Ešus
Potřebné ingredience
světlý korpus, vanilkovo citronový krém, smartflex velvet
Postup přípravy
Soutěžní dort na víkendové setkání amatérských cukrářek v Nasavrkách. Letošní téma "RETRO" a můj hliníkový ešus :-) Všechny soutěžní dorty pak putovaly k postiženým…
JEDNODUCHÉ BROWNIES KOSTKY s ořechy
Potřebné ingredience
60 g hladké mouky, 180 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 75 g tmavého kakaového prášku, 50 g hrubě nasekaných ořechů, 150 g másla, 2 vychlazená celá vejce, malá špetka soli.
Postup přípravy
Nad párou rozpustíme máslo, cukr, kakao a sůl. Necháme trochu vychladnout, jedno po druhém přidáme obě vejce a důkladně promícháme. Pak přisypeme mouku, ořechy, dobře s těstem…
Salát z pekingského zelí s nivou a jogurtem
Potřebné ingredience
350-400g pekingského zelí, 1 bílý jogurt, 100g nivy, 3 stroužky česneku, šťáva z poloviny citronu, citronový pepř (nebo klasicky sůl a pepř)
Postup přípravy
Zelí omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky, na ně vylijeme bílý jogurt, nasypeme nastrouhanou nivu a prolisovaný česnek, zakápneme šťávou z 1/2 citronu a ochutíme citronovým…
Hrnečková buchta s čokopudinkem, zakysankou a malinami
Potřebné ingredience
Těsto: 2 Vejce, 1 Hr cukru krystal, 1 Hr mléka, 3/4 Hr oleje, 1 vanilkový cukr, 2 PL kakaa, 2 PL rumu, 2 Hr polohrubé mouky Pudinkový krém: 3 čokoládové pudinkové prášky, 3 PL cukru a 1 l mléka Navrch: 4 zakysané smetany smíchané s 4 vanilkovými cukry Ovoce: maliny
Postup přípravy
Smícháme ingredience na těsto a upečeme při 170°cca 25 minut. V těstě není prášek do pečiva, takže nevyskočí a zůstane hezky nízké. Po upečení potřeme uvařeným pudinkem, poklademe…
Pěnový koláček
Potřebné ingredience
Těsto: 350 g hladké mouky, 180 g másla, 150 g cukru moučka, 4 žloutky, ½ prášku do pečiva, 2 PL zakysané smetany, 1 lžička vanilkového extraktu. Náplň: 400 g bílého hustého jogurtu, 400 g (bez 2 PL do těsta) zakysané smetany, 40 g hladké mouky, 4 bílky, 170 g cukru moučka.
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké těsto, polovinu uložíme na půl hodiny do ledničky a druhou polovinu vložíme do mrazničky.
Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh.…
**** NAROZENINOVÝ - včeličkový
Potřebné ingredience
Spodní patro - tmavý korpus + malinový krém s čerstvými malinami....vrchní patro - světlý krém + tvarohovo šlehačkový krém a mandarinky....potaženo i dozdobeno Smartflex velvet mandle
Kroupová polévka se sušenými houbami
Potřebné ingredience
80g krup, 20 - 30g sušených hub, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, majoránka, 2 stroužky česneku, 3/4- 1l vývaru, petrželka, event. 1 brambora
Postup přípravy
Kroupy namočíme den předem, houby namočíme asi na hodinu. Kroupy slijeme a přidáme k namočeným houbám (ty nesléváme!), zalijeme vývarem, přidáme koření a prolisovaný česnek.…
Koláč s pudinkovým tvarohem
Potřebné ingredience
Korpus: 400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 200 g másla, 1 vejce, 1 PL rumu, 5 PL mléka, ½ prášku do pečiva, špetka soli, citronová kůra. Náplň: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 PL cukru, 250 g tučného tvarohu v alobalu. Dále: meruňková marmeláda.
Postup přípravy
Ze surovin na korpus vypracujeme hladké a vláčné těsto (dělám ručně na vále, máslo z ledničky si nakrájím na drobné kousky). Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme asi…
SLADKÝ CHLEBÍČEK s kakaovými kuličkami
Potřebné ingredience
Základní světlé těsto-suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g krystalového cukru, 150 g másla (nebo 120 g oleje), 150 g mléka, 4 celá vejce, 2 KL kypřícího prášku do pečiva. Těsto na kakaové kuličky-suroviny: 300 g základního světlého těsta, 20 g kakaa, 30 g čokoládových bílých peciček (nebo hrubě nastrouhaná bílá čokoláda), 1 KL kypřícího prášku do pečiva. Ostatní: 8-10 malých kulatých formiček na kuličky, které vyložíme alobalem, nebo malý plíšek, pokud nejsou kulaté formičky, chlebíčková forma na upečení celého moučníku.
Postup přípravy
Základní světlé těsto-postup: V jedné misce vyšleháme cukr s vlahým máslem a postupně přidáme vejce, nakonec mléko.
Když je vše dobře spojené, vmícháme pozvolna mouku …