LANGOŠE od sousedky
Potřebné ingredience
600g mouka polohrubá ,300g brambor vařených/ nastrouhaných 20g soli 1 kostka kvasnic 4 dcl mléka
Postup přípravy
Uděláme těsto roztáhneme v placky a 1/2 hodiny necháme nakynout na vále. Rozdělím na 16 kousků. Usmažíme na pánvi a potřeme česnekovou vodou, dáme tatarku s kečupem a sýr
UZENÉ MASO s KAŠÍ A CIBULKOU
Potřebné ingredience
Uzené, cibulku, olivový olej, sůl na br. kaši
Postup přípravy
1/2 kg uzené rolky v celku dáme do pomaláčku v noci a loudáme 6 hodin na low můžete na High 3 hodiny a maso měkoučké. Žádné koření ani sůl nedávám. Podleji skleničkou vody a…
Kuřecí stehna v javorovém sirupu
Potřebné ingredience
Umyté a rozpůlené brambory i se slupkou, 2 červené cibule nakrájené na osminky, 1 palice česneku rozdělená na stroužky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce javorového sirupu, 1 vrchovatá lžíce krémžské hořčice, 1 velká červená paprika pokrájená na kousky, 2 velké cukety (podélně rozkrojené a pokrájené na silné plátky), několik snítek čerstvého tymiánu, 4 kuřecí stehna (nebo kuřecí čtvrtky), sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
1) Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Brambory, cibuli a česnek kromě 2 stroužků promíchejte v pekáči s polovinou olivového oleje, osolte a opepřte.Pečte čtvrt hodiny.rnrn2)…
Netradiční švestkový kynutý koláč s mákem
Potřebné ingredience
těsto 400 g hladké mouky, 100 g másla, 150 ml mléka, půl kostky kvasnic (20 g, nebo 2 lžičky instantních), špetka soli, 60 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek náplň: maková náplň+ 2 lžičky povidel švestky nakrájené na půlky
Postup přípravy
Připravíme klasické kynuté těsto, které po vykynutí vyválíme na obdelník, ten na délku prořízneme na 3 díly, každý díl pomažeme náplní a svineme do klobásy. Vzniklé 3 klobásy pak…
PAPRIKA S CIBULÍ ( na chlebíčky, obložené mísy )
Potřebné ingredience
20 - 25 ks paprik, 5 - 6 cibulí dle velikosti. NA SVAŘENÍ : 1/2 l vody, 1/2 l octa, 10 dkg oleje, 20 dkg cukru, 1 lžička soli.
Postup přípravy
Papriky nakrájíme na proužky, cibuli také na proužky. Nejprve svaříme do varu nálev.........ochutnejte zda není potřeba ocet nebo cukr, prostě dle vaši chuti. Když začne nálev…
Rohlíky
Potřebné ingredience
250g vody, 1/2 droždí, 40g měkkého másla, 500g polohrubé mouky, 8g cukru, 10g soli. Vejce na potření, mák na posypání
Postup přípravy
Vodu smícháme s droždím a cukrem a necháme chvíli stát. Poté vypracujeme kynuté těsto e necháme zakryté kynout 1-2 hodiny, s tím, že po 30 min. překládáme a vytahujeme. Rozdělíme…
Kávový cheesecake
Potřebné ingredience
120g kakaových sušenek, 30-50g másla, 90g mléka, 5g želatiny, 350g Philadelphie, 110g zakysané smetany, 30-50g cukru, mletá vanilka, 1/2 lžíce instantní kávy, 1 lžíce Cara, 1 šlehačka
Postup přípravy
Ze sušenek a másla vyrobíme korpus, namačkáme do formy a necháme ztuhnout v lednici. V mléce necháme chvíli nabobtnat želatinu, sýr a zakysanou smetanu smícháme s cukrem a…
Baba ganuš
Potřebné ingredience
1 střední lilek, 2 stroužky česneku, 3 lžíce plnotučného jogurtu, 1 velká lžíce tahini, chilli dle chuti, citrónová šťáva, sůl, hladkolistá petrželka, opražená piniová semínka
Postup přípravy
Lilek rozpůlíme, osolíme a necháme chvíli stát. Poté vodu setřeme, potřeme olivovým olejem a dáme péct řeznou stranou na plech. Pečeme na 180°C asi 30-40min. (dužina je úplně…
Hummus
Potřebné ingredience
125g suché cizrny, 1 velká lžíce tahini, 50g olivového oleje (+ navrch), 1-2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky (+ na ozdobu), 1 stroužek česneku, trošku jedlé sody, sůl, ev. voda z cizrny
Postup přípravy
Cizrnu den předem namočíme a poté uvaříme ve slané vodě se sodou úplně doměkka (v papiňáku asi 15 - 20 min.). Scedíme a trochu vody necháme na doředění. Cizrnu necháme vychladnout…
HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ V PH
Potřebné ingredience
Ingredience: 500 g hovězích líček (cca 2 kusy) 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 500 ml silného hovězího vývaru nebo demi glace 200 ml suchého červeného vína 5 ks kuliček nového koření 3 ks bobkové listy 1 ks velká cibule 3 lžíce rajčatového protlaku nebo pasírovaných rajčat 3 lžíce sádla 1 lžíce třtinového cukru rozmarýn a tymián pepř sůl
Postup přípravy
Opracovaná omytá a osušená líčka nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme
V kastrolu rozpálíme sádlo a líčka zprudka ze všech stran opékáme cca 10 minut
Maso vyjmeme a…