Domácí pizza
Potřebné ingredience
1 lžíce sůl 1 lžíce olivový olej 0,50 kg hladká mouka 1 kostka droždí 2,50 dl studená voda
Postup přípravy
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě.
2
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou…
PLNĚNÉ SLANÉ KOLÁČKY ve tvaru kytiček
Potřebné ingredience
300 g hladké mouky, 150 g chladného másla, 2-3 PL ledové vody.
Postup přípravy
Ze surovin vypracujeme těsto a ve fólii uložíme na ½ hodiny do lednice.
Pak těsto vyválíme na plát o síle 2-3 mm, vykrájíme a vytvoříme korpusy dortíků, naplníme zvolenou…
Baileys
Potřebné ingredience
300ml whiskey, 1 kondenzované sladké mléko, 250ml šlehačky, 2 lžíce čokoládového sirupu, 2 lžičky instantní kávy, pár kapek vanilkového aroma nebo 2 lžičky vanilkové tresti
Postup přípravy
Vše smícháme a naplníme ai litrovou lahev. V lednici vydrží i dva měsíce. Čokoládový sirup se dá zaměnit i s topingem nebo ještě s Pikaeem. Ale Orion ho přímo vyrábí. Alkoholu…
VÁNOČNÍ HVĚZDA s kokosovou náplní
Potřebné ingredience
Základní ingredience: Piškotový korpus ve tvaru hvězdy. Ingredience-náplň: 250 g mascarpone, 50 g jemně strouhaného kokosu, 125 g moučkového cukru s vanilkou, 125 g kokosového jogurtu (může být i neochucený), 10 g želatiny (rozpuštěné ve dvou PL mléka), 250 ml pevně ušlehané smetany, mírně oslazené. Ostatní ingredience: Drobné čerstvé ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, rybíz).
Postup přípravy
Všechny suroviny na náplň spojíme a necháme vychladit v ledničce.
Korpus hvězdy vydlabeme (zbylé kousky odložíme bokem) a kdo chce, může ho pokapat kávou, rumem nebo vaječným…
SPONGEBOB PRO PAVLÍNKU
Potřebné ingredience
JEN PRO INSPIRACI
Postup přípravy
KORPUS: kakaový
SIRUP NA KORPUSY: višňová šťáva z kompotu
KRÉM: smetanovo-mascarponový + višňová esence
VÍŠŇOVÁ NÁPLŇ: uvařená višňová šťáva s kukuřičným škrobem do…
Vaječný likér
Potřebné ingredience
8 žloudků, 250ml smetany na šlehání min 30%, 400ml rumu, 2x salko
Postup přípravy
Salko a žloudky společně rozmixujeme přidáme smetanu a nakonec přidáme rum. Plníme přez sítko do čistých a suchých lahví a necháme 2 dny odležet, málo kdo to vydrží...
Likér z ledových kaštanů
Potřebné ingredience
250ml smetany ke šlehání 30% a výš, 1 salko, 3x ledové kaštany, 4 kostky hořké čokolády, 0.5l rumu
Postup přípravy
Smetanu dáme do hrnce, dáme 4kostky hořké čokolády a nalámeme tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání na mírnem ohni povaříme dokud se nám vše nespojí. Sejmeme z plotny a…
Kokosky
Potřebné ingredience
6 bílků, 360 g moučkového cukru 300g až 350g strouhaného kokosu
Postup přípravy
Z tohoto množství jsem udělal dva plechy. Bílek vyšleháme v řídký sníh, potom v kastrolku dáme do vodní lázně nebo hrnce s dvojím dnem, přidáme všechen cukr a mícháme dokud sníh…
Vánočka do formy Tescoma
Potřebné ingredience
* OMLÁDEK: 100 g vody, ½ lžičky medu (nebo sladěnky), 21 g čerstvého droždí, 120 g hladké mouky; * TĚSTO: 120 g hladké mouky, 120 g polohrubé mouky, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 50 g mléka, 70 g změklého másla, 1 lžíce rumu, 20 g oleje, větší špetka soli, strouhaná citronová kůra, 100 - 150 g rozinek (máme rádi hodně rozinek, je možné množství snížit, zaměnit úplně nebo část za kandované ovoce, sekané ořechy...); * NA FORMU:: trocha másla, mandlové lupínky
Postup přípravy
Vánočka podle skvělého receptu paní Ivy Trhoňové, množství upraveno tak, aby se těsto tak akorát vešlo do formy od Tescomy - originální recept a postup najdete zde:
http://www…