Kdo se vyzná v daňových zákonech?
Jdu zase na radu, psala jsem dotaz do poradny, která se na daně a poradenství specializuje, ale nikdo neodpověděl, tak snad tady mi budete schopné poradit... viz. koment
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (27.8.2013, 9:56)
To byla teda divná daňová poradna, pokud si tam nedokážou přečíst odstaveček ze zákona, který je dokonce na tom správném místě a ne zastrčený u něčeho nesouvisejícího :o)

V zákoně je "bydliště", nikoli "trvalé bydliště" ve smyslu evidenčního údaje = trvalého pobytu. Takže bydliště splňujete oba.
A kromě toho hned za tím je o tom osvobození, když splňuje jen jeden z manželů.

Protože tam máte bydliště méně než 2 roky, osvobozena bude ta část, která bude použita na získání nového bydlení. Zbytek zisku z prodeje (příjmy mínus výdaje) se bude danit. Za rok už by bylo osvobozeno všecko.

ODPOVĚDĚT
Kateřina Č. (savenys) ID 292114, mimibazar.cz/savenys (27.8.2013, 10:53)
Děkuji Hani. Možná se jim nezdál můj dotaz dost důležitý, aby na něj odpovídali, nevím :-$ Příště se zeptám rovnou tady.. (Y)
Jen ještě pro dopřesnění... Tam kam se budeme stěhovat, máme dlouhodobě byt, nyní s nájemníky, ale ti už vědí že jim vypovíme smlouvu. Čili nové bydlení financovat nebudeme. Časem by jsme chtěli pořídit zase baráček, ale nejde to dřív, než se to tady prodá. Pochybuji, že v dnešní době by jsme dům prodali se ziskem, ale kdyby se podařilo, tak si tedy odečtu rozdíl mezi kupní cenou a prodejní a plusové číslo dám dám do daní, v horším případě kdyby jsme tratili, tak nic nikde přiznávat nemusím? A jak je to s provizí realitce? Do daní předpokládám započítám čistě rozdíl kupní ceny od prodejní bez těchto provizí, že? (Samozřejmě pořád pracuji s možností, že by se kupec našel ještě během tohoto roku, v červenci to bude už 2 roky od toho, co si tu manžel zřídil trv

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (27.8.2013, 11:10)
Dáte to do daňového vždycky, lišit se to bude ve výši zisku a tedy v placené dani. Píšou se tam příjmy a výdaje a odčítá se, takže když tratíte, budete tam mít jako výsledek nakonec nulu (záporné číslo se nepíše) a bude to tedy pro vás znamenat jen vyplnění přiznání, ale žádné placení daně.

S tou provizí - když tam jako příjem uvedete celkovou cenu, ve které je zahrnutá i provize, tak tu provizi pak odečtete jako výdaj, spolu se všemi dalšími výdaji, posudek, daň z převodu, pořizovací cena... Nebo uvedete jako příjem už jen to, co dostanete po očištění od poplatků realitce, a odečtete další výdaje, které jste s tím měli a nešly přes realitku, tedy pořizovací cenu, případně něco dalšího z nynějška, co není zahrnuté v provizi realitce.

ODPOVĚDĚT
Jan Novák (GTC) ID 473425 (27.8.2013, 9:48)
Dobrý den.
Dle §4, odst.1, písm.a) Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen ZoDP)
je prodej osvobozen v případě, že zde máte trvalé bydliště 2 roky bezprostředně před prodejem. Pro osvobození příjmu plynoucího manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů.
dle §2 odst 4 je:
Bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat.
Danění je dle §10 ZoDP, odst.1 písm b), základ daně je pak vypočten jako rozdíl příjmů - vynaložené náklady (koupě domu, znalecký posudek atd.)

ODPOVĚDĚT
Kateřina Č. (savenys) ID 292114, mimibazar.cz/savenys (27.8.2013, 10:46)
Děkuji moc!

ODPOVĚDĚT
Kateřina Č. (savenys) ID 292114, mimibazar.cz/savenys (27.8.2013, 8:44)
Před rokem jsme koupili nemovitost (dům) a nyní nastala situace, kdy se kvůli práci budeme stěhovat. Tento dům bychom chtěli prodat, ale trvalé bydliště tu má jen manžel, a to teprve rok. Proto by mě zajímalo, jak by se počítala daň z příjmu fyzické osoby, kdyby se nám nemovitost podařilo prodat hned, jestli z celé prodejní částky, nebo jen z rozdílu mezi částkou při koupi a prodeji a také, pokud by jsme chtěli nemovitost prodat až po dvou letech od koupi, jestli budeme od této daně osvobozeni, když je nemovitost ve společném jmění manželů, ale trvalé bydliště tu má jen manžel.

ODPOVĚDĚT