![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120120/19/a38457-1327083900.jpg) | Jiří a Blanka B. (Bubalka) ID 38457, mimibazar.cz/bubalka (23.11.2011, 20:41) |
Řepný sirup (sirob) babiččiny recepty. Z 10 kg cukrovky uvaříme 1-1,25 litru sirupu. Cukrovku dobře omyjeme a oškrábeme. Potom ji nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Vodu podle potřeby doléváme. Když je řepa uvařená, vodu ocedíme a zbylou řepu po částech vymačkáme v čistém plátýnku. Vymačkanou šťávu přidáme ke scezené vodě a pomalu sváříme do zhoustnutí. Nesmíme ji však připálit. Hotový sirup slijeme a povážeme.Při vaření to nijak nevoní !!! Uskladněný sirup nevyžaduje žádnou zvláštní pozornost, protože se nekazí. Řepný sirup používáme k přípravě perníku, jako pomazánku na tenké placky z vařených brambor apod. Chce to cedit a lisovat řepu až v okamžiku, kdy řepa zhnědne. Získá lehce karamelovou barvu. Jinak sirup voní a chutná. A není to o tom, že jím chceme nahradit cukr.
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120417/21/a109709-1334691170.jpg) | Lenka J. (lenusj) ID 109709 (23.11.2011, 21:18) |
Děkuju ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |