Holky pekařky, co dělám špatně?
Občas, když peču, tak se mi srazí buchta, co dělám špatně??? Děkuji za rady :-)
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 18 komentářů
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (20.5.2012, 14:49)
Hani, mě se to vždy stane u perníku, u ničeho jiného.. Taky jsem se na to ptala, jedna maminka mi tady dala recept a hurááá, perník se konečně povedl! (Y) Takže u mě to bylo asi receptem, ale zkoušela jsem i ostatní rady (L)

ODPOVĚDĚT
Dana Sabelová (Byznysmamka) ID 181590, mimibazar.cz/byznysmamka (20.5.2012, 9:21)
mě se to stalo, když jsem zapoměla dát prášek do pečiva ,-)

ODPOVĚDĚT
Hana V. (lonik) ID 151735 (20.5.2012, 8:08)
Děkuji všem za rad, budu zkoušet! Začalo mi to dělat, když jsem si koupila novou troubu, bojuju s ní už 2 rok :-( někdy se těsto povede, ale většinou to dopadá tkhle! Zkouším pořád něco nového, ale i u osvědčených receptů se mi to stane! Ale nevzdávám se :-)

ODPOVĚDĚT
Monika Ř. (milbasek) ID 235707 (19.5.2012, 21:40)
zásady pro třené těsto jsou tyto :

řádně vyšlehat elektrickým šlehačem ( robotem ) žloutky s cukrem do pěny , pak zašlehat olej a kakao ( Heru zatím nezkoušetjte - olej je nejjednodušší a koláč bude vláčný ) do mouky zamícháme prášek do pečiva a připravíme si bílky ,které jsme alespoň 5 minut šlehali se špetkou soli ! A nyní přichází ten fígl : RUČNÍ metličkou jen zlehka zamícháváme do žloutkové hmoty ( jakoby obalujeme ) po částech sníh a mouku. Nesmíme sníh prostě uhňácat , protože, pak není buchta nadáchaná.Těsto hned lehce rozetřemě na plech nebo vlijeme do bábovkové formy.Další fígl jsou domácí vejce, jsou větší a mají víc bílkua, takže je dost rozdíl dát 4 vejce kupované a 4 vejce domácí.

ODPOVĚDĚT
Hanka S. (Nikitini) ID 60232 (19.5.2012, 18:57)
Musíte těsto míchat od řídkého k hustému, ne naopak. Většinou mi to udělá těsto, když přidám moc mouky a pak ředím.

ODPOVĚDĚT
EVA Z. (EVA.Z.) ID 201362 (19.5.2012, 18:22)
PRVNÍCH 10 MINUT PEČENÍ SE NEMÁ VŮBEC OTVEVŘÍT TROUBA (Y)A TROUBA BY MĚLA BÝT PŘEDEHŘÁTÁ (Y)

ODPOVĚDĚT
Monika H. (monka229) ID 279467, mimibazar.cz/monka229 (19.5.2012, 14:28)
podle mě je 150 stupňů málo, pekla bych 180, ale vložila bych do předehřáté trouby - u takovéto buchty by mělo být jedno, jestli pečete horkovzduchem nebo vršek-spodek (F)

ODPOVĚDĚT
Alena K. (YILAN) ID 279703 (19.5.2012, 22:09)
jj, 150 je malo, ja pecu vsechno na 200-220 a dari se (Y)

ODPOVĚDĚT
Marie H. (majulenka) ID 33153 (19.5.2012, 14:24)
zkuste péct nejdříve odspoda, třeba 10 - 15 min a pak až zapnout oboustranné pečení...mně to takhle párkrát udělalo u bábovky v ker. formě, nezoufejte, jen na to přijít (L)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (19.5.2012, 13:26)
tohle vypadá nedopečeně. Pečte lité buchty na 180 - klíčem k upečení je maillardova reakce - karamelizace škrobů, která probíhá při 154 stupních a při pečení na 150 tedy nemůže nastat.

Tuková těsta (listové, linecké a podobně) spíš okolo 200 stupńů a kynutá z počátku prvních 5-10 minut na hodně prudko a pak stáhněte na 180.

Omezovat teplotu pečení/vaření má mysl u čerstvé zeleniny, kde chcete zachovat co nejvíc tepelně nestabilních vitamínů a u přírpavy masa, kde chcete zajistit co nejvíc šťávy v mase. Ne u pečení buchet :-)

ODPOVĚDĚT
Lenka R. (Lenyna) ID 6082, mimibazar.cz/lenyna (19.5.2012, 18:15)
Jj,napsala bych to stejně.Nikdy nepeču pod 175st a vždy dávám do vyhřáté trouby na potřebný počet stupňů.Troubu rozhodně často neotvírat a pokud ano,pozor,nebouchnout dvířkama.ož platí hlavně u kynutých těst. (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Radka N. (emma142) ID 276387 (19.5.2012, 13:11)
A dělá vám to pořád ten samý recept nebo i jiné buchty? Příště upečte něco jiného, třeba nějakou jednoduchou hrníčkovou buchtu která se nemusí třít a snad to klapne.

