HONEM - HONEM HOSTÉ JDOU
Potřebné ingredience
1/2 Héry, 250g polohrubé mouky,1/4l vlažného mléka,150g cukr moučka,2 vejce,1 prášek do pečiva,3 lžíce kakaa. Čokoláda na polití: 1/2 Héra,2 lžíce kakaa,150gcukr moučka, mléko 1 lžíce.Vše zahřejeme a polijeme korpus.
Postup přípravy
Vše zamícháme a pečeme uprostřed trouby asi na 180°C 20 minut. Na pekáč dáme papír!
Upečené necháme vychladout a polejeme čokoládovou polevou a hned posypeme kokosem.
Ořechová kolečka slepovaná
Potřebné ingredience
320 gramů másla, 320 gramů hladké mouky, 160 gramů moučky, 160 gramů mletých ořechů. Na krém: 120 gramů krystalu, 120 gramů másla, 100 ml rumu, 200 gramů mletých ořechů
Postup přípravy
Těsto: ořechy smícháme s cukrem a moukou, máslo ztuhlý strouhám - líp se mi pak těsto vypracovává, přidám mouku, a po zpracování nechám odležet.
Náplň nechávám taky odstát, aby…
VÝBORNÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY A…
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto - 1 velký koláč: 200 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 deci, mléka, 1 polévková lžíce cukru, 1 čajová lžička cukru na kvásek 1/3 kostky droždí, 1 žloutek, 2-3 polévkové lžíce slunečnicového oleje, nebo rozpuštěného másla, 1 polévková lžíce zakysané smetany, nebo bílého neochuceného jogurtu. Suroviny na tvarohovou náplň:1 kostka tvarohu /může být i vanička/, moučkový cukr /dle chuti/, 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku pudinkového prášku, rozinky, rum, špetka strouhané citronové kůry. Suroviny na drobenku: ½ skleničky polohrubé mouky, ½ skleničky moučkového cukru, 2 plátky studeného másla. Suroviny na povidlovou náplň: ½ skleničky švestkových povidel, trochu rumu, 1 lžička vlažné vody.
Postup přípravy
Většinou se veškeré náplně u moravských koláčů dávají nahoru do vytlačeného důlku. U nás doma je ale zvykem těsto plnit tvarohem dovnitř, vršek už jen dozdobit povidly a zasypat…
Jednoduchá večeře z remosky
Potřebné ingredience
brambory, cibule, smetana ke šlehání, rybí filé, máslo, sůl, pepř
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
Osolíme, opepříme, zalijeme smetanou, promícháme a vložíme do hrnce.
Navrch poklademe…
CELOZRNNÝ LITÝ PERNÍK S LNĚNÝM SEMÍNKEM A JABLKEM
Potřebné ingredience
2 menší jablka nahrubo nastrouhaná i se slupkou * 140 ml oleje * 2 vejce * 90 g cukru * 50 g mletého lněného semínka ( melu na mlýnku na mák ) * 150 g celozrnné pšeničné mouky ( lze kombinovat 100 g celozrnné a 50 g hladné bílé obyč. ) * 1 lžička jedlé sody * 2 lžičky perníkového koření ( dala jsem 3 lžičky) * 2 lžičky mleté skořice. Na přilepšení jsem přidala pár kousků goji a hrstičku slunečnicových semínek. Dobré jsou samozřejmě i sekané ořechy. Těsto se mi zdálo krapet husté, proto jsem přidala asi 25 ml mléka.
Postup přípravy
Vše smícháme v míse a šup s těstem do vymazané a moukou vysypané formy. Klidně můžete použít dortovou, bábovkovou nebo jinou menší formu. Pečeme na 180°C
Flíčky se zelím
Potřebné ingredience
Fleky,hlávkové zelí,máslo,pepř,sůl
Postup přípravy
Zelí nakrájíme na jemno a necháme asi hodinu odpočinout.Dáme do kastrolu,ve kterém jsme rozpustili máslo/asi jednu třetinu kostky/,osolíme a opepříme podle chuti.Dusíme tak dlouho…
PLNĚNÉ OŘECHY S OŘECHOVÝM KRÉMEM
Potřebné ingredience
TĚSTO: 36dkg hladké mouky 25 dkg másla 25 dkg cukru 21 dkg vlaškých ořechů KRÉM: 13dkg másla 13dkg mletých ořechů 10dkg cukru
Postup přípravy
Plníme do formiček na ořechy, pečeme na 160 stupňů asi 17 minut.Naplněné cukroví se v ledničce nebo za oknem rozleží již do druhého dne.