Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.8.2012, 11:18) |
Pečené - nakrájet na plátky, posolit potřít dobrým olejem a troškou česneku, případně přidat nějakou zelenou bylinku a upéct, dokud nebudou mít zlatohnědé puchýřky. Taky se dají hodit na gril. Sníst s nějakým dresinkem. Pyré - z pečených a nebo udušených dýní vymixovat spolu se solí, smetanou a máslem či dobrým olejem pyré. Je taky možné ho na půl udělat s brambory. Použít jako přílohu k masu. Klasické dýňové risotto - http://www.youtube.com/watch?v=gizrJfr0cM8 Plněné sýrem s bylinkami a nebo mletým masem. Dýňový koláč (páj) - jako základ křehké těsto, dýňové pyré osladit, dát tam smetanu, vejce, máslo, skořici, zázvor, mleté nové koření, muškátový květ a hřebíček. (pumpkin pie spices) Podobně jako cuketu přidávat do nejrůznějších stri-fry či dušených směsí. Výborná je se slaninou, šalvějí, česnekem a parmezánem k těstovinám.
ODPOVĚDĚT |
| Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.8.2012, 11:20) |
A především se dobře skladují - stačí suchý prostor s teplotami do 20 stupňů. A nebo jde udělat základní pyré - tedy upečnou a nebo udušenou dužninu bez dochucení zavařit. O dýních má jeden díl Jaro Žídek- http://www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-04-tekvice Semínka nevyhazovat - část nechat na jaro, zbytek usušit, vyloupat a sníst.
ODPOVĚDĚT |