Moc prosím o radu, zasadila jsem si špenát a nepřečetla instrukce na sáčku. Sklízí se špenát naráz nebo podobně jako mangold otrhávám lísky postupně?
| Eva F. (kapulet) ID 56368, mimibazar.cz/kapulet (23.5.2014, 8:44) | holky moc děkuji za rady. Včera jsem při plení našla sáček a je to špenát F1 Greta, je na něm napsané, že je odolný proti vybíhání do květu a že je mrazuvzdorný. Tak usuzuji, že jej budu postupně otrhávat a nechám jej i na příští rok dnes si dám ale spařený špenátek k obědu ňáááám
ODPOVĚDĚT |
|
| Zuzana K. (lucasilek) ID 320877, mimibazar.cz/lucasilek (22.5.2014, 21:04) | sklízím postupně, spařím do horké vody, nechám vykapat přes cedík a dám do robotu a hned namixuju, po vychladnutí dám do mrazáku nebo udělám na oběd. Nebo nakrájím lístky na proužky a též zamrazím - třeba na těstoviny s kuřecím masem nebo do kuřecích závitků s nivou. To si dávám do menších krabiček, než mixovaný. Jak už pak jde do květů, otrhám vše a vyrvu ho. Místo něj zaseju červenou řepu a vždy ji mám krásnou.
ODPOVĚDĚT |
|
| Pavlina K. (Paluna) ID 283192 (22.5.2014, 17:52) | Zasadila jsem baby (užší lístečky) a normální (větší tmavší listy). První jsem vzala cca 3cm nad zemí nůžkama, spařila horkou vodou a dala zamrazit, už lezou nové lístky a ten druhý jsem právě uštípala velké lupena a nechala dál. Už jsem to měla tak i minulý rok a je pravda, že na konci léta šel do květu, ale stále se dal stříhat....
ODPOVĚDĚT |
|
Lenka P. (elfivila P.) ID 382913 (22.5.2014, 15:30) | ostříhám nůžkami, a pak zase naroste...dávám do mrazáku spařený
ODPOVĚDĚT |
|
| Lucie K. (goldenka) ID 367158 (22.5.2014, 14:22) | Já otrhala lístky včera, zamrazila, ale nespařila, vadí to? Dala jsem je tam jen omyté.
ODPOVĚDĚT |
|
| Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (22.5.2014, 13:46) | Evi´, pokud máte zasazený novozélandský špenát, tak ten vám bude růst až do zámrazu - dělat větývky, budete zaštipovat, sklízet jen lístečky. Pokud máte starou klasiku, tak je lepší zasadit jen kousek, třeba za 3 týdny další kousek, za další dobu, zase kousek. tento špenát, jde hned do květu (když dosáhne své vegetativní zralosti) - navíc se tam v tomto dusném a horkém počasí začnou množit mšice...... lepší hned posbírat a zamrazit - já to dělala včera už 5 min po 12!!! byla to samá mšice. Jeden den byl dobrý, a druhý den už jsem vybírala lístky dobréxšpatné! raději posbírejte, spařte, zamrazte. A nasaďte si zase malý kousek, který spotřebujete. Tak to dělám alespoň já!
ODPOVĚDĚT |
| | Eva F. (kapulet) ID 56368, mimibazar.cz/kapulet (22.5.2014, 14:19) |
tak teď nevím jaký jsem nasadila, husa hloupá jsem vyhodila sáček uvidím, část sklidím hned a část zkusím nechat a uvidím. Příští rok budu chytřejší
ODPOVĚDĚT |
| | | Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (22.5.2014, 19:17) |
Evi, klasický špenát je ten co máte na obrázku. novozélandský je takový plazivý keř - pořád se plazí a plazí, rozvětvuje se. je chuťově velice dobrý, jemný. Komu vadí typická chuť špenátu, tak je opravdu delikátní. Zkuste si vyhledat na www - novozélandský špenát a vyjedou vám foto Naše děti ho pravdu mají moc rády.
ODPOVĚDĚT |
|
| Lucie B. (bilu) ID 61150, mimibazar.cz/bilu (22.5.2014, 13:43) | také sklízím postupně
ODPOVĚDĚT |
|
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (22.5.2014, 13:32) | Sklízím ho postupně, protože mám ráda čerstvý, jen spařený.
ODPOVĚDĚT |
| | Eva F. (kapulet) ID 56368, mimibazar.cz/kapulet (22.5.2014, 14:17) |
děkuji za radu
ODPOVĚDĚT |
|