Změna v prac.podmínkách
Zaměstnavatel mi ruší provozovnu a přesouvá se jinam v rámci města, ale pro mě by bylo dojíždění velmi obtížné a moc dlouhé, takže bych se nemohla postarat o děti. Co mě tedy čeká, je to důvod na výpověď? Budu dostávat podporu? Díky za radu
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (2.10.2014, 9:42)
Záleží, co máte ve smlouvě jako místo výkonu zaměstnání - je tam adresa, nebo jen město? Pokud je tam město, ne konkrétní adresa, pak jste povinna chodit do práce i v novém zaměstnání a musela byste tudíž dávat výpověď vy, zaměstnavatel ne. Výpověď můžete dát z libovolného důvodu i bez uvedení důvodu, jako důvod bych ale uvedla právě toto stěhování+dojíždění+děti - aby vám to pak na pracáku uznali jako vážný a nekrátili vám podporu.

Pokud by tam byla přímo adresa, pak zam. nemůže už dodržovat pracovní smlouvu (když změnu adresy vy nechcete) a nemá jinou možnost než vám dát výpověď z org. důvodů (rušení, stěhování). S tím je spojen nárok na odstupné.

Nárok na podporu záleží na tom, zda máte dost odpracováno. Vyžaduje se rok práce či náhradní doby (např. rodičák) v posledních dvou letech před pracákem.

ODPOVĚDĚT
Simona K. (S.imča) ID 325109 (2.10.2014, 9:54)
Hanko, moc děkuji za radu. Je tam celé město, s případnou výpovědí se zařídím podle Vašich doporučení.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (2.10.2014, 9:59)
Můžete skončit kromě výpovědi i dohodou, tedy bez výpovědní doby, pro podporu a důvody platí přesně to stejné jako u výpovědi - je potřeba prokázat vážný důvod, takže zase stěhování zaměstnavatele+dojíždění+děti, pak by podpora neměla být krácená, ale v normální výši.

ODPOVĚDĚT