žena v domácnosti
Nevíte náhodou někdo, jestli si můžu jako žena v domácnosti přivydělat brigádou?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (24.4.2016, 20:16)
Pokud ženou v domácnosti myslíte obzp, tedy samoplátce pojištění (sama si hradíte) - tak ano, samozřejmě. Pokud by šlo o práci, z níž se odvádí pojistné, budete po dobu práce v kategorii zaměstnanec, po skončení zase obzp. U prací bez odvodu pojistného zůstáváte obzp i během práce a práci pojišťovně nehlásíte.

Pokud ženou v domácnosti myslíte péči o dítě, pojistné hradí stát, tak ano, ale jen v případě, že i při práci splňujete péči, tedy osobně pečujete o dítě s výjimkou 4 hodin školky nebo doby školního vyučování. Opět platí, že když toto splníte a práce je bez odvodu pojistného, jste státní pojištěnec, pokud péči splníte a práce je s odvodem pojistného, přecházíte po dobu práce do škatulky "zaměstnanec" (s osvobozením od minimální povinné výše pojistného).

ODPOVĚDĚT
Petra F. (fričucha) ID 15411 (24.4.2016, 20:22)
Hani, moc Vám děkuji (F) Jsem ta druhá varianta a teď jsem nastoupila na brigádu a pokud se uvolní místo a vše zvládnu, tak bych měla od července HPP. Jen se ještě zeptám, je nutné to hlásit na VZP a mám nějak omezené hodiny?Potřebují abych těch hodin vzala víc a já bych moc chtěla, jen nevím jestli jsem nějak omezena počtem těch hodin.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (24.4.2016, 21:42)
Hodiny máte omezené jen tím, že nemůžete na moc dlouhou dobu od dětí, protože musíte splňovat tu péči. Plus jestli je to dohoda o provedení práce, tak max. 300 hodin za rok.

Ale zase kdybyste měla vydělat tolik, že si zaplatíte za sebe zdravotní (asi 1350 Kč) a ještě vám dost zbyde, tak bych se vykašlala na péči, přestala ji dodržovat (na pojišťovně odhlásíte péči a nahlásíte, že jste obzp, samoplátce), pracovala tolik, kolik zvládnete, a platil si přitom pojistné sama.

ODPOVĚDĚT