Zapečené kotlety
Potřebné ingredience
4 vepřové kotlety, vegetu, hladkou mouku, olej, 1/4 l vývaru, 2 papriky, 2 cibule, 20 dkg eidamu
Postup přípravy
Kotlety naklepeme a nařízneme.
Hladkou mouku promícháme s vegetou, v této směsi obalíme maso.
Na oleji zprudka orestujeme z obou stran
Opečené kotlety naskládáme do…
Bratislavské plecko
Potřebné ingredience
Vepřová plec, cibule, mrkev, celer, kyselá okurka, rajčatový protlak, čerstvý hrášek, smetana, sůl, pepř, sladká paprika
Postup přípravy
Osmahneme cibulku a přidáme na kostičky nakrájené plecko. přidáme na kostičky nakrájený celer, mrkev, a 1 kyselou okurku. zaprášíme sl. paprikou a po chvilce restování přidáme…
Buchta s drobenkou
Potřebné ingredience
3 vejce, 20dkg cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 2dcl oleje, 30dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, Na drobenku 10dkg másla, 10dkg cukr krupice, 15dkg hladké mouky.
Postup přípravy
3 celá vejce ušlehat do pevné pěny s 20dkg cukr moučka+vanilkový, do toho čůrkem zašlehat 2deci oleje...Dále zašlehat 30dkg polohr.mouky s pr. do peciva! Udělat drobenku 10dkg…
Merunkový džem nebo marmeláda
Potřebné ingredience
1kg meruňky - vypeckované, 1 vanilkový cukr, 800dkg cukr krupice, 1 ks želírovací prostředek Želírfix 1:1 nebo jiný druh
Postup přípravy
Vypeckované meruňky dáme do hrnce, přidáme cukr necháme v lednici do druhého dne. Druhý den přidáme želírfix a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme cca 2 minuty, naplníme…
Piškotová roláda
Potřebné ingredience
5 vajec, sůl, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce celozrnné špaldové mouky, 1/4 lžičky PP
Postup přípravy
Z bílků a soli ušleháme sníh. Ještě než je úplně pevný začneme přisypávat cukr a vyšleháme dotuha. Poté postupně zašleháme po jednom žloutky a nakonec přisypeme najednou mouky s…
Halušky se špenátovou omáčkou
Potřebné ingredience
bramborové halušky (strouhané brambory, vejce, sůl, mouka), cca 200-250g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst parmazánu, olej, 1 šlehačka, čerstvý kozí sýr - cca 250g
Postup přípravy
Na oleji orestujeme česnek, přidáme špenát a necháme rychle zavadnout. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a chvilku povaříme, přidáme parmazán a asi polovinu kozího sýru .…
Špagety s dýňovou omáčkou
Potřebné ingredience
100g sušené šunky, 1/2 menší dýně, bazalka, rozmarýn, sůl, chilli vločky, olivový olej, lžíce rajského protlaku, 2 stroužky česneku, cca 100g 12% smetany, 2 malé hrsti parmazánu, 200g vývaru, špagety
Postup přípravy
Sušenou šunku vyskládáme na plech a vypečeme dokřupava (zvolna, na cca 160°C). Na stejný plech poté dáme kousky dýně, olej, sůl, chilli a pečeme doměkka. Cca 10 - 15min.vpřed…
Brokolicové karbanátky
Potřebné ingredience
brokolice (asi z 1 malé), 2 nastrouhané mrkve, sůl, pepř, bylinky, česnek, strouhanka, špaldová celozrnná mouka, 2 vejce, 150-200g strouhané goudy, olej
Postup přípravy
Brokolici uvaříme v páře ne úplně doměkka, poté nasekáme - část nahrubo, část rozmixujeme s vejcem. Ze všech surovin uděláme hmotu, kterou zahustíme dle potřeby, aby šly dělat…
Fermentovaný tvaroh
Potřebné ingredience
250g tučného tvarohu (v alobalu, bez fólie), 5g soli, 50g plnotučného mléka
Postup přípravy
Tvaroh, mléko a sůl smícháme. Zakryjeme a necháme cca 24 hodin při pokojové teplotě, občas promícháme. Poté uložíme do lednice. Chutná jako brynza.
Kandované višně (a jiné ovoce) - hotové za týden
Potřebné ingredience
2,25 kg cukru, 1 litr vody, vypeckované višně
Postup přípravy
Pokud Vám nefungují návody z internetu, zkuste tento starší a osvědčený recept.
Z litru vody a 1 kg cukru připravíme sirup. Do vroucího sirupu vložíme vypeckované ovoce, v…