Odchod do starobního důchodu
Prosím Vás nevíte někdo jak je to s odchodem do starobního důchodu? Mamka by měla odcházet dle tabulek letos v květnu (rok 1954 a 2 děti), ale doposud ji nepřišly žádné papíry. Musí si zažádat sama? Všem ostatním to přišlo automaticky poštou. Děkuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 6 komentářů
Jana S. (rogallka) ID 305855, mimibazar.cz/rogallka (26.5.2014, 17:55)
Všem radilkám děkuji, moc jste mi pomohly (Y) (Y) (Y) Krásný večer. Jana (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
eva p. (evicela) ID 205626 (26.5.2014, 13:51)
mamka musí žádat sama na správě soc zabezpečení , u vás ve městě musí být taky, sebou občanku, rodný list její a jejich dětí(originály) doklad o vzdělání (třeba výuční list apod, to je vše, tam to s ní rovnou sepíšou, už tam měla být

ODPOVĚDĚT
Barbora Š. (Robobara) ID 457809 (26.5.2014, 11:06)
Pracovala jsem na ČSSZ - žádá se na příslušné OSSZ dle bydliště, popř. Pražské správě, pokud jste z Prahy. K žádosti nejlépe doložit ověřené rodné listy dětí. Veškeré evidenční listy by měly být na ČSSZ v evidenci, je ale možné i doložit, zejména za poslední rok + si raději ověřit, že je na ČSSZ doloženo studium maminky (často chybí a musí se došetřovat). Vyřizují se žádosti podané max. 3 měsíce před datem nároku na starobní důchod.

ODPOVĚDĚT
jarka N. (sympatie) ID 55978 (26.5.2014, 9:50)
Nejlépe je si požádat na České správě sociálního zabezpečení, Křížová 25, Praha 5 o Informativní list důchodového pojištění. Jen se napíše žádám o ...., jméno a rodné číslo, tam se dovíte příjem a jestli je vše řádně zaplaceno. S tím se pak jde na důchodové. Na důchodvým toto sice taky mají, spíše to bude sloužit pro informaci, zda je vše v pořádku. Účetní doplní jen současný stav, který ještě není v tom výpise.

Nic jí nepřijde, to musí sama dojít na důchodové. Tam musí doložit rodné listy dětí. Já ještě dávala doklady o dokončeném vzdělání.

ODPOVĚDĚT
Martina B. (banitram1) ID 403338 (26.5.2014, 9:31)
Maminka si musí zažádat sama, není to automatické, protože vznik nároku na důchod ještě neznamená, že dotyčný chce odejít do důchodu (nebo třeba pracovat a pobírat důchod). Vyzvedne si formulář na OSSZ, zajde za svou mzdovou účetní, která formulář vyplní a odešle ELDP 2014 (vše nedříve 4 měsíce předem)

ODPOVĚDĚT
Jana S. (rogallka) ID 305855, mimibazar.cz/rogallka (26.5.2014, 9:42)
Děkuji Marti. A účetní ji vše vyplní? I předchozí příjmy třeba z jiných pracovišť? To asi ne, že. To bude muset doložit na OSSZ.

ODPOVĚDĚT
Martina B. (banitram1) ID 403338 (26.5.2014, 9:55)
Ne, na tom formuláři jsou jen údaje k současnému zaměstnání - kdy bude odchod do důchodu, zda má maminka nějaké exekuce, údaje k poslední nemoci a pod. Veškeré podklady od ostatních zaměstnavatelů za celý pracovní život by měli mít na ČSSZ v Praze k dispozici - každý zaměstnavatel musí jednou za rok odeslat za všechny zaměstnance evidenční list důchodového pojištění. Pokud bude maminka chtít, může si zde ještě zažádat o výpis, aby měla přehled, že se jí započítaly všechny pracovní poměry a zda souhlasí vyloučené doby.

ODPOVĚDĚT
Jiřina J. (Ina2525) ID 56847 (26.5.2014, 9:21)
Podávání žádosti o důchod (§ 82 zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení)

Žádosti o přiznání dávky důchodového pojištění sepisuje s občany okresní správa sociálního zabezpečení příslušná podle místa trvalého pobytu občana nebo místa hlášeného pobytu v ČR, jde-li o cizince.

Za občany, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemohou sami podávat žádost o dávku důchodového pojištění, mohou s jejich souhlasem a na základě potvrzení lékaře o zdravotním stavu těchto občanů podat tuto žádost jejich rodinní příslušníci. Žádost může rovněž podat fyzická osoba na základě plné moci.

Žádost lze podat nejdříve čtyři měsíce přede dnem, od kterého občan žádá dávku důchodového pojištění přiznat.

Okresní správa sociálního zabezpečení je povinna sepsat žádost o dávku důchodového pojištění; nesmí odmítnout sepsání žádos

ODPOVĚDĚT