná odlišnost, která mě napadá - otec dítěte nesmí čerpat ošetřovačku na dítě v případě, že jste schopná se o dítě postarat vy. Ošetřovačku tedy vždycky vy. Výjimkou je stav, kdy to nezvládnete (např. jste oba s dítětem vážně nemocní) - v tom případě smí ošetřovačku mít otec dítěte.

Běží to na podporu, na důchod, všecko normálně - proto, že normálně odvádíte pojistné z výdělku. Žádné "hlavní" a "vedlejší" už dávno neexistuje, to se nerozlišuje. Při výpočtu důchodu si budete moci vybrat, zda tento rok chcete uznat jako náhradní dobu (rodi

ODPOVĚDĚT
Katka F. (Bronn) ID 54675, mimibazar.cz/bronn (8.12.2014, 8:41)
aha, tak to znamená, že když jsem na rodičovské, a jsem ale 3x týdně normálně v práci a syn v jeslích, tak jsem zaměstnanec a mám nárok na dovolenou, nemocenskou apod.? Zrovna to řeším taky. chodím do práce a musím dělat 3x týdně, aby se mi to vyplatilo (jestli, benzín a něco vydělat). A jesle platím paušá ať tam jsme nebo ne, takže teď přes vánoce si šéf firmu na 14 dní zavře a obvykle neřeší dovči nebo tak, je to prostě ředitelské volno. Ale já jsem v nevýhodě, protože mi bude ten příjem za těch 6 dní chybět. Tak řeším, jestli mám nárok na dovolenou a prý nemám, ale neofiko mi ji dají

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (8.12.2014, 14:57)
pokud jste v pracovním poměru, tak tohle vše principiálně ano, ale záleží na výdělku (u té nemocenské) - musí být aspoň 2500 měsíčně. A u dovolené záleží na počtu odpracovaných směn, na aspoň nějakou dovolenou musíte mít 21 směn, tedy u vás 7 odpracovaných týdnů - jenže to by byl pouze jeden den dovolené, to vám nepomůže. Při 20 odpracovaných týdnech, tedy asi 5 měsících (60 odprac. dní) vám vzniká nárok na lepší výpočet dovolené, ale nevím, jestli tohle máte teď splněné - záleží na tom, kdy jste začala pracova, jestli tam jste celý tento rok nebo třeba jen od podzima... U vás je to právě obtížnější v tom, že vám déle trvá napracovat ty požadované počty dní a tím tedy uplyne delší doba, než se vám vytvoří nárok na dovču.

Pokud byste pracovala na dohodu (dpč, dpp), tam ze zákona nárok na dovolenu není, ale při vstřícnosti zaměstnavatele se lze na dovolené domluvit.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (7.12.2014, 13:49)
(rodičák) nebo dobu výdělečnou (zaměstnání) - kdybyste teď vydělávala hodně málo v porovnání se svými obvyklými výdělky ve zbytku života, bude lepší nechat si to uznat jako rodičák. Abyste si nekazila průměrný příjem pro výpočet důchodu. Naopak pokud nyní budete vydělávat pěkně, bude lepší si to nechat uznat jako dobu výdělečnou. Na to je ale ještě hafo času, to teď neřešíte.

S podporou - pokud by zam. netrvalo aspoň rok, tak nutná doba pro nárok na podporu se pořád dopočítává ještě pomocí toho rodičáku (např. 9 měsíců práce + 3 měsíce rodičáku či péče o dítě). V takovém případě je potřeba ohlídat, abyste na pracák šla a podporu žádala HNED po skončení zaměstnání. Nenechávat tam mezeru. Když bude registrace na pracák hned po skončení zaměstnání, bude podpora z platu. Jinak bude za péči o dítě (za rodičák), a ta je malá.
Pokud by zaměstnání trvalo aspoň 12 měsíců

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (7.12.2014, 13:49)
... 12 měsíců, tak už je to s tím hlášením na pracák jedno, tam už může být i mezera a nárok na podporu z platu stejně zůstane.

Jo a ještě to zrychlení rodičáku - když ohlásíte změnu od dalšího měsíce, budete to mít od dalšího měsíce. Jde to tedy rychle.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (ja77ja) ID 444534 (7.12.2014, 17:23)
Jste úžasná, moc Vám děkuji!!!

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (ja77ja) ID 444534 (7.12.2014, 12:47)
Započítává se doba, po kterou pracuji na hlavní zaměstnanecký poměr a zároveň pobírám rodičák (4. rok) do důchodu? Může být zaměstnanecký poměr při rodičáku jako hlavní nebo je za hlavní brána pouze ta rodičovská a vše ostatní je vedlejší? Když si zítra zažádám o zrychlení výběru rodičáku, tak který měsíc už budu bez něho (zbývající částka se vejde do 11500 ,-) - jde mi o to, jak rychle úřady žádosti vyřizují.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (ja77ja) ID 444534 (7.12.2014, 12:41)
Jestli by se příjem počítal pro případnou podporu v nezaměstnanosti, kdybych o práci přišla a zároveň mi končil rodičák? Bylo by výhodnější zažádat o zrychlenou výplatu rodičáku nebo je to jedno? Pro případ OČR by to asi výhodnější bylo. Děkuji

ODPOVĚDĚT