tupozrakost
máte někdo zkušenosti s touto oční vadou a povedlo se ji někomu vyléčit? Synovi je 5,5 a pochybuji,že do 6ti let vyléčíme.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 14 komentářů
Alena H. (Cherrynkaaa) ID 331237, mimibazar.cz/cherrynkaaa (23.1.2011, 19:55)
Dobrý den, je mi 24 let a tupozrakostí "trpím" od narození, očaři... mi řekli, že je to nevyléčitelné a co já vím tak je. Na pravém okou mám 17 dioprií, v podstatě na to oko nevidím.

Vystudovala jsem vyšší odbornou školu a vysokou školu, mám řidičák a skvělého přítele...

Jsem šťastná a spokojená, nemá cenu se zabývat a řešit věci se kterými nejspíš nic neudělate. Váš syn je šťastný a spokojený...

Není důležité vše pochopit ale přijmout to

Já ze své zkušenosti vím, že mě babička a děda... strašně litovali a chtěli mě pořád léčit... ale mě nikdy nic nechybělo, nikdy jsem neměla s čím srovnávat, tak mi to nikdy nepřišlo. Přijměte jeho oční vadu a bude Vám líp, vždyť o nic nejde.

Mě jednou za cca 10 let udělají kosmetickou operaci (kde mi narovnají šilhavost 1. ve 3 letech a druhá v 15) a jsem v pohodě. Cvičení a klapky pomůžou, ale netrápila b

ODPOVĚDĚT
Dagmar Ř. (Šmodrchlík) ID 48357 (23.1.2011, 18:35)
Leni, nasi Anicce diky tupozrakosti zacalo ve ctyrech a pul letech zabihat ocicko. Diky tomu jsme zjistili, ze krom tupozrakosti (na jedno ocicko videla jen v uhlu 40%) ma na kazdem ocicku 3,5 dioptrie. Po roce noseni brylek (nepotrebovali jsme ani okluzor), se uhel spravil na 90% a dioptrie na 1,5. Ocicko se vyviji az do osmi let, myslim, ze ma syn slusnou sanci. (clamp)

ODPOVĚDĚT
Gábina H. (gabbyh) ID 8166 (22.1.2011, 16:22)
Teda, normalne jste me zaskocila.. Nas syn mel take diagnostikovanu tupozrakost, nosil okluzor, bryle,.... dost silhal, tak byl cca ve 3 letech na operaci strabizmu, a v 6 letech zase, nebot se mu oci znovu rozjely.. Za 2 tydny jdeme na kontrolu do Motola, tak se optam,jak je to s tou tupozrakosti, kterou mel.. *-)
Pri poslednim vysetreni / v ramci predoperacniho/ mu zjistili, ze na jedno oko vidi hur nez na druhe, ale pry s tim nic zatim delat nebudou, tak i toto chci konzultovat.. Momentalne je 2 mesice po te druhe operaci strabismu..

ODPOVĚDĚT
Lenka M. (LenkaMateju) ID 40762 (22.1.2011, 15:49)
my máme taky tupozrakého syna, také jsem prvně někde slyšela, že se s tím dá něco dělat jen do 6 let, ale nyní je klukovi 8, jednou za rok jede do oční školy na měsíc, kde intenzivně cvičí oko a jinak samozřejmě lepíme okluzor i doma po škole... a paní doktorka tvrdí, že tak cca do 4. třídy se ještě dají s tupozrakostí dělat zázraky, což se u nás potvrzuje... už jenom to měsíční intenzivní cvičení hodně pomáhá a to je mu připomínám 8 let...takže neházejte flintu do žita a cvičte dál... nám říkali lepit okluzor na celé dny a to 6 dní v týdnu a neděli vynechat...lepení na 2-3 hodiny denně nemá prý smysl

