Tvarohové dortíčky s broskvemi
Potřebné ingredience
Korpus: 300 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g cukru moučka, 150 g Hery, 1 vejce. Krém: 125 ml smetany ke šlehání 33%, 125 g mascarpone, 1 PL cukru moučka. Náplň: 2 vejce, 150 g cukru moučka, 50 g másla, 500 g jemného tvarohu v alobalu, 500 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 lžička vanilkového extraktu. Dále: 1 broskvový kompot.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které rozválíme na plech 30x40 cm s pečícím papírem. Těsto poklademe kousky okapaných broskví a zalijeme náplní.
Náplň: Máslo s…
Tříbarevné košíčky
Potřebné ingredience
100 g 70% čokolády, 3 PL kokosového oleje, 50 g arašídového másla, sekané oříšky (arašídy, já ale dala pistáciové nesolené).
Postup přípravy
Recept je z posledního časopisu Albert. Kdo má také rád arašídové máslo jako my, může vyzkoušet.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s 1 PL kokosového oleje, nalijeme po 1…
TIRAMISU DORTÍK - lahodný dezert
Potřebné ingredience
Základní ingredience: 1 vyšší piškotový korpus nebo dva nízké, malý šálek oslazené silné kávy, kvalitní kakao. Ingredience-krém: 250 g mascarpone, 200 g čerstvé smetany na šlehání, 1 sáček vanilkového cukru (popřípadě moučkový cukr na doslazení podle podle chuti).
Postup přípravy
Příprava:
Předem uvaříme silnou kávu, osladíme ji a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku, kterou smícháme s mascarpone, cukrem (kdo chce, může přidat pár…
Ořechové řezy
Potřebné ingredience
500g hladké mouky (lze nakombinovat s celozrnnou), 100g cukru, 200g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody, 2 vejce, 2 lžíce mléka. Náplň: 300g mléka, 1 a 1/2 lžíce škrobu, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 50 - 70g cukru, 250g másla. Ořechová vrstva: 120g másla, 60g cukru, 3 lžíce medu, 350 - 400g loupaných arašídů. Rum
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, rozdělíme na polovinu a každou část vyválíme a zvlášť upečeme (jednu z toho s ořechovou směsí). Do hrnce dáme máslo, med a cukr, za častého míchání přivedeme k…
Mandlové hrudky
Potřebné ingredience
30g cukru, 150g drcených mandlí, 3 lžíce medu, 2 lžíce vody, 100g mandlových lupínků, 75g másla, 50g pšeničné celozrnné mouky
Postup přípravy
Vše kromě mandlí dáme do hrnce a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme mandle, přendáme do mísy a trochu rukou promícháme a zapracujeme mandle. Necháme vychladnout. Poté tvoříme malé…
Poleva citrónovo bílková
Potřebné ingredience
1 bílek, šťáva z jednoho citrónu, moučkový cukr
Postup přípravy
Bílek ušleháme dotuha, ke konci přidáme citrónovou šťávu a začneme postupně zašlehávat cukr, který jsme předem rozmixovali ve foodprocesoru. Cukru dáváme podle požadované hustoty.…
Lískooříškový krém
Potřebné ingredience
130g pražených lískových ořechů (loupaných), 100g cukru, 300g hořké čokolády, 2 šlehačky, ev. 120g másla
Postup přípravy
Z cukru uděláme tmavší karamel, který nalijeme na ořechy nasypané na plechu na pečícím papíře. Necháme vychladnout. Poté rozlámeme na kousky a nahrubo rozmixujeme. Hrubou směs…
JEMNÝ MRAMOROVÝ MOUČNÍK
Potřebné ingredience
1 čtvrtlitrový hrnek pšeničné polohrubé mouky, ½ hrnku hladké pšeničné mouky, ½ hrnku hladké špaldové mouky, 1 sáček kypřícího prášku (používám bezfosfátový), ¾ hrnku jemného krystalu, 1 sáček vanilkového cukru, asi ¾ hrnku mléka (doředíme dle hustoty těsta), 3 celá vejce, ½ kelímku zakysané smetany, ½ hrnku oleje. Pro mramorový vzorek potřebujeme 1 sáček čokoládového pudinku, malou lžičku kakaa (nemusí být), deci mléka.
Postup přípravy
Mouku promísíme s kypřícím práškem, cukrem, přidáme vejce, smetanu, mléko s olejem a metličkou promícháme.
Do vymazaného a vysypaného plechu vlijeme 1/3 těsta.
Druhou…
Tatrankové cukroví jako Derby sušenky
Potřebné ingredience
350 g hladké mouky, 3 mleté Tatranky, 250 g Omegy (určitě by šlo i máslo nebo Hera), 1 vejce, 60 g moučkového cukru, 80 g kokosu, 2 lžíce kakaa
Postup přípravy
Tento recept mám už mnoho let z nějakého časopisu. Mně připomíná Derby sušenky.
Zpracujeme těsto. Strojkem protlačujeme tyčinky a upečeme.
Pekla jsem na 180°C 15 minut.…
Vosí hnízda 1
Potřebné ingredience
Těsto: 200g vlašských ořechů strouhaných, 200g cukr moučka, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 6 lžic strouhaných piškotů. Krém: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek,2 lžice rumu. Kulaté piškoty.
Postup přípravy
Smícháme ořechy, cukr, vejce, kakao a piškoty. Vypracujeme vláčné těsto. Ze surovin na náplň vymícháme hladký krém. Z těsta uděláme vždy malou kuličku,obalíme v moučkovém cukru a…