Medové perníčky
Potřebné ingredience
50 g másla , nebo hery, stely
2 pol. lžíce medu
3 vejce
250 g mletého cukru
600 g hladké mouky
2 kávové lž. koření do perníku
2 - 3 kávové lž. kakaa
1 kávová lžička sody
pokud máme dáme i trochu nastrouhané kůry z pomeranče
Postup přípravy
pak přidávám postupně mouku. To si už musím vysypat na vál. Pokud máte pekárnu, tak to určitě půjde i tam.
Já bohužel míchám a hnětu ručně.
Hotové těsto nechám odpočinou aspoň půl dne, nebo přes noc.
Těsto vyvaluju silné asi půl cm , na větší tvary okolo 10 cm i trošku víc.
Před pečením tvary potírám žloutkem rozmíchaným v mléce.
Peču na 250 , dlouho podle toho, jak jsou tvary velké. To poznáte - perníčky musí krásně skočit a lesknout se.
Po upečení, ihned po vytažení perníčky potřu rozšlehaným bílkem v trošce vody - aby se leskly.
Ale pozor - jsou tvrdé. Ale změknou, záleží kam je dáte. Jsou fakt moc dobré, jiné doma nepečeme.
Hotové těsto
perníčky na plechu před pečením - potřené žloutkem
V troubě
Perníčky po upečení vytáhneme z trouby a ihned potřeme rozšlehaným bílkem. Po natření ještě vrátíme zpět do trouby asi na 1 minutu. To kvůli salmonelóze, která by se ze zaschlého a neupečeného bílku mohla případně vyskytnout . Tuto vychytávku mám z kurzu pečení perníků. Je to podle norem EU.
A máme upečeno. Teď ještě nazdobit. Ach jo, kdo to bude dělat ? Mám tak málo času.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé