Vánočka bramborová
Potřebné ingredience
150g mléka, 125g měkkého másla, 2 žloutky, sůl, 80g cukru, 180g jemně strouhaných brambor (uvařených předem ve slupce), 450g polohrubé mouky, 3/4 droždí, citrónová kůra, rozinky, mandle, vejce na potření
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme si hodinu kynout. Upleteme vánočku, necháme ještě chvíli kynout na plechu. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 40min.
Linecké cukroví
Potřebné ingredience
100g třtinového moučkového cukru, 260g hladké mouky, 180g másla, citrónová kůra, 2 žloutky
Postup přípravy
Vypracované těsto necháme v lednici, nejlépe přes noc. Poté vyválíme, vykrájíme, upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10min. Vychladlé slepujeme marmeládou.
Limetková kolečka
Potřebné ingredience
200 g másla, 2 lžíce třtinového moučkového vanilkového cukru, 300g hladké mouky. Krém: 120g šlehačky, 200g bílé čokolády, 40g másla, kůra a šťáva z limetky
Postup přípravy
Těsto necháme v lednici odpočinout. šlehačku svaříme s čokoládou a kůrou. Do vychladlé směsi zašleháme máslo a šťávu, vyšleháme krém. Necháme chvíli zatuhnout v lednici. Slepujeme…
Kakaové rohlíčky
Potřebné ingredience
200g másla, 40g třtinového moučkového cukru (+ na pocukrování), 120g mletých ořechů, 20g kakaa, 240g hladké mouky
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme v lednici odpočinout. Poté tvarujeme rohlíčky, pečeme na 180°C asi 8min. Cukrujeme mletým třtinovým cukrem s vanilkou.
Plněné perníčky
Potřebné ingredience
130g hladké mouky, 80g cukru, 83g žitné celozrnné mouky, 17g másla, 1/2 lžíce medu, 1 a 1/2 lžíce mléka, 1 velké vejce, lžička koření do perníku, 1/4 prášku do perníku, 1/4 lžičky jedlé sody, 1ú4 lžíce kakaa. Náplň: hrst nahrubo sekaných brusinek, hrst nahrubo sekaných ořechům hrst nahrubo sekaných rozinek, 4 lžíce povidel, trochu rumu. Poleva.
Postup přípravy
Smícháme vše sypké, poté zapracujeme vejce a ve vlažném mléce rozpuštěné máslo a med. Necháme chvíli odležet a poté znovu propracujeme (několikrát). Zabalíme a necháme alespoň…
Pečivo s balzamikem
Potřebné ingredience
50g balzamikového octa, 42g droždí, 350ml piva, 400ml vody, 1kg hladké mouky, 20g soli, dýňová semínka
Postup přípravy
V robotu umícháme pivo, ocet, vodu a mouku na nízký stupeň, poté přidáme droždí a uhněteme na stupeň vyšší. Necháme asi hodinu kynout. Poté vyklopíme na pomoučený vál, rukou…
Pomazánka ze šušených rajčat
Potřebné ingredience
uzené tofu, sušená rajčata, olivový olej, event. sůl a pepř
Postup přípravy
Tofu, rajčata a olej rozmixujeme tyčovým mixérem. Poměr rajčat a tofu je asi 1:1. Olej přidáváme dle požadované konzistence.
Špagety all´amatriciana
Potřebné ingredience
350g špaget, 400g loupaných krájených rajčat, 80-100g pecorina, 100g guanciale (popřípadě pančety), kousek feferonky, 1 lžíce olivového oleje, 50ml bílého vína, sůl
Postup přípravy
Guanciale nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji do křupava spolu s feferonkou. Přilijeme víno a necháme odpařit. Z výpeku vyndáme slaninu, přikryjeme ji alobalem, aby…
Rychlá a jednoduchá škvarková pomazánka
Potřebné ingredience
RACIO Knäckebrot žitný se sezamem 200 g škvarků 4 vejce 1 větší šalotka 1 PL hořčice 1 stroužek česneku 1 malý svazek čerstvé pažitky 8 lístků čerstvé majoránky Sůl a pepř z mlýnku podle potřeby
Postup přípravy
Vajíčka uvaříme natvrdo, pomeleme spolu se škvarky, stroužkem česneku a šalotkou. Do směsi přimícháme hořčici, najemno nakrájenou pažitku, ochutíme solí a kořením. Vše spolu…