TĚSTOVINY S MLETÝM MASEM
Potřebné ingredience
500gr těstovin
500 gr mletého míchaného
300 gr tvrdého sýra
větší plechovka žampionů
plechovka sterilovaných rajčat
sůl,pepř,provensálské koření,bobkový list
Jahodovo - mátové letní osvěžení
Potřebné ingredience
čerstvé jahody - množstvo podla potreby a konzumentov, plná hrsť čerstvých mátových lístkov, biely jogurt 500 ml., resp. kysaná smetana, resp. odtučněné / sójové/ mlieko / podla potreby/ , cukor podla potreby - ak dáte hodne jahod tak nemusíte cukrovať, resp. možte dať hnedý cukor, alebo hroznový, alebo klasicky vanilkový / množstvo podla chuti/
Postup přípravy
Jogurt,alebo smetanu, nalejeme do vyššej nádoby, riadne umyté jahody do toho, pridáme umytú mátu, cukor a rozšlaháme na krémový nápoj...:) je možné robiť z variant uvedených v…
Pravý ruský boršč
Potřebné ingredience
Hovězí maso cca 1/2 kila, uzená obíračka cca 3/4 - 1 kilo, čerstvé zelí, brambory, kořenová zelenina, cibule, červená řepa, rajčatový protlak, sůl, nové koření, pepř celý, bobkový list, ocet, cukr, kysaná smetana.
Postup přípravy
Nejprve uvaříme hovězí maso vcelku s uzenou obíračkou, solí, novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem do měkka, chce to skoro 2 hodiny. Na oleji osmahneme na cibulce…
Špagety s kuřecím masem a houbami
Potřebné ingredience
Špagety, kuřecí maso, sojová omáčka, šlehačka, sýr na posypání, houby - jakékoliv, já mám momentálně mražené, ale lze použít i sušené nebo čerstvé, ale i žampiony.
Postup přípravy
Špagety dáme vařit obvyklým způsobem, nakrájíme nadrobno kuřecí maso, které osmahneme na trošce oleje, přidáme sojovou omáčku a houby, malinko osolíme a dáme dusit na cca 20-30…
Snadné čokoládové taštičky s malinovou omáčkou
Potřebné ingredience
200g polohrubé mouky, 2 žloutky, 1 bílek, 1 a 1/2 lžíce oleje, špetka soli, 200g čokolády :-)))
Na omáčku:200g malin, moučkový cukr
Postup přípravy
Mouku,žloutky, bílek, olej, sůl a pět lžic vody vypracujte (nejlépe v robotu) na hladké těsto.Zabalte do fólie a nechte 15 min. odpočívat. Těsto vyválejte na tenký plát a…
OVOCNÝ CHLEBÍČEK-šťavnatý a jednoduchý
Potřebné ingredience
250ghl.mouky, 175g másla, 175g cukru, 1/2 lžičky skořice, 1 jablko, 2 vejce, pomerančová kůra, 2 lžičky prášku do pečiva, 230g ostružin nebo malin nebo jahod nebo borůvek nebo angreštu.....:-)
Postup přípravy
Z mouky,másla a cukru utvořte jemnou drobenku. Odeberte 5 lžic,přimíchejte k nim skořici a trochu přírodního cukru a dejte stranou.Jablko nastrouhejte a promíchejte s vejci a…
ZAPEČENÝ LILEK
Potřebné ingredience
2 velké lilky, 1 balení hovězího mletého masa, rajčata, sýr - mozzarella nebo feta, olivový olej, pepř, sůl, cibule česnek
Postup přípravy
cca 20min + zapečení. na trošce olivového oleje osmažíme cibulku s česnekem, přidáme mleté maso, osolíme a opepříme (vše dle chuti). na jiné pánvi si připravíme rozpálený olivový…
TZATZIKI
Potřebné ingredience
pro dvě osoby - 1 jogurt holandia malý, 1/2 okurky, 1 česnek, špetka soli, kopr, olivový olej
Postup přípravy
cca 10min, okurku nakrájíme na kostičky, přidáme jogurt (holandia je nejvíce podobný "řeckému jogurtu"), prolisovaný česnek, osolíme, kopr dle chuti, naservírujeme na mističky a…
Mátový sirup
Potřebné ingredience
300-500 g máty i se stonky, 2 litry vody, 2 kg cukru, 3 lžíce kyseliny citronové 1 lžička pomůcky ke konzervování od dr oetker /tu můžete vynechat, ale počítejte s kratší dobou trvanlivosti/
Postup přípravy
mátu nahrubo nasekáme, spaříme a necháme 24 hod luhovat. Scezený výluh uvaříme s cukrem a ostatním a slijeme do lahví s víčkem které necháme do schladnutí dnem vzhůru. Stejně se…
Jahodový sirup
Potřebné ingredience
kolik jahodové šťávy (ideálně z odšťavňovače, nebo rozmixované jahody přeceděné přes plátýnko) tolik vody a tolik krystalového cukru, na litr vody dvě lžíce kyseliny citronové dr oetker a zarovnaná kávová lžička pomůcky ke konzervování dr oetker /tu můžete vynechat, ale počítejte s kratší trvanlivostí/
Postup přípravy
vše svaříme asi 5 minut, dáme do sklenic s víčkem, které do schladnutí necháme dnem vzůru. Stejně uděláte i sirup pomerančový, jablečný.... podle štávy :-)