Jana Z. (jazina) ID 111844 (28.4.2014, 15:43) |
Mohu Vás poprosit o recept na víno. Dělával ho tatínek, ale recept si odnesl s sebou do nebíčka
ODPOVĚDĚT |
| | Barbora S. (barborka2010) ID 321592 (29.4.2014, 8:18) |
Dobrý den, letos ho zkouším poprvé, takže ještě nemůžu napsat svou zkušenost, ale i chybami se člověk učí, takže třeba za pár let to vychytám Hledala jsem různě na internetu a recepty jsem porovnávala a trošku upravila. Tady je ten výsledný:
ODPOVĚDĚT |
| | | Barbora S. (barborka2010) ID 321592 (upraveno 29.4.2014, 19:52) |
Suroviny: 1 litr pampeliškových květů (cca 400 květů), 1 ½ kg cukru, 2 citrony, 2pomeranče, 4dkg droždí Postup: Pampeliškové květy zalijeme 2,5 l vody a povaříme 15 minut. Necháme vylouhovat 24 hod. Potom přecedíme a výluh nalijeme do 5l demižonu nebo láhve. Svaříme 2 l vody a 1 ½ kg cukru - vychladíme a nalijeme na pampeliškový výluh. Potom 2 citrony a 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme, přidáme do výluhu a nahoru nadrobíme droždí. Láhev nebo demižon přetáhneme mikrotenovým sáčkem a obtočíme gumičkou napevno. Nejdřív jsem se bála, že mi sáček odletí do vedlejší vesnice, ale odborník mě ujistil že tak je to správně a vzduch se ven dostává přes tu gumičku. Necháme asi 6 týdnů odležet, pomeranče a citrony by měly klesnout ke dnu. Poté hadičkou stáčíme do láhví. Necháme v chladu odležet minimálně 3 měsíce. Ale nejlepší je 2 roky. Po této době je víno jemně perlivé.
ODPOVĚDĚT |