zbylo mi hodně švestek. Dělala jsem hodně povidel. Zavařovat kompot nechci. Prosim o další typy a recepty, co se švetkama. Napadá chutney, ale nikdy jsem ho neďělala..
| Hana S. (hanstro) ID 212581 (10.9.2016, 11:12) | Pečený čaj ze švestek Upečené ovoce skladujeme ve sklenicích. Lžíci směsi stačí pouze přelít horkou vodou a lahodný čaj je na světě. Dobře se hodí také do grogů a dalších teplých nápojů. 1 kg švestek 1 kg červeného rybízu (může být mražený) 1200 g cukru 5 ks hřebíčku 125 ml rumu 1 lžička mleté skořice Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtinky. Smícháme s červeným rybízem a nasypeme na velký plech. Přidáme cukr a oba druhy koření. Promícháme. Troubu rozpálíme na 200 °C a směs pečeme asi 30 minut. Během pečení občas promícháme. Směs vyjmeme z trouby a přimícháme do ní rum. Vybereme hřebíčkové hlavičky. Hotovým čajem naplníme čisté zavařovací sklenice, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Druhý den uklidíme do spíže, kde vydrží asi rok.
ODPOVĚDĚT |
|
| Hana S. (hanstro) ID 212581 (10.9.2016, 11:12) | Bryja – ovocná omáčka Netradiční úprava švestek a dalšího ovoce. Skvěle se hodí k bramborům vařeným jen v mírně slané vodě. 2 hrušky 2 jablka 12 ks švestek 2 lžíce polohrubé mouky 100 ml zakysané smetany špetka soli špetka skořice Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtinky. Hrušky a jablka, omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na tenké měsíčky. Nakrájené ovoce přendáme do hrnce, přidáme špetku skořice a soli a mírně zalijeme vodou – asi do poloviny. 10 minut povaříme na středním plameni. Moukou rozmíchanou v zakysané smetaně vmícháme do omáčky a povaříme dalších 10 minut. Podáváme ihned.
ODPOVĚDĚT |
|
hana d. (kankalinka) ID 274098 (10.9.2016, 8:05) | Jak si poradit s velkou úrodou švestek | 1 Švestková čokoláda Používá se často při pečení jako přísada do perníků, náplní apod. Díky zavaření vydrží ve spíží až jeden rok (neověřeno, vždycky ji spotřebuji mnohem rychleji). 2500 g švestek 2 balíčky vanilkového cukru 100 ml rumu 1000 g krupicového cukru 200 g kakaa Švestky omyjeme, vypeckujeme a vhodíme do mixéru, kde je důkladně rozemeleme. Pak kaši přelijeme do hrnce a přidáme krupicový cukr. Švestky rozvaříme (trvá to asi 15 minut). Směs necháme vychladnout a propasírujeme. Poté přidáme rum, vanilkový cukr a kakao a uložíme na 24 hodin do lednice. Poté čokoládu naplníme do čistých sklenic a zavařujeme po dobu 30 minut jako švestkový kompot.
ODPOVĚDĚT |
|
hana d. (kankalinka) ID 274098 (10.9.2016, 8:04) | Švestkový sirup Můžeme ho pít jen tak, nebo s ním můžeme ochutit čaj, nejrůznější drinky nebo koláče. Má velmi jemnou chuť. 500 g cukru 4,5 kg švestek 300 ml octa Švestky omyjeme, vypeckujeme a nasypeme do velké mísy. Posypeme cukrem a důkladně promícháme. Necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě, a během té doby směs 4-6x promícháme. Do hrnce s teflonovým (nebo jiným nepřilnavým) dnem nalijeme ocet a přisypeme švestky. Vaříme 5-6 hodin na nízkém plameni, dokud se objem tekutiny nezredukuje na polovinu. Hotový sirup dobře promícháme a odstraníme z plotny. Ihned lijeme do čistých sklenic a zavíčkujeme. V chladné a temné místnosti vydrží rok.
ODPOVĚDĚT |
|
DENISA C. (denca069) ID 479426 (9.9.2016, 22:03) | ususit apak bud pojidat anebo obalit slaninou a upect jako jednohubky a nebo naopak na sladku namocit do cokoladu abud s mandli ve vnitr anebo bez mandle
ODPOVĚDĚT |
|
Jaroslava P. (pravačka) ID 278739 (9.9.2016, 13:49) | Dělám tzv." sušený "Namelu švestky / může se přidat nektarinky, hrušky , broskve/ naleji na plech vyložený peč. papírem a suším. až je horní strana usušená , obrátím. Děcka mají stále přísun vitamínů.
ODPOVĚDĚT |
|
| Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (9.9.2016, 11:07) | Dělala jsem švestkovou omáčku pikantní. Pokud máte rádi pikantně sladké omáčky k masu nebo sýru tak zkuste 1kg švestek 500g cukru 4 stroužky prolisovaného česneku 1PL jemně strouhaného zázvoru chilli dle chuti sůl Švestky vypeckovat,zasypat cukrem,mírně podlít vodou,takto jsem vařila do změknutí,pak jsem přidala zbytek ingrediencí a vše rozmixovala.Je lepší to nechat řidší,ne jako povidla husté. Nebo potom (vánoční) pečený čaj,recept mám v rodinných. Nebo zamrazit a následně použít na koláč,čaj atd.
ODPOVĚDĚT |
|
jarka N. (sympatie) ID 55978 (9.9.2016, 10:43) | Do mrazáku, vypeckovat, jsou jak čerstvé
ODPOVĚDĚT |
|
| Hana J. (HanaJa5) ID 478127 (9.9.2016, 10:42) | vypeckovat a narovnat pěkně do sklenic a zavařit -žádnou vodu žádný cukr - jsou ve vlastní šťávě , jinak je vypeckované zamrazím - naknedlíky a buchty a koláče ideální
ODPOVĚDĚT |
|
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (9.9.2016, 10:15) | Já je mrazím, dělám to tak se spoustou ovoce, na koláč je to pak výborné a není s tím žádná práce.
ODPOVĚDĚT |
|
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (9.9.2016, 10:12) | Zkvasit a přepálit Nebo usušit.
ODPOVĚDĚT |
| | PAvlína V. (Nota) ID 9600 (10.9.2016, 12:24) |
ODPOVĚDĚT |
|
| Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (9.9.2016, 10:07) | ještě, když ne kompot, tak jsem zavařovala na koláč tak, že jsem je jen prosypala cukrem (na velkou sklenici dvě lžíce) a zavařila bez vody, samy si pustí šťávu a na koláč jedinečné
ODPOVĚDĚT |
|
Martina K. (karma75) ID 64457 (9.9.2016, 9:56) | Usušit
ODPOVĚDĚT |
|
| | Jana M. (janka68) ID 78117, mimibazar.cz/janka68 (9.9.2016, 14:06) |
maminka taky děla nutelu. je skvěla
ODPOVĚDĚT |
|
Eva D. (evcak) ID 116675, mimibazar.cz/evcado (9.9.2016, 9:53) | Dělala jsem marmeládu a přesnídávku, namrazila jsem si syrové na buchty a kynuté knedle
ODPOVĚDĚT |
|
| Renata F. (Viko) ID 233071 (9.9.2016, 9:45) | Usušte je na křížaly,jsou výborný
ODPOVĚDĚT |
|