Práce na poloviční úvazek a práce na živnosťák
Jsem nyní v evidenci ÚP. Rýsuje se možnost zaměstnání na 4 hodiny, možná 6, ale to neslibují. To by bylo za 4-6 tisíc hrubého. Zkusila bych na živnosťák prodej, ale jak je to s platbou SP a ZP,když bych to měla jako vedlejšák?Co by se platilo a kolik
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (19.4.2013, 16:51)
Pokud to bude na smlouvu, i na poloviční úvazek budete mít nemocenské pojištění (to je u smlouvy od 2 500 hrubého a při 4 hodinách díky min. mzdě musíte mít aspoň 4 000 hrubého). A protože máte v práci nemocenské pojištění, jste vedlejší činnost z hlediska soc. pojištění podnikatele. Takže první rok bez záloh a pojistné na konci roku buď žádné (nízký zisk) nebo vypočtené procentem ze zisku. Druhý kal. rok zálohy podle toho, jak si budete finančně vést v prvním roce.

Z hlediska zdravotního - předpokládám, že zisky z prodeje nebudou závratné, nebo aspoň ne hned, takže hlavním zdrojem příjmů bude zatím zaměstnání. V takovém případě pokud z něj odvádíte aspoň povinné minimum na zdravotní, neplatíte už zálohy na podnikání a pojistné z podnikání se vypočte procentem za zisku na konci roku. Pro vás to v zaměstnání znamená, že když nedosáhnete na 8000 hrubého, udělají vám ještě navíc srá

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (19.4.2013, 16:54)
... srážku z čisté mzdy na doplatek zdr. pojištění tak, aby celkové odvedené pojistné odpovídalo mzdě 8000. To se děje automaticky, nedoložítel-li nějaký důvod, proč by to dělat neměli. Zaměstnavatel vám potvrdí, že takto odvádíte aspoň z 8000 (ať už skutečně těch 8000 vyděláváte, nebo vyděláváte méně a je tam ten doplatek) , vy to donesete pojišťovně a tím budete zbavena povinnosti záloh během roku.

Za takových podmínek v podnikání pak platí: žádné zálohy na soc. během prvního roku, na zdr. žádné zálohy nikdy. Pojistné se stanoví procentem z daňového základu (zisku) z podnikání, zdr. je 0,135 x 0,5 x zisk z podnikání, soc je 0,292 x 0,5 x zisk z podnikání a v případě, že máte průměrný měsíční zisk pod asi 5170 (hranice se rok od roku mění), sociální neplatíte vůbec. Zisk = příjmy mínus výdaje.

ODPOVĚDĚT