| Dana H. (Dana D16) ID 8289, mimibazar.cz/danad (18.1.2014, 21:02) |
Dobrý den, cizrna je výborná potravina. Má charakteristickou chuť připomínající chuť oříšku. Je to luštěnina, která se konzumuje většinou uvařená. Následně se může rozmixovat nebo se může konzumovat celá, ochucená různým kořením. Může se dát do polévky nebo uvařit na způsob jako dušená cizrna s vařeným vejcem a pečivem. Cizrna obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu, kvalitní tuky, rostlinné bílkoviny a sacharidy. Obsahuje fosfor, hořčík, zinek a je bohatým zdrojem železa. Při redukční dietě se do jídelníčku může zařazovat, ale je nutné mít na paměti, že je velkým zdrojem sacharidů. Cizrna obsahuje ve 100 g cca 74 g sacharidů, což při redukční dietě znamená, že ji konzumovat můžete, ale málo. Doporučuji jíst cizrnu jako menší přílohu k masu společně se zeleninou, nebo občas dávat do polévky. Množství by mělo být 50–100 g na jednu porci (ve stavu před uvařením). Při redukční dietě se do
ODPOVĚDĚT |
| | Dana H. (Dana D16) ID 8289, mimibazar.cz/danad (18.1.2014, 21:03) |
Při redukční dietě se do jídelníčku může zařazovat, ale je nutné mít na paměti, že je velkým zdrojem sacharidů. Cizrna obsahuje ve 100 g cca 74 g sacharidů, což při redukční dietě znamená, že ji konzumovat můžete, ale málo. Doporučuji jíst cizrnu jako menší přílohu k masu společně se zeleninou, nebo občas dávat do polévky. Množství by mělo být 50–100 g na jednu porci (ve stavu před uvařením). Při redukční dietě se doporučuje max. 150 g sacharidů za den. Pokud si tedy dáte 100 g cizrny, máte polovinu dávky sacharidů za den vypotřebovanou. Cizrna obsahuje bílkoviny, ale v porovnání např. s čočkou, fazolemi nebo sójou obsahuje bílkovin méně.
ODPOVĚDĚT |