ODPOVĚDĚT
Eliška Z. (Okurkaa) ID 50141, mimibazar.cz/okurkaa (28.1.2011, 3:04)
Jako malá jsem nosila klapku už od školky a žádné 2-3hodiny denně, ale celý den. Jedno oko jsem měla horší, takže dva dny koukalo levé, jeden den pravé a zase dva levé,...od rána do večera ani jsem neměla žádný den volný. Zezačátku si pamatuju rychlý postup v léčení, ve škole se to dost zpomalilo. Když jsem opustila všechny školy úplně, přestala jsem civět do počítače a kmitám jen doma okolo dětiček a manžílka, tak mám na každém oku tuším 0,5 dioptrie a doktorka se mě při kontrole ptala, jestli ty brýle vůbec chci :-D Už nenosím pravidelně, ale občas cítítm unavensot očí, tak je nasadím. Samozřejmě každý organizmus je jiný a i když vám definují stejnou vadu, nemusí se vždy léčit stejně. Rozhodně nezoufejte a nedávejte si termíny, do kdy se mají oči spravit. Mě doktorka jako malinké předvídala, že bez brýlý nikdy nebudu (L)

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (lendulikshfo) ID 295540 (22.1.2011, 17:05)
Tak to je pozitivní zpráva... Co doktor to asi jiný názor..My dostali vynadáno, že jdeme dlouho a že nemáme čekat zázraky.

ODPOVĚDĚT
Dagmar Ř. (Šmodrchlík) ID 48357 (23.1.2011, 18:40)
Leni, najdete si noveho lekare s kvalitnimi pristroji. Pokud dokazi opravdu presne diagnostikovat vadu, dokazi ji taky uspesne lecit - nam se napr. diky tomu uz dvakrat zmenily skla do bryli podle toho, jak se vada vyviji. :-$

ODPOVĚDĚT
Monika Ž. (ZabkaZacka) ID 159695, mimibazar.cz/zabkazacka (22.1.2011, 14:59)
Leni, neházejte flintu do žita -a v okluzorku pokračujte? ikdybyste myslela, že není zlepšení, určitě se to aspoň malinko zlepší....Jak dlouho ho nosíte? Kdy mu zjistili tupozrakost? Klidně mi napište vzkaz,jsem učitelka ve školce pro děti se zrakovými vadami.
A navíc s tím mám sama zkušenost ... takže klidně napište.... (F)

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (lendulikshfo) ID 295540 (22.1.2011, 15:25)
Ve 3letech jsme s malým byli u paní doktorky, malý je těžko vyšetřitelný, takže nás objednala znovu za půl roku, opět jej nedokázala vyšetřit a jelikož nešilhal tvrdila,že tupozraký určitě nění. Změnili jsme paní doktorku a asi 2 měsíce před 4 rokem začali lepit. Chodili jsme k ní i na oční cvičení, které prý už nepotřebujeme. Sice nás paní doktorka chválí, že se malý zlepšuje, ale za tu dobu máme pořád stejné dioptrie.

ODPOVĚDĚT
Monika Ž. (ZabkaZacka) ID 159695, mimibazar.cz/zabkazacka (22.1.2011, 15:35)
Cvičení rozhodně potřebuje - ale nemusí jít o klasické ortoptické cvičení někde v ordinaci, ale můžete s ním cvičit i doma - vždy ale s nalepeným okluzorem - jiank to nemá efekt...Chápu, že ho malej nechce třeba nosit,a le zkuste ho motivovat....
Že nešilhal (nešilhá )- nemusí znamenat, že není tupozraký, šilhání většinou začne až po tom, co se tupozrakost neléčí - to slbší oko mozek nepoužívá, tak "zakrní" a ujíždí....
Doma cvičte tak - že ho nechce třeba vybarvovat obrázek s okluzorem - pokud na něj špatně vidí, kupte si tlustý černý (nebo červený) centropen a linky mu zvýrazněte, ne maličké detaily, jinak at přebírá korálky podle barev, nebo fazole od čočky, navlékání, vkládání tvarů,prohlížení obrázků v knížce, časopisu - ale vše s okluzí, nebo můžete i sledovat pohádku v TV...
dipotrie mu nezmizí - s tím se musíte smířit, tupozraké oko už bude vždy slabší, a pokud

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (lendulikshfo) ID 295540 (22.1.2011, 16:02)
Děkuji. Tak se sledováním pohádky problém nemáme to jej velmi baví...Jinak se samozřejmě snažíme očičko zaměstnávat. Ze začátku jsme lepili jen samolepky, 1 sešit za den, stavíme lego a obtahovali jsme v knížkách, teď už i vybarvuje omalovánky a vyplňujeme sešity pro předškoláky, ale vydrží u toho max. hodinu.Lepíme na 6hodin děnně. Synovec je také tupozraký a jim paní doktorka řekla, že musí oko lepit na 3hodiny a celé ty 3 hodiny musí malovat, obtahovat atd. jinak to lepení nemá cenu.

ODPOVĚDĚT
Monika Ž. (ZabkaZacka) ID 159695, mimibazar.cz/zabkazacka (22.1.2011, 16:08)
3 hodiny vám dítě nevydrží se soustředit, navíc je třeba brát v potaz zrakovou hygienu - nemusí to opravdu celé tři hodiny namáhat....to asi není tak úplně pravda. Střídat činnosti od těch, u kterých se musí soustředit (třeba to kreslení), s takovými, kde se soustředit tolik nemusí - třeba to sledování pohádky, nebo prohlížení obrázků v knížkách a vyhledávání.....
Celých 6 hodin něco dělat nemusíte, ale třeba v těch šesti hodinách si najděte aspoň 3x po půl hodince nějaké činnosti - kde je to očko namáháno.....mezi tím stačí jen pasivní činnosti - ale stále zalepené...

ODPOVĚDĚT
Barbora P. (barboramon) ID 171167 (23.1.2011, 13:33)
Vaše rady jsou parádní, my stím taky bojujem, pan doktor nám dal stejné rady jako vy a jsme úspěšní dioptrie má, ale očička se vyrovnaly. Jenom to chce trpělivost a lepit a cvičit...

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Blanka Bakalářová (bebena) ID 15870 (22.1.2011, 14:33)
Synovi je šest a dva roky zalepujeme zdravé silnější očíčko. Výsledky znát určitě jsou, už dvakrát jsme stahovali dioprtrie a teď půl roku zalepujeme jen na tři hodiny denně. Nebála bych se toho, já si to v dětství prožila taky, brýle jsem měla do druhé třídy. Od té doby jsem bez a v naprosté pohodě, takže se na to optimisticky dívám i u synka :-$ Ale samozřejmě to je jako se vším případ od případu.

ODPOVĚDĚT
Gábina K. (Adika) ID 10676, mimibazar.cz/adika (22.1.2011, 10:15)
Synovi zjistili tupozrakost v 5 letech. Takže začal nosit okluzor, ale opravdu poctivě. Bez žádné úlevy, 7 dní v týdnu...po celý den. A sám doktor byl hodně překvapený. a nadšený..prý nečekal, že by se to mohlo v jeho v věku takhle zlepšit.
Teď je mu 7 let, okluzor nosí už jen na pár hodin....na posilováni slabšího oka.
Takže určitě doporučuji okluzor nosit poctivě a oční cvičení (Y)

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (lendulikshfo) ID 295540 (22.1.2011, 12:26)
tak to máte velmi šikovného syna... My máme od paní doktorky nařízené lepit na 6 hodin a někdy i to je boj... A paní doktorka od které jsme nakonec odešli zastávala názor lepit jen 3 hodiny,víc dle ní je zbytečné a na zlepšení oka nemá vliv.

ODPOVĚDĚT
Jana Č. (pupek) ID 23581 (21.1.2011, 21:23)
mám dva syny a oba tupozrací. starší nosí od 3,5r. brýle a mladší je dostane ted při kontrole v roce a půl. oba přez 4 dioptrie.
prý do sedmi let se to dá stáhnout, ne vždy uplně, ale třeba to zůstane jen na dvou dioptriích

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (lendulikshfo) ID 295540 (22.1.2011, 9:02)
U mladšího syna 2,5 letého nám paní doktorka nedokázala říci zda je také tupozraký, neumí barvy a bez toho to prý nezjistí. Jak to prosím zjišťovaly u vašeho rok a půlletého?

ODPOVĚDĚT
Jana Č. (pupek) ID 23581 (22.1.2011, 11:34)
náš téměř 4 letý nemluví takže je stejné vyšetření u obou sourozenců, jezdíme na kliniku do olomouce kde se zabývají přímo těmito vadami, takže pouhým vyšetřením očí nám to zjistili.
starší syn byl sledován u očního od malička, jelikož se o 2 měsíce dříve narodil a u náv ve městě na očním říkali, že je to pouze pseudošilhání až po třech letech se nám to nezdálo a nakonec jak jsem psala tupozrakost, téměř 5 dioptrii. mladší má to samé.

