Řepný sirob
Jdu opět na poradu, nevíte někdo jak přesně se dělá sirob z cukrové řepy? Babička ho dělala, ale jak to tak bývá, nikdo jsme se nezeptali, dokud jsme mohli...
poslední fotografie v albu Řepný sirob | Závěsy
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Jiří a Blanka B. (Bubalka) ID 38457, mimibazar.cz/bubalka (23.11.2011, 20:41)
Řepný sirup (sirob) babiččiny recepty.

Z 10 kg cukrovky uvaříme 1-1,25 litru sirupu.
Cukrovku dobře omyjeme a oškrábeme. Potom ji nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Vodu podle potřeby doléváme.
Když je řepa uvařená, vodu ocedíme a zbylou řepu po částech vymačkáme v čistém plátýnku. Vymačkanou šťávu přidáme ke scezené vodě a pomalu sváříme do zhoustnutí. Nesmíme ji však připálit. Hotový sirup slijeme a povážeme.Při vaření to nijak nevoní !!!
Uskladněný sirup nevyžaduje žádnou zvláštní pozornost, protože se nekazí.
Řepný sirup používáme k přípravě perníku, jako pomazánku na tenké placky z vařených brambor apod.
Chce to cedit a lisovat řepu až v okamžiku, kdy řepa zhnědne. Získá lehce karamelovou barvu. Jinak sirup voní a chutná. A není to o tom, že jím chceme nahradit cukr.

ODPOVĚDĚT
Lenka J. (lenusj) ID 109709 (23.11.2011, 21:18)
Děkuju (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Michaela M. (Mimy) ID 277917, mimibazar.cz/mimy (23.11.2011, 20:35)
Babička ho taky dělávala, ale je to prý moc pracné :-(, a hlavně je potřeba hodně řepy, aby výsledek stál za to :-o. Vozíme ho z Německa, stojí tam 1 Euro a je ho 450g. (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Roman D. (Romulus13) ID 623313 (17.10.2018, 9:30)
Zdravim vas,
omlouvam se za diakritiku pisu z mobilu.
Muzu se zeptat jen odkud ho mate? Nebo jak se jmenuje?
Diky

ODPOVĚDĚT
Lenka J. (lenusj) ID 109709 (23.11.2011, 21:21)
Asi máte pravdu, ale pokud bych si pro něj jela do Německa, tak se mi docela prodraží *-)
Já osobně ho nemusím, ale manžel o něm pořád bájí a co by člověk neudělal pro klid v rodině ,-)

ODPOVĚDĚT
Kamila Č. (karmala) ID 45832 (23.11.2011, 20:18)
sirup z cukrové řepy
Řepu očistíme, nastrouháme na struhadle. Pak ji v nádobě zalijeme vodou a asi hodinu za občasného míchání vaříme (Na l kg řepy dáme 0,6 kg vody). Řepu nemusíme rozvařit. Pak scedíme přes plátno - hmotu nevymačkáváme. Scezenou krouhanku vrátíme do hrnce, zalijeme opět vodou a znovu vaříme a procedíme. Získanou tekutinu smícháme, uvedeme do varu, odpaříme vodu a zahustíme do hustoty sirupu. Horký sirup plníme do sklenic a necháme vychladnout. (Y)

ODPOVĚDĚT
Lenka J. (lenusj) ID 109709 (23.11.2011, 20:34)
Děkuju, takhle nějak to asi bylo, všichni si pamatujeme, že vařila nastrouhanou řepu, ale už nikdo si nemůžeme vzpomenout, jestli ji cedila a slévala nebo tu vodu vylévala pryč. Takže ještě jednou děkuju (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT