SIRYAKARI pro Martina
Potřebné ingredience
JEN PRO INSPIRACI
Postup přípravy
PIŠKOTOVÉ KORPUSY TŘI BARVY: zelený + žlutý + červený
KRÉM NA NAPLNĚNÍ: smetanovo-mascarponový s přidáním vyšlehaného másla a vanilkového pudinku a přidání citronové šťávy
Moje "koprovka" Koprová omáčka s vejci
Potřebné ingredience
Na 4 porce: 1litr vývaru (nebo dvě kostky hovězího bujonu) 50g másla 60g hladké mouky 200ml smetany ke šlehání 1 sklenička kopru s nálevem 1 hrst čerstvého kopru 5 zarovnaných lžiček cukru sůl, pepř vejce uvařená natvrdo (pokud máme jen čerstvý kopr, přidáme ještě dvě lžíce octa)
Postup přípravy
Rozpustíme máslo a vsypeme mouku. Cca 2min. vymícháváme jíšku. Poté postupně metličkou zašleháváme vývar, přidáme sůl a pepř. Necháme cca 20-30 minut povařit. Poté vlijeme smetanu…
Muffiny s rebarborou
Potřebné ingredience
35g cukru, 120g špaldové celozrnné mouky, 1 lžička PP, 1/4 lžičky sody, skořice, sůl, 110 - 120g zakysané smetany, 60g rozpuštěného másla, 1 vejce, rebarbora nebo jiné ovoce. Žmolenka (máslo, cukr, mouka, vločky), ev. 2 - 3 lžíce mléka na doředění
Postup přípravy
Smícháme sypké ingredience, které vmícháme ke smíchaným mokrým, pokud je těsto moc husté přidáme trochu mléka. Nakonec vmícháme na ovoce, posypeme žmolenkou a pečeme na 170 °C asi…
Pšeničné placky
Potřebné ingredience
350g hladké mouky, 25g másla,200 - 230g vody, sůl
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout. Uděláme kuličky, přikryjeme a necháme asi 5 min. odležet. Vyválíme na slabou placku a pečeme na suché pánvi nebo na…
Bílkové placičky
Potřebné ingredience
asi 5 bílků, 200 - 250g strouhaného sýru, trochu strouhanky (asi malá hrst), sůl, pepř, sušený česnek, petrželka, velká hrst jemných vloček
Postup přípravy
Bílky vyšleháme do sněhu se solí, přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo husté těsto. Necháme chvíli odstát a smažíme na lívanečníku placičky.
Banánový dezert
Potřebné ingredience
Korpus: 105g hladké špaldové mouky, 1 lžička škrobu, 50 - 80g cukru, 50g kakaa, 100g rozpuštěného másla, sůl, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce hodně měkkého másla. Krém: 1 zralý banán, 150g šlehačka (rozděleno na 50 a 100), 35g plnotučného mléka, 20g cukru, 15g škrobu, 2 žloutky, 2 a 1/2 plátku želatiny, 25g měkkého másla, kurkuma
Postup přípravy
Na korpus smícháme vše kromě posledních dvou surovin. Vznikne drobenkové těsto, to ve větších kusech rozprostřeme na plech a upečeme na 160°C asi 15 - 20 min. Necháme vychladnout…
Špaldový mazanec podle Maršálka
Potřebné ingredience
Moučná směs (roux): 150g mléka, 30h hladké mouky. Těsto: 470g hladké špaldové mouky, 120 - 140g mléka, 100g cukru, 100g másla, 2 žloutky, 20g droždí, 30g solamylu, citrónová kůra, sůl, rozinky, ev. mandle
Postup přípravy
Mléko s moukou smícháme a zahřejeme na 65°C a za stálého míchání. Necháme vychladnout. Smícháme mléko, droždí a 100g mouky, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Poté…
Rohlíky Martina Kubíka
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 260 - 280g vody, 30g sádla, 20g droždí, lžička sladěnky, 2 lžičky soli, bílek a mák na posyp
Postup přípravy
Z vody, sladěnky, droždí a 100g mouky uděláme kvásek a necháme ho vzejít. Poté přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme kynout asi 40 min. Umotáme rohlíky, necháme na…
Kuřecí ve smetanovo houbové omáčce
Potřebné ingredience
2 - 3 kuřecí prsa, olej, sůl, pepř, velká hrst sušených hub, 750g vývaru, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Na oleji orestujeme osolené a opepřené maso na plátky. Poté přidáme trochu oleje, vsypeme mouku, opražíme a zalijeme vývarem. Přidáme houby, které jsme předem uvařili ve 200g vody…
Cuketové noky (přílohové)
Potřebné ingredience
1 střední cuketa, 2 vejce, sůl, mléko, voda, hladká a špaldová mouka
Postup přípravy
Cuketu s mlékem rozmixujeme na kaši, přendáme do mísy a přimícháme metlou ostatní suroviny, dokud nevznikne polotuhé těsto. Necháme chvíli odstát a poté lžící nebo pomocí…