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (19.5.2012, 12:59)
Mně se to stalo jen asi 2x za život a to peču 2x až 3x týdně!!!
Zásada je - hodně vyšlehat vajíčka s cukrem tak, aby byla nádherná kyprá pěna, potom zašlehat to ostatní. Nevím, co jsou nekvalitní suroviny, kupuji mouku jakoukoliv vždy, když je v akci za 5,90 do zásoby, v Penny kypř.prášek za 0,70 a místo mléka dávám vodu (protože děti jsou alergické), takže moje buchty jsou hodně levné, nevím, jestli nekvalitní :-$.
Lupnu do trouby na 160 stupňů na horkovzduch a peču na plechu 20 minut a bábovku nebo dort 50 minut. Dříve jsem měla el.troubu a pekla jsem na 160 st. shora i ze zdola asi 40 minut. Potom jenom otevřu dvířka a nechám cca 20 minut vychladnout, vůbec na ni nešahám.
Slyšela jsem, že prudkým pohybem, drcnutím, či změnou teplot se může buchta srazit.

ODPOVĚDĚT
Lenka L. (ewelin 5) ID 353639 (19.5.2012, 12:31)
A nemáte novou troubu?Já mám měsíc novou troubu a nemůžu to pořád nějak vychytat,už se mi několikrát stalo to,to co Vám *-),ve staré se mi to nestávalo :-S

ODPOVĚDĚT
Renata J. (renisco) ID 138501, mimibazar.cz/renisco (19.5.2012, 12:25)
nebuďte zoufalá, nejste totiž sama. já už pečení vzdala úplně (F)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (19.5.2012, 18:57)
Ale to je škoda. Je to děsně lehké! Taky mám pár drobných neúspěchů, ale v počtu buchet a let je to zanedbatelné číslo. Zkuste to znova, třeba to bude lepší (L)

ODPOVĚDĚT
Iva Z. (Hrosik4) ID 368452 (19.5.2012, 12:19)
Můžu se optat kde skladujete kypřící přášek a to ostatní? Třeba to máte moc v teple a tím to ztrácím ten účinek a někdy záleží i na značce těch surovin

ODPOVĚDĚT
Jana M. (janina86) ID 193221, mimibazar.cz/janina86 (19.5.2012, 11:54)
a ono vám to spadne po upečení? tak je to moc rychle vyndáno z trouby, mě to tak udělaly věnečky, musela jsem nejdřív troubu otevřít, chvíli nechat tak a pak až vyndat z trouby.

Nebo to může být i těma nekvalitníma surovinama (hello)

ODPOVĚDĚT
Hana V. (lonik) ID 151735 (19.5.2012, 11:59)
dnes to už nevyskočilo ani při pečení :-S

ODPOVĚDĚT
Žaneta T. (Tomek) ID 16768 (19.5.2012, 11:53)
no mě se to stává pravidelně proto už moc chuti do pečení nemám at udělám co udělá dopadne to pokaždé jako ta Vaše na fotu,asi mi prostě nebylo naděleno ,-) a jsem antitalent.

ODPOVĚDĚT
Anna K. (Annitta) ID 125391 (19.5.2012, 11:52)
chce to dát kypřící prášek do mouky, ne do tekuté části buchty...někdy to může udělat příliš mléka. Pču na oboustranej ohřev na cca 175°C.. horkovzduch nemám, ale pokud je, tak by teplota měla být o cca 20°C nižší než bez něj

ODPOVĚDĚT
Hana V. (lonik) ID 151735 (19.5.2012, 12:02)
prášek do mouky jsem dala, dávám to nakonec a míchám už jen chvíli...fakt nevím, už ztrácím chut pect... :-S

ODPOVĚDĚT
Anna K. (Annitta) ID 125391 (19.5.2012, 12:26)
tak zkuste vypnut ten horkovzduch...mě se to stalo jen jednou jedinkrát a to kolikrát pěču by voko... třeba máte špatný termostat na troubě...

ODPOVĚDĚT
Jana H. (simonyna) ID 118416 (19.5.2012, 11:42)
Také jsem s tím bojovala a zvítěžila :-) Chce to péct na méně stupňů. Ona se Vám ta buchta zapeče zespod a zvrchu a pak už nemůže vyskočit. Peču všechny buchty na 150 (horní a spodní ohřev) a s cirkulací vzduchu i méně. Buchtu dávám do trouby klidně i dřív než je trouba rozehřátá na 150. Tak hodně zdaru. Vím, že takhle ztrácíte chuť do pečení.

ODPOVĚDĚT
Hana V. (lonik) ID 151735 (19.5.2012, 11:47)
No tak právě já to pekla na 150, 45 min, i s cirkulací vzduchu... :-@ tak jsem myslela, ze treba je to surovinama, třeba pořadí, jak je tam dávám, musí být pokojová teplota atd... fakt nevím, čím dýl peču, tak je to horší :-S

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Sloníci) ID 210450 (19.5.2012, 20:24)
Peču na 175 stupnů vrchní i spodní spirála + vrtule. Peču tak všechno sladké a nikdy se mi tohle nestalo. Také jsem se s troubou prala, ale pak mi kamarádka poradila tohle a od té doby bez problémů. Jediné co peču jinak je dort Pavlova. (Y)

ODPOVĚDĚT