Nemovitost
Maminky,potřebuju poradit.Rodiče mého otce přepsali svou nemovitost + pozemky na svoji dceru a jejich syn nedostal ani floka(dva sourozenci).Vůbec mu to nezdůvodnili-celý život se o ně staral a oni mu udělají takovou sviňárnu:-( Dá se s tím něco
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 33 komentářů
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (7.9.2013, 21:48)
Zdá se mi, že se tu debata stočila úplně jinam než paní na začátku svým dotazem myslela. Myslím, že hlavně měla na mysli to, že rodiče by se ke všem svým dětem měli chovat stejně. A nejde jen o dědictví. Určitě znáte ve svém okolí případy, kdy si rodiče oblíbí jedno z dětí, to rozmazlují a ty další jako by ani nebyli jejich. A je to mnohdy i u malých dětí ne dospělých. Nebo i prarodiče to dělají u vnoučat a mnohdy z těch nejhloupějších důvodů. Říkala mi jednou kamarádka, jak její tchyně si upředňostňovala jednoho jejího syna před druhým jen proto, že byl podobný na jejího syna a ten druhý byl podobný na snachu.

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (7.9.2013, 21:51)
Začalo to tím, že tomu jednomu při návštěvě vždy donesla čokoládu a tomu druhému nic. Pak to pokračovalo tím, že řekla, že toho jednoho vezmou na dovolenou ale jeho brášku ne. Dovedete si představit, jak to na toho druhého muselo působit, když se k němu babička takto chovala. Tak kamarádka prostě řekla tchyni, že buď se bude k oběma vnukům chovat stejně nebo se nebude stýkat ani s jedním z nich. O tom to celé tu je dle mě, že rodiče by měli mít všechny děti stejně rádi a přistupovat k nim stejně. A pokud toho nejsou schopni, tak proč si pořizovali víc dětí????

ODPOVĚDĚT
Jana P. (jana7490) ID 67202 (7.9.2013, 9:18)
Za za života rodiče opravdu mohou darovat majetek komukoliv. Po jejich smrti, pokud nějaký majetek ještě bude, si můžete nechat započítat na podíl. Tzn. , že by váš dědický podíl byl větší než podíl dcery, té by se dědictví krátilo o to co již dostala - hodnotu nemovitostí. Pak byste se vyrovnali. Podmínkou je, že v dědictví musí ještě nějaký majetek být, pokud už nebude nic, tak máte opravdu smůlu.

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (6.9.2013, 10:55)
Jen taková poznámka k zamyšlení. Je zvláštní, že zákon neumožňuje v dědickém řízení některé dítě vynechat. Vydědit ho můžete jen za určitých podmínek - v kostce řečeno špatné chování. Ale pokud jedno z dětí defakto vydědíte tím, že za života majetek darujete někomu jinému, tak to vlastně ničemu neodporuje, je to zcela legální. V čem je tedy faktický rozdíl???? Odporuje si to, že za života nemůžete v závěti jedno dítě vynechat, ale za života mu můžete nic nedat. Výsledek je naprosto stejný, ale zákon je poněkud překroucený.Měli by to aspoň sjednotit. Buď děti chránit co se týče majetku rodičů i za života i po smrti nebo je nechránit vůbec a ať si každý dělá co chce.

ODPOVĚDĚT
zuzana z. (miazmije) ID 212258, mimibazar.cz/miazmije (7.9.2013, 13:40)
uzákonit, že rodiče majetek musí přenechat jen svým dětem, a to rovným dílem? tvl, to nemaj snad ani v kldr 8-|

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (7.9.2013, 19:34)
Tak asi neznáte současné zákony, platí už desítky let. Pokud člověk zemře a za života nevydědil některé z dětí tak po jeho smrti dědí jeho manžel a manžel /pokud tedy žije/ a jeho děti všechny rovným dílem. Pokud už nemá manžela, tak jen děti rovným dílem. Pokud sepíšete závěť, tak část majetku tuším, že je to polovina zákonného podílu dětí, můžete odkázat komu chcete, třeba charitě nebo komukoli cizímu. Ale jen polovinu, tu druhou musí dostat děti - zletilé. Nezletilé nesmíte pokrátit vůbec o nic. To je v zákoně. Jedině jak toto lze obejít, je právě to co se stalo tatínkovi pisatelky dotazu. Že za života vše někomu darujete a tudíž nebude co dědit. Nebo by jste musel mít zákonný důvod pro vydědění některého z dětí. Ale to jsou opravdu jen hooodně špatné chování.

ODPOVĚDĚT
zuzana z. (miazmije) ID 212258, mimibazar.cz/miazmije (7.9.2013, 20:09)
nemusíte mi to vysvětlovat, přehled mám a to dost slušný (kocka). váš nápad "sjednotit ochranu dětí co se týče majetku rodičů i za života i po smrti ", to mi přijde jako fascinující a neuvěřitelná hloupost.

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (marcela) ID 278, mimibazar.cz/marcela1 (7.9.2013, 20:12)
skoro se bojim ,-) Makam a mám na hypotéku dům, chalupu...A na starý kolena to chci všechno prodat, pořídit jen byteček a za slušnej zbytek dožít, důchod beztak nebude +o(
Ale co když uzákoní cosi "na ochranu dětí" aby chudinky dědily a všechny a zakážou mi to prodat?? :-o

ODPOVĚDĚT
zuzana z. (miazmije) ID 212258, mimibazar.cz/miazmije (7.9.2013, 20:33)
snad se paní nedostane do poslanecké sněmovny, aby se jí to povedlo prosadit ,-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Marcela K. (marcela) ID 278, mimibazar.cz/marcela1 (7.9.2013, 19:39)
ale vždyť je to v pořádku. Po smrti už se holt nedá dělat nic, ale za života mají rodiče právo disponovat svým majetkem a darovat si ho komu chtějí. Je to přece jejich majetek, oni si sami můžou určovat,jak s ním naloží. Nedovedu si představit, že by to mělo bejt jinak...

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (7.9.2013, 20:30)
Ale já jsem přece psala sjednotit, že klidně můžou i zrušit tu povinnost dědění dětí. Přijde mi jen divné to, že zákon vlastně neumožňuje, aby jste za života v závěti děti úplně vyloučila, ale darovat za života můžete. Tím je vlastně v nevýhodě i ten zůstavitel. Protože, když chcete za života, aby váš majetek třeba některé z dětí nedostalo, tak ho za života musíte někomu darovat a to jste pak v nevýhodě, protože třeba pak bydlíte v domě, který vám nepatří a i s věcným břemenem vám může majitel dělat různé problémy, když bude chtít ty problémy dělat. Ale jak jste uváděla, že přece si tu můžete majetek celý utratit sama a ne ho někomu darovat nebo odkazovat, tak o tom přece nebyl dotaz. Paní se v původním dotazu pozastavovala nad tím, že rodiče majetek nerozdělili rovným dílem mezi obě děti. Ne, že ho utratili. To je samozřejmě něco zcela jiného. Každý má právo za svého života celý svů

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (marcela) ID 278, mimibazar.cz/marcela1 (7.9.2013, 21:22)
dotaz o tom nebyl, ale přijde mi to podobný-v tom smyslu, že není možný omezovat volný nakládání s vlastním majetkem za života majitele. Co zbyde po smrti-tam mi přijde logický, že se rozděluje a spravedlivě...

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (7.9.2013, 20:35)
majetek utratit pro svou potřebu a nemusí nic nechávat do dědictví. Ale na druhou stranu já osobně mám své děti ráda a pokud se do konce mého života budou chovat obě chovat slušně, tak rozhodně nevidím jediný důvod proč bych měla majetek, který po mně zbyde odkazovat někomu cizímu. Jsou to přece mé děti, mám je ráda, tak komu jinému bych to asi zanechala. I kdybych měla v té době právo jim závětí nedat nic. Ale samozřejmě tu můžou být i takoví lidé, kteří třeba řeknou, že dětem dali dost, když je živili do dospělosti a chtějí po smrti dát majetek třeba psímu útulku.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
zuzana z. (miazmije) ID 212258, mimibazar.cz/miazmije (7.9.2013, 20:12)
chápeš to?

ODPOVĚDĚT
Radka M. (anenat) ID 358304 (6.9.2013, 0:51)
Asi k tomu měli nějaký důvod *-) *-), zdůvodňovat to rodiče nemusí. Jistě vědí proč :-o :-o

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (6.9.2013, 9:11)
No asi takhle-Taťkovi rodiče by to nikdy nenapadlo,ale byli navočkovaný od své dcerušky.Ta si potřebovala pojistit jejich majetek,aby dostala vše.Protože po smrti by všechno šlo do dědického řízení a půlilo by se(což ona nechtěla-už teď vlastní 4 baráky) a pořád má málo.Tyhle lidi se nikdy nenasytí :-o Prostě si to všechno upekly za taťkovýma zádama.

ODPOVĚDĚT
Radka M. (anenat) ID 358304 (6.9.2013, 10:14)
To je možné (N) (N) (N) (N)

ODPOVĚDĚT
zuzana z. (miazmije) ID 212258, mimibazar.cz/miazmije (5.9.2013, 16:19)
píšete že "nejde o nějaké blbé peníze nebo majetek,ale o to chování k němu", ale zároveń hledáte jestli není nějaká lhůta, do kdy se to dá napadnout. mám teda dojem že o blbé peníze a majetek vám jde až dost (L)

ODPOVĚDĚT
Anna P. (jadie1) ID 257877, mimibazar.cz/jadie1 (5.9.2013, 13:26)
No, ono je fakt, že nikomu zakázat nemůžete, aby něco daroval někomu dalšímu. Ovšem po smrti rodičů dochází k dědickému řízení, ve kterém by měli dědit obě dvě děti (tedy i obdarovaná i Váš tatínek). Protože však dcera již dostala tuto nemovitost, může Váš otec poté žádat o započtení daru do dědictví, to znamená, že jakoby dědictví, které by dcera měla dostat, bude pokráceno o to, že už dostala tu nemovitost a Váš tatínek dostane o to víc. ALe velké pozor, musí tatínek opravdu sám dát podnět, protože jinak k tomu nedojde, samotný notář žádný takový krok bez podnětu Vašeho tatínka činit nebude a nic se nikam nezapočte! Opravdu musí sám tatínek se o to ihned po smrti rodičů začít starat a chtít, aby dar byl započten.

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (5.9.2013, 13:54)
To je sice pravda, ale dle toho co paní píše, tak jeho rodiče asi nemají další nemovitost se kterou by to započítal. Leda, že by měli na kontě několik milionů a to asi těžko, když paní psala, že ho vyhodili. Pokud by to tak bylo, tak by mi vklidu řekli, že on dostane zase peníze, když sestra dostal dům. Asi se na něj opravdu vykašlali. Taky to dost dobře nechápu, proč mají někteří lidé raději více jedno dítě než ty ostatní bez zjevného důvodu.

ODPOVĚDĚT
Veronika Ř. (XveraX) ID 332648 (5.9.2013, 13:14)
Dělat se nedá nic. Já vás i vašeho otce chápu, určitě se o rodiče nestará kvůli penězům nebo domu, ale tohle zabolí. Znám to od sousedky-kamarádky, ona nemá nic a starší bratr všechno. Vztahy jsou samozřejmě na nule. Člověk nechce žádné peníze, ale prostě si pořád říká "proč, co jsem jim někdy udělal...".

ODPOVĚDĚT
pavla zelenková (londra) ID 182997 (5.9.2013, 11:35)
otec ale nemůže dělat nic, Nemá cenu se trápit něčím co nemůže změnit, může to vzít jako fakt, chovat se k nim dál hezky a oni se chytnou za nos. Nebo se s nimi nebude vídat. Ale nehnala bych to do hádek- stejně to k ničemu nebude.............

ODPOVĚDĚT
Hana N. (HankaN) ID 50703 (5.9.2013, 11:10)
Právně na to právo mají. Ale pokud mají normální vztahy, měl by syn za nimi zajít a říci, že to vnímá jako nespravedlnost. Že ví, že je to jejich věc, ale že to nechápe. Třeba zjistíte, že mají na kontě 10 milionů, které se chystají přepsat na něj :-$ Jinak ale asi vztahy půjdou do kytek, že?

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 11:21)
Jo jo,taťka za nima hned druhý den byl(co se to náhodou dozvěděl),a doslova ho vyrazili ze dveří.Taťka vůbec nic nechápe.Do teďka spolu vycházeli dobře. :-(

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (LENNNA3) ID 109156, mimibazar.cz/lennna3 (5.9.2013, 13:47)
To mi úplně připomíná situaci před lety s mými prarodiči a mamkou. Mamka se tenkrát složila, musel přijet doktor jí něco píchnout. Bylo to tenkrát tak nepochopitelné, my byli u prarodičů pečení vaření, vyrostli jsme tam, nikdy bych ani náhodou netipla, že se tohle může stát. Barák dostal ten syn, který je vůbec nenaštěvoval, nesnesli se s jeho ženou, vztahy nulové. Tenkrát jsme to nemohli nikdo pochopit. Ani tak nešlo o (myslím - já byla tenkrát ještě dítě) o barák, naši mají svůj a nemají se špatně, jako spíš že to tajili a pak jakým způsobem to řekli, že je skoro vyhodili. Ta manželka od strejdy (co na ně přepsali barák) ostatním sourozencům řekla, že odteď je barák jejich a že když budou chtít přijet na návštěvu za rodičema, tak se mají dopředu ohlásit. Bylo to tenkrát moc zlé, máma se fakt složila. Babička s dědou skončili špatně, těm co barák darovali, tak se jim nepěkně odvděčili. Ale je

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (5.9.2013, 10:39)
popravdě, právo na to mají - je to jejich majetek a mohou s ním nakládat, jak chtějí. Pokud by nepřepsali nemovitost za svého života, v dědickém řízení by sourozenci dědili dle zákona, ale pokud to přepsali dokud žijí, je to doopravdy jen a jen jejich rozhodnutí. Morálně je to špatně, ale co s tím naděláte? Pokud by byli nesvéprávní, mohli byste to napadnout, ale za ty trable v rodině to asi nestojí. Je to nespravedlnost, ale až my s manželem budeme jednou staří, tak taky bude záležt jen a jen na nás, co se svým majetkem uděláme. Sousedi se už už klepou na to, aby rodiče jednoho z nich zemřeli a oni mohli dědit *-) +o( Šílený, škoda že nemají další dítě nebo někoho dalšího, komu by mohli odkázat vše, co mají, aby těmhle sklaplo...

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (5.9.2013, 12:54)
Starej piš! - Všechno mé ženě Filoméně :-D :-D :-D :-D
No jak čteš, tak to není Tvoje věc co se svým majetkem uděláš!!! Aby Tě příbuzenstvo netahalo po soudech ,-)

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (5.9.2013, 10:30)
Jedna věc je jestli na to rodiče mají ze zákona právo a to určitě mají a bohužel s tím asi nic neuděláte. A druhá věc je morální a z toho pohledu určitě není správné, aby rodiče jednomu dítěti dali mnohem víc než druhému, pokud se to dítě nechová špatně k nim nebo nežije nějakým nezřízeným životem. Jsou to obě přece jejich děti. Mnohdy toho co nedostal nic nemrzí ani tolik ty peníze jako ten fakt, že se k němu rodiče zachovali nespravedlivě, že k němu přistupovali jinak než k jeho sourozenci a přitom se nijak neprovinil. A bývá to i mnohdy tak, že to dítě co se o ně stará, tak jim zevšední a berou ho jako samozřejmost a to druhé, které se u nich ukáže jednou do roka,si pak dary kupují. Bohužel.

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (LENNNA3) ID 109156, mimibazar.cz/lennna3 (5.9.2013, 13:39)
Napsala jste to úplně přesně! Také znám z rodiny, že dostal ten, který se ukázal max. jednou za rok a nejevil zájem. Navíc to udělali potají, aby ostatní sourozenci nevěděli. Že na to mají právo, to snad nikdo nezpochybňuje, tady jde o tu morální stránku věci, jak píšete. Že mnohdy fakt nemrzí ani ty peníze spíš jako to, jak se rodiče zachovali a proč mu ani nic neřekli, ani za to jim nestál, proč ho vynechali, mají ho méně rádi? Člověk to má pak v hlavě a musí to moc mrzet a bolet. Takže neudělá se s tím nic, mají na to právo, ale zakladatelku tématu chápu, protože to člověka prostě bolí.

ODPOVĚDĚT
Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (5.9.2013, 13:24)
napsala jste to úplně přesně. Máma kolem naší babi kmitá, pomáhá když si písknou, ale není jim dost dobrá protože má svůj koníček - psy, a není u babi každý den. Neustále jí vyhrožuje vyděděním a neustále jí shazuje a montuje se jí do života. Mámy brácha raději utekl za moře, objeví se tu párkrát do roka, nechá si od nich podstrojovat, obskakovat pokud tu je, většinou je stejně někde v trapu za kamarády, ale je to strašný chudák (má se líp než my všichni tady dohromady), a ještě ho finančně apod podporujou. Člověka to nemrzí kvůli penězům, ale kvůli tomu odlišnému přístupu rodičů.

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 10:55)
Přesně tak,máte naprostou pravdu.

ODPOVĚDĚT
Růžena J. (endy77) ID 166766, mimibazar.cz/endy77 (5.9.2013, 10:21)
no můj názor je _ styděla bych se kdybych chtěla jakkoliv napadnout rodičů dary , komu co dali , at už nedali nic , je to jejich at udělají co chtějí , i kdyby to dali charitě , tak děti by to měli respektovat , já po rodičích nic neočekávám a také jsem ta co se jen stará, ale jednou je to jejich tak se rozhodují sami .je to každého věc

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 11:01)
Tady vůbec nejde o nějaké blbé peníze nebo majetek,ale o to chování k němu (N) Ani si neumíte představit,jak se taťka cítí.Vrazili mu kudlu do zad :-( V noci nespí,atd.Tak přece své rodice má rád a tohle se myslím nedělá. :-o

ODPOVĚDĚT
zuzana z. (miazmije) ID 212258, mimibazar.cz/miazmije (5.9.2013, 16:11)
tak proč to chcete nějak řešit, když o ten majetek nejde? o co tedy jde?

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 23:29)
Jde tady o trochu cti k člověku.Že si nenechá nasrat na hlavu.

ODPOVĚDĚT
Růžena J. (endy77) ID 166766, mimibazar.cz/endy77 (5.9.2013, 13:03)
jak píšete má rodiče rád, ted je bude mít rád méně , jen proto že mu nic nedali??, tak to asi neměll rád jen je ale je s majetkem,ted z toho nespí , z čeho z toho že mu nic nedali??dokud jste to nezjistili rodiče ho měli rádi i on je , přeci? takže je to jinak jen kvůli majetku , né kvůli člověku

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 23:26)
Tady jde o ten princip.Člověk se o rodiče stará a oni mu udělají za zády tohle.Z toho by asi nespal nikdo,ne?Chtěli jsme s tím něco dělat,aby si nemysleli,že si taťka nechá NASRAT na hlavu (N) A né kvůli majetku!!!!

ODPOVĚDĚT
Růžena J. (endy77) ID 166766, mimibazar.cz/endy77 (6.9.2013, 8:22)
pořád píšete že to není kvůli majetku , tak kvůli čemu ? když zároveň se ptáte zda se to dá nějak napadnout , to znamená že majetek chcete, pokud né , můžete udělat jen jediné- at jim táta napíše dopis, aby mu odpověděli zda to má brát tak jako že ho mají rádi méně , nebo jak to má vlastně vnímat , ale já si myslím že vás spíš štve že jste nic nedostali, protože proč jinak by jste toto vše chtěli spochybnit , rodiče za svého života můžou dělat s majetkem co chtějí , i kdyby ho prodali a peníze utratili za dovolený , také váš otec bude naštvaný že si tech peněz neužil?

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (6.9.2013, 9:16)
Tady jde o to,že to není z jejich hlavy-je by to nikdy nenapadlo-jsou naočkovaní od své dcerušky,aby si pojistila,že dostane vše.Už teď vlastní 4 baráky a pořád má málo.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Marcela K. (marcela) ID 278, mimibazar.cz/marcela1 (5.9.2013, 23:32)
vašeho tatínka to může mrzet, to je pochopitelný.
Ale to je asi tak všechno, ať to hodí za hlavu, nic s tím neudělá a zbytečně si zničí poslední roky vztahu...

ODPOVĚDĚT
Věra F. (dudidlo) ID 93549, mimibazar.cz/dudidlo (5.9.2013, 10:14)
Pokud šlo o SJM a s darováním souhlasili oba rodiče vašeho otce, tak s tím neuděláte nic. Pokud šlo o SJM a darovací smlouvu podepsal jen jeden z rodičů vašeho otce, tak by měla být neplatná, protože s darováním musí souhlasit oba.

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (marcela) ID 278, mimibazar.cz/marcela1 (5.9.2013, 10:07)
..."pokud rodič za života, nebo kdokoli jiný daroval nebo odkázal majetek jednomu ze svých dědiců nebo sourozenců a na někoho jiného zapomněl. S tím se nedá, vyjma nezletilých dětí, prakticky nic dělat.
V dědictví by se dalo dělat pouze to, že pokud by existoval nějaký jiný dům nebo jiný hodnotný majetek, tak by se mohl domáhat ten ze sourozenců, který nic neobdržel, aby v dědickém řízení dostal víc, na to zákon pamatuje.
Ale pokud v dědictví již žádný majetek není, tak se není možné něčeho domáhat..."

ODPOVĚDĚT
Veronika B. (vibri) ID 274273 (5.9.2013, 9:59)
obávám se, že každý může se svým majetkem nakládal dle své vůle... možná tam je lhůta, kdy ostatní děti můžou "napadnout" rozhodnutí, chce se to zeptat u akvokáta...

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 10:03)
Já jsem si to myslela,ale právě tam je ten problém,že nikdo neví,kdy to bylo přepsané :-( Takže to může být třeba už 4 měsíce staré.My jsme na to přišli úplnou náhodou.

ODPOVĚDĚT
pavla zelenková (londra) ID 182997 (5.9.2013, 11:33)
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberBudovu.aspx?typ=Stavba

a sem jste koukala............

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 23:28)
Jo,jo,tady jsme to zjistily.

ODPOVĚDĚT
Dagmar Z. (dojinek) ID 83260, mimibazar.cz/dojinek (5.9.2013, 10:11)
napadnout to můžete v případě, že rodiče jsou nesvéprávní nebo máte oprávněný důvod, že to bylo přepsáno pod výhrůžkou. Nemůžete napadnout to, že se rozhodli svůj majetek dát dceři.

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (marcela) ID 278, mimibazar.cz/marcela1 (5.9.2013, 9:57)
myslím, že během života si člověk může se svým majetkem nakládat podle svého rozhodnutí-prodat, darovat, cokoli...

ODPOVĚDĚT
Dagmar Z. (dojinek) ID 83260, mimibazar.cz/dojinek (5.9.2013, 9:56)
nevím, ale myslím, že mají za svého života právo napsat své nemovitosti na koho chtějí

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (5.9.2013, 9:56)
A co by jste s tím chtěli dělat? Byl to majetek rodičů a za svého života si mohou s majetkem nakládat jak uznají za vhodné. Prodat, vyměnit, darovat charitě, přepsat na jednoho z potomků ale klidně i na všechny. Je to jen a jen jejich věc.
Vy si přece taky s majetkem můžete dělat co chcete a kdyby někdo chtěl jakási zdůvodnění, asi by se Vám to nelíbilo. Respektujte to a hotovo.

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 10:01)
Ale vůči taťkoj to je docela sviňárna,ne.Tohle bych teda vlastnímu synovi nebyla schopna udělat.Neříkám,kdyby na ně kašlal a nic pro ně nedělal,ale oni si pískli a taťka letěl i třeba v nemoci.

ODPOVĚDĚT
Romana F. (čoklet) ID 229624, mimibazar.cz/coklet (5.9.2013, 12:47)
Plně Vás chápu je to pod pás,já s manželem jsme investovali do domu moji matky asi 1milion,mám sestru a u advokata sepsala kdyby se ji něco stalo že dum odkazuje nám oběma a to segra nehne ani brvou a parkrat za ní přijede,jen já se 14let starala a investovala do domu,od té doby co to vim jsem vše utla +o(

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (5.9.2013, 10:38)
Předpokládám, že to dělal proto, že to jsou jeho rodiče.
Ano, může se to jevit jako sviňárna, ale nic to nemění na faktu, že si člověk za svého života o svém majetku může rozhodovat sám.
Jinak - to samé máme v příbuzenstvu. Naštve to, bolí to, ale prostě respektuji jejich právo a tím to končí.
A stejně tak si s dovolením rozhodnu o svém majetku - bez kecání příbuzenstva. Majetek je můj a jen já si rozhodnu komu co dám nebo jestli to prodám a nedám nikomu nic.

ODPOVĚDĚT
Bohumila H. (kurel) ID 32082 (5.9.2013, 10:10)
Ale každý může se svým majetkem nakládat podle své vůle, s tím nic nenaděláte.. snad to Váš otec jim nepomáhal pro peníze... ale kvůli tomu, že to jsou jeho rodiče.

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (marcela) ID 278, mimibazar.cz/marcela1 (5.9.2013, 10:04)
můžete to takhle hodnotit, ale nikomu se nedá nařizovat, co komu má prodat, darovat apod..

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (Dasiky83) ID 364715 (5.9.2013, 9:50)
dělat?Jak se může proti tomu bránit?

ODPOVĚDĚT