VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD BABIČKY - krásně drží tvar
Potřebné ingredience
150dkg hladké mouky, 2 dkg cukru moučka, 10dkg másla, 6dkg lískových oříšků mletých, 1 žloutek, na obalování: smíchat moučkový cukr s vanilkovým cukrem
Postup přípravy
Všechny suroviny zpracujeme, těsto dáme odležet a vychladit, ručně vytvarujeme rohlíčky, pečeme při 180°C, ještě teplé obalujeme v cukru. Jsou křehké, ale neroztékají se na plechu.
Dvojbarevný jablečný koláč
Potřebné ingredience
Spodní těsto: 250 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g másla, 2 PL kakaa, 5 PL studené vody, 1 vejce. (bez cukru) Náplň: 500 g očištěných jablek, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 40 g kokosu, hrst rozinek. Vrchní těsto: 2 vejce, 200 g cukru krupice, 100 ml oleje, 60 ml studené vody, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva.
Postup přípravy
Na vále vypracujeme tmavé těsto a necháme chvíli odležet. Jablka nakrájíme na malé kousky a v míse je promícháme s ostatními surovinami. Na plech 30x40 cm s pečícím papírem…
VČELKA PRO DĚDEČKA
Potřebné ingredience
JEN PRO INSPIRACI
Postup přípravy
KORPUSY OBA: vanilkové s vanilkovou pastou
KRÉM na naplnění: smetanovo - mascarponový + jahodové pyré
SIRUP na prokapání korpusů: citronový s kapkou jahodové esence
KRÉM…
Vepřový závitek -Bohdalovský smotek
Potřebné ingredience
Pro 5 osob: 5 vepřových plátků z pečeně bez kosti,1 větší cibule,asi 3 str.česneku,15 dkg kysaného zelí(používám ze sáčku),5 dkg slaniny,2 1/2 párku,1 brambora,asi 5 dkg sterilované kapie,1 lžíce rajčatového protlaku,1 lžička plnotučné hořčice,4 lžíce sádla,hladká mouka,pepř,sůl
Postup přípravy
Plátky masa naklepeme ,osolíme,opepříme.Slaninu nakrájíme na kostičky,rozpustíme v kastrůlku,přidáme zelí(jeli delší pokrájíme ho)chvilku společně podusíme,přimícháme na jemno…
Oplatková "guma"
Potřebné ingredience
60g másla, 60g mouky, větší sklenice mléka, 200g másla, cukr, kakao, dortové oplatky
Postup přípravy
Uděláme jíšku, přilijeme mléko, můžeme i kakako, povaříme. Necháme vychladnout. Poté vyšleháme s cukrem a máslem.
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
1kg růžičkové kapusty, 1 nastrouhané jablko, sůl, pepř, kmín, majoránka, tymián, muškátový oříšek, přepuštěné máslo, 1 šlehačka, 500g vývaru, ev. kousek orestované anglické slaniny a bílé balzamiko
Postup přípravy
Kapustu očistíme, zespodu nařízneme do kříže a hodíme do vroucí osolené vody, vaříme 10 min., poté hned scedíme a propláchneme ledovou vodou. Asi 1/4 kapustiček nakrájíme na půlky…
Křehký ořechový koláč
Potřebné ingredience
Korpus: 125 g hladké mouky, 100 g másla, 25 g strouhaných ořechů, 1 PL cukru moučka, 1 žloutek. Náplň: 3 vejce, 125 g cukru moučka, 125 g strouhaných ořechů, 1 lžička vanilkového extraktu. Dále: 1 PL marmelády, 8 půlek ořechů.
Postup přípravy
Na vále vypracujeme hladké těsto, ze kterého odložíme bokem kousek asi tak velikosti ořechu. Ostatní těsto rozválíme a vložíme do slabě vymazané koláčové formy (průměr 28 cm) i na…
Pěnová bábovka
Potřebné ingredience
5 vajec, 250 g cukru krupice, 8 PL oleje, 8 PL vody, 200 g polohrubé mouky, 1 vanilkový pudinkový prášek, ½ prášku do pečiva, 1 PL kakaa. Dále: máslo a strouhanka na vymazání formy.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, ke konci šlehání pomalu přiléváme olej a vodu. Vmícháme prosátou směs suchých surovin. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu,…
Brambory zapečené s Nivou
Potřebné ingredience
1 kg brambor,150 g Nivy,1 větší cibule,4 str.česneku,2 kelímky smetany na vaření,1 lžíce solamylu,máslo,sůl,pepř,majoránka
Postup přípravy
Oloupeme si brambory a nastrouháme na okurkovém struhadle na jemné plátky.Promícháme s trochou soli (pozor Niva je slaná) a utřeným česnekem..Zapékací misku vymažeme máslem …
Dýňová polévka s hlávkovým zelím a vepřovým masem. …
Potřebné ingredience
800g vepřových žeber, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře 3 střední cibule 4 stroužky česneku lžíce sádla uzená paprika (sypká) 1/2 hlávky středně velkého bílého zelí (hlávkového) 140 g rajského protlaku ( případně méně a plechovku loupaných rajčat) 3 mrkve menší máslová dýně, nebo dýně hokkaido zakysaná smetana
Postup přípravy
Dáme si vařit vepřové žebra spolu s uvedeným kořením a solí. Vaříme cca 2,5 h, případně v papiňáku 1,5 Vývar scedíme a kosti obereme. V hrnci na sádle…