ODPOVĚDĚT
Vladislava D. (persanka bila) ID 178567 (21.1.2011, 21:07)
od narození jsem tupozraká,jako malá odmítala nosit brýle.Šilhala jsem do první třídy.Jsem roč.1957 a 5let mám brýle na čtení.Nikdy to na mně nikdo nepoznal-jen očař :-) :-) :-)

ODPOVĚDĚT
Helena H. (EllieH) ID 114587, mimibazar.cz/ellieh (21.1.2011, 19:58)
Dobrý den, nechci Vás děsit, ale syn kamarádky má od dětství tupozrakost (teď mu bude 18), zkušeli vše, brýle nosí doteď, bohužel má i astigmatismus a kvůli tupozrakosti u něj nejde ani laserová korekce zraku :-(
Přeji hodně štěstí (F)

ODPOVĚDĚT
jitka m. (motji) ID 165867 (21.1.2011, 19:57)
Syn má vrozenou oční vadu po manželovi, na jednom oku 2 dioptrie. Od tří let má brýle a nosil okluzor, chodili jsme na cvičení s očima. Lékařka říkala, že se mu to uplně neupraví, bude už nosit brýle pořád.

ODPOVĚDĚT
Jitka A. (jitkaad) ID 134108 (21.1.2011, 19:12)
Já mám tupozrakost už od dětství a dcerce taky zjistili, ale zatim nosíme brýle a okluzor, tak snad se to spraví, aspoň doufám, má čtyři roky

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (lendulikshfo) ID 295540 (21.1.2011, 19:29)
Četla jsem, že tupozrakost je vyléčitelná pouze do 6ti let, tak mě právě zajímalo co se stane s tím okem, když ho do té doby nevyléčíme.

ODPOVĚDĚT
Dagmar Ř. (Šmodrchlík) ID 48357 (23.1.2011, 18:50)
Leni, ona totiz tupozrakost de facto neni vada ocni, ale vada mozku - jestli se to tak da rict, Ocicko ma vadu, ktera do mozku zasila nekvalitni informace a mozek neni schopen tyto informace zpracovat a proto ocicko "vypne" a prestane ho pouzivat (to pak taky obvyle zpusobi silhani). Proto se s tim da neco delat pouze do urcite doby. Proto se lepi okluzor, aby se mozek naucil oko znovu namahat a pouzivat. Drzime palecky! |:o)

ODPOVĚDĚT
Jitka A. (jitkaad) ID 134108 (21.1.2011, 20:26)
Přesně tak, léčit to pak nejde, bohužel, tak se obávám co bude s dcerkou, našli jí to ve třech letech tak snad máme naději, já už bohužel zůstávám s touto nemocí, navíc se mi k tomu přidala oční migréna, takže mám jiskření před okem doprovázené bolestí hlavy a unavenýma očima. Když se to nevyléčí včas, oko je oslabené a prakticky se díváte tím druhým, co je silnější

ODPOVĚDĚT
Jana V. (66jana) ID 292260 (21.1.2011, 20:10)
Leni,je to pravda,pokud do 6 let není léčena ) okluzorem a cvičením ) potom už s tím nic nejde.Sama tupozrakost mám (v dětství neléčenou ) ptala jsem se několika doktorů,ale odstranit nelze ani laserem.Na tupozrakém oku mám 9 dioptrií,vidím s ním hodně rozmazaně. (hello)

ODPOVĚDĚT
Jiřina P. (peřina) ID 10333, mimibazar.cz/perina (21.1.2011, 18:50)
Neteř (6 let) je tupozraká, zjistili jí to myslím ve třech letech. Nosí brýle a vše je (Y)

ODPOVĚDĚT
Kristýna S. (kristýnečka) ID 104978 (21.1.2011, 18:36)
MY nemáme tedy přímo tupozrakost,ale vrozený šedý zákal. Chodíme do Motola a nosíme okluzor a moc nám to pomáhá. (Y)

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (brodska.luc) ID 165102, mimibazar.cz/brodskaluc (21.1.2011, 20:44)
Já jsem tupozraká od malička a žádné omezení pro mě to neznamená. Jen jsem v dětství šilhala, ale to po porodu téměř vymizelo. Takže zbyla jen tupozrakost a ta se opravdu neléčí. To cvičení pomáhá i v dospělosti. Je třeba oči posilovat.
Přeji hodně štěstí. Lucka (F)

ODPOVĚDĚT