| Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (24.5.2016, 21:31) | Škoda času? Já dělám smrkový a jitrocelový a nedám na něj dopustit. když dám kamarádkám, říkají, že je to zázrak čerstvé smrkové výhonky (teď je právě ten čas) a nebo mladý jitrocel nasypu do velké zavařovací sklenice 2 cm vrstvu bylinek a 2 cm vrstvu cukru, pořád opakuji, hodně namačkávám a poslední vrstva je cukr. Dám na okno na 4 - 6 týdnů macerovat a asi po 14 dnech je vidět, jak se odděluje čirý hustý sirup. Občas do toho rukou sáhnu a promačkám. Po těch několika týdnech bylinky zčernají a sirupu je tolik, že to celé plave. Přecedím přes plenku do lahviček a máme celou zimu kvalitní bio medicínu
ODPOVĚDĚT |
| Žaneta M. (doubravka2) ID 273385 (29.5.2016, 16:26) |
můžu se ještě zeptat, při maceraci jsou sklenice pouze přikryté nebo uzavřené....děkuji
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (29.5.2016, 17:31) |
Já je zavírám šroubovacím víčkem. Někdo dává celofán na gumičku
ODPOVĚDĚT |
| | dana n. (danca60) ID 403468 (25.5.2016, 12:04) |
Máte nějaké dané dávkování? Kde uchovávat. Musí být v lednici, nebo stačí v chladné spížce?
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (25.5.2016, 12:38) |
Dávám po lžičkách, v případech kašle, když byly děti malé a byly se mnou doma, tak jsem dávala třeba každou hodinu, zkrátka, když jsme si vzpomněli. Jinak mají období, že tu leží na lince a oni si berou každé ráno a večer lžičku, jen tak, že jim to chutná... Sirup je koncentrovaný cukr, takže se nekazí, můžete ho nechat v pokojové teplotě. Mám ho uskladněný ve špajzu v tmavých lahvičkách. Když už jsem neměla lahvičky, nalila jsem ho do kompotovky a tu jsem měla raději v lednici a jenom v případě akutních problémů, kdy jsme ho brali častěji byl na lince.
ODPOVĚDĚT |
| | | | dana n. (danca60) ID 403468 (27.5.2016, 14:58) |
Děkuji kolik tak dáváte cukru do velké 3l sklenice? A mám sklenici něčím přikrýt, nebo zavřít?
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (27.5.2016, 16:36) |
Jak píšu výše. Dávám kilo cukru a mačkám vždy vrstvu 2 cm bylinek a 2 cm cukru. Poslední vrstva je cukr, který udělá tvrdou krustu a proto do směsi občas šáhnu a celé promnu. Dávám do takové té šroubovací sklenice od velikých okurek a je to myslím 1500 ml. Zavřít se to musí!
ODPOVĚDĚT |
| | | | | | dana n. (danca60) ID 403468 (27.5.2016, 18:32) |
Děkuji, už se mi to nakládá
na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno |
| Žaneta M. (doubravka2) ID 273385 (24.5.2016, 22:33) |
Dobrý den a mohu se zeptat, na co ty sirupy jsou? Myslím, kdy se užívají, při jakých potížích nebo preventivně? Děkuji
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (24.5.2016, 23:07) |
No primárně jsou při léčbě kašle, ale děti mi na ně chodí, protože jim chutnají, tak vlastně preventivně. Když trošičku škrábe v krku, nebo když si vzpomenou Už ve 3 případech se mi stalo, že jsem dala lahvičku kamarádkám, které bojovaly s vleklými problémy a rázem bylo po kašli. No těžko říct, jestli zabrala několikanásobná léčba, nebo ten sirup je opravdu takový zázrak. Pravdou je, že moji děti letošní školní rok nebyli ani jednou nemocní a holka 1 den. Vloni dohromady 3 děti 5 dní. Takže možná to bude mít nějaký účinek.
ODPOVĚDĚT |
| | Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (24.5.2016, 21:32) |
Jo a zapomněla jsem napsat, že za cenu 1 kg cukru a pár minutek práce mám asi 6 skleniček toho sirupu.
ODPOVĚDĚT |
|