HAMBURGEROVÉ HOUSKY sypané mákem a sezamovými semínky
Potřebné ingredience
450 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného), 20 g cukru, 30 g másla, 180 g vlažné vody, 1 celé vejce, 1 kávová lžička soli, 1 žloutek na potření, ½ deci mléka na potření, na posypání malou hrst nemletého máku a sezamových semínek.
Postup přípravy
V mouce uděláme důlek, ve kterém necháme rozpustit rozdrobené droždí s trochou vody. Pak přidáme předepsané suroviny-zbytek vody se solí nakonec a vypracujeme hladké, elastické…
Bebe kuličky (slovenské cukroví)
Potřebné ingredience
120g bebe pudinku, 80g másla, 20g datlového sirupu, 20g třtinového cukru (nemusí být), kokos na obalení, lískové ořechy doprostřed
Postup přípravy
Pudinkový prášek, máslo, sirup a cukr zpracujeme, necháme v chladu ztuhnout. Poté uděláme kupičky, do každé dáme lískový oříšek a obalíme v kokosu. Skladujeme v lednici.
Dalamánky s prefermentem
Potřebné ingredience
Preferment: 180g vody, 150g žitné chlebové mouky, 30g hladké pšeničné mouky, 1g droždí. Finální těsto: 200g vody, 2 lžičky soli, lžička medu, kmín, 10-15g oleje, 270g hladké mouky, 150g pšeničné chlebové mouky, 8g droždí
Postup přípravy
Suroviny na preferment smícháme e necháme při pokojové teplotě asi 12 hodin. POté přidáme zbytek ingrediencí, vypracujeme těsto a necháme kynout asi hodin. Poté rozdělíme na…
Šafránové risoto z pečenou dýní
Potřebné ingredience
malá dýně hokaido, olivový olej, tymián, 2 lžíce medu, sůl, pepř, 320g rýže arborio nebo carnaroli, 200g bílého vína, 750g vývaru, šafrán, 2 - 3 lžíce mascarpone, opražená dýňová semínka, 100 - 150g fety
Postup přípravy
Dýni nakrájíme na klínky a smícháme s marinádou (olej, med, sůl, pepř a tymián), dáme na plech a upečeme. Trochu oleje rozehřejeme, přidáme rýži a chvíli opékáme, poté postupně…
Špaldové placky
Potřebné ingredience
200g špaldové celozrnné mouky, 150g vody, sůl
Postup přípravy
Vypracujeme elastické těsto, zakryjeme a necháme minimálně 30min. odpočívat. Poté rozdělíme na 6 - 8 kousků, vyválíme placičky a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20-25min., v…
Bábovka Bedřiška
Potřebné ingredience
150 g Hery, 5 vajec, 250 g krystalového cukru, 300 g polohrubé mouky, 50 g mletých lískových oříšků, 50 g nahrubo strouhané čokolády na vaření, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka
Postup přípravy
Nejdřív ušleháme pevný sníh z bílků. Pak utřeme Heru se žloutky a cukrem, přidáme ostatní suroviny a nakonec lehce vmícháme sníh.
Pečeme na 160°C (každý podle své trouby).
…
Úžasně jednoduchý lahodný smetanový dezert: Pedrocotta
Potřebné ingredience
500 ml smetana ke šlehání 1 ks vanilkový lusk / vanilkový cukr 10 g krupicový cukr 3 balíčky Pedro Medvídci 2 lžičky práškové želatiny
Postup přípravy
Krok 1
Želé část
Nad vodní lázní rozpustíme v nerezové misce Pedro Medvídky (červené / mix barev dle libosti), které lijeme do poloviny servírovacích sklenic. Dáme zachladit…
Mrkvový dort s medvídky Pedro Tutti Frutti
Potřebné ingredience
Na těsto budete potřebovat: 3 vejce 180 g třtinového cukru 1 lžičku javorového sirupu 240 g polohrubé mouky 1,5 zarovnané lžičky kypřící sody 1,5 zarovnané lžičky prášku do pečiva 1 vrchovatou lžičku skořice 200 ml oleje 7 nahrubo nastrouhaných mrkví špetku soli Na krém budete potřebovat: 600 g termizovaného smetanového sýru typu lučina 120 g změklého másla 160 g moučkového cukru (nebo podle chuti) 1 lžičku javorového sirupu trochu citronové šťávy 3 různé potravinářské barvy A na ozdobu nesmí chybět 2 balení Pedro Tutti Frutti medvídků.
Postup přípravy
Postup je jednoduchý:
Vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a sirupem. Zvlášť si promíchejte všechny suché přísady (mouku, sodu, kypřící prášek, sůl a skořici) a přidejte k…
DUNAJSKÉ VLNY OD TETY ANIČKY
Potřebné ingredience
7 vajec, 2 másla, rum, 2 vanilkové pudinky, 1/2 litru mléka, 18 dkg cukru, 33 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva
Postup přípravy
7 žloutků + 1 máslo ušlehat (+ trocha mléka) + sníh ze 7 bílků + 18 dkg cukru + 33 dkg polohrubé mouky + 1 prášek do pečiva. Půl těsta necháme bílé, to dáme navrch. Do druhé půlky…