Markéta T. (Irro) ID 164456 (23.9.2013, 15:16) |
1) večer vyndat z lednice kvásek, přidat 150g žitný mouky a 150g vody, zamíchat, přiklopit (NE zavřít) a nechat stát na lince 2) ráno přendat do pekárny, nechat cca polívkovou lžíci v neumytý sklenici a přiklopený víkem dát do lednice, přidat 170g vody, 300g hladký mouky, 12g soli, 5g kmínu, program těsto 3) vyklopit na pomoučenou linku a překládat ( http://www.youtube.com/watch?v=1SXaow3m3v0&feature=youtu.be), přikrýt utěrkou a nechat bochníček 20 min odpočívat 4) hodně pomoučit ošatku/ cedník s utěrkou (mísa nevhodná, kvasinky potřebujou dýchat) a bochníček do toho šoupnout tak, jak ho seberete z linky (spodkem zase dolů), celý strčit do igelitky a nahoře zavázat. 5) po 2 hodinách dát do trouby nádobu s víkem, 250 stupňů, vyndat, sundat víko, překlopit těsto (když spadne nakřivo, zaklepat miskou, ono se to srovná), přikrytý víkem 10 minut, sundat víko, stáhnout teplotu na 200 a dopéct (po zaklepání na spodek chleb
ODPOVĚDĚT |
| Markéta T. (Irro) ID 164456 (23.9.2013, 15:19) |
(po zaklepání na spodek chleba duní) 6) vyndat na mřížku a poprášit vodou z rozprašovače, nebo na chvilku zamotat do mokrý utěrky. Krájet až po vychladnutí ... Vypadá to složitě, ale je to jednoduchý. Práce max na 5 minut, jinak to pořád kyne. Teda pokud nemáte pekárnu nebo háky na hnětení, musíte hníst ručně a to je celkem záhul. Dělám každý den z dvojité dávky a děti, který proti chlebu brblali, jsou z něj úplně poprděný. Občas přidám slunečnicový semínka. Jinak doporučím stránku na fcb pečempecen.cz.
ODPOVĚDĚT |