Jahodová marmeláda
Maminky sháním recept na výtečnou domácí marmeládu aby byla hustá a výborná
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 10 komentářů
Petra B. (tonky) ID 48111, mimibazar.cz/tonky (3.6.2015, 6:49)
Nejlepší je marmeláda bez Gelfixu, pouze vyvařit do husta, na závěr přidat cukr a špetku kyseliny citronové a hotovo. Marmeláda je výborná, taková tahavá. Dělám z odrůdy Scarlet, to je jahoda s chutí lesních jahod a je výborná, vydrží barva a nekazí se (Y)

ODPOVĚDĚT
Dana Koželuhová (koželuh) ID 41090, mimibazar.cz/kozeluh (3.6.2015, 21:13)
a máte recept?a to se pak nekazí?sterilitujete ji?

ODPOVĚDĚT
Petra B. (tonky) ID 48111, mimibazar.cz/tonky (4.6.2015, 11:31)
Normálně rozmačkám jahody, vařím tak dlouho, dokud se dostatečně nevyvaří. Na konec rozmixuji, nemám v tom ráda ty kousky, ale záleží na vás. Přidám cukr, ještě chvíli povařím. Zkusím občas na malý talířek trošičku lžičkou odebrat, když vystydne, tak vidím hustotu. Buď pokračuji ve vaření, nebo přidám na závěr trochu kyseliny citronové. Když mám požadovanou hustotu, tak naliji vařící do sklenic, zavíčkuji a otočím víčkem dolů. To je vše. Je to docela dlouhé vaření, ale stojí to za to. Tím, že tam není ten Gelfix, tak ji musíte zahustit samotným vyvařením. Ale je to opravdu výborná marmeláda a nikdy se mi nezkazila ani sklenice. Cukru dávám tak 40 dkg, ale záleží na kyselosti jahod, lepší je ochutnat.

ODPOVĚDĚT
Gabriela B. (Drapak) ID 77529 (2.6.2015, 23:10)
Jahodová marmeláda podle marmeládové královny Blanky Milfaitové:
1 kg jahod, šťáva z 1 citronu, 3 snítky máty, 30-40 dkg cukru, 10g pektinu.
Očištěné jahody nasypte do hrnce, podlejte malým množstvím vody, přidejte šťávu z citronu, pak dejte vařit. Po prohřátí jahody lehce prošťouchejte, aby pustily šťávu, ale zůstaly větší kousky. Občas promíchejte.
Pektin smíchejte s cukrem a za stálého míchání nasypte do hrnce. Vařte 5 minut, pak hrnec odstavte. Přidejte umyté, nasekané lístky máty.
Ještě horkou marmeládu nadávkujte do sklenic a ty v hlubokém pekáči v troubě ponechte ve vodní lázni 30 minut při teplotě 125 stupňů.......do další várky jsem místo máty dala nasekanou hořkou čokoládu....mňam. (Y) Ještě tu mám poznámku: Lépe než pektogelem (pektin jsem neměla) zhoustla marmeláda přípravkem dr. Oetker 3:1. Nebát se dát hodně máty... (hello)

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (2.6.2015, 17:30)
Nejlepší jahodová marmeláda je, když do mí přidáte trochu lesních jahod... ( dávám cca 100 lesních a 900 zahradních) ta chuť je úžasná (Y)

ODPOVĚDĚT
Dana Koželuhová (koželuh) ID 41090, mimibazar.cz/kozeluh (2.6.2015, 21:34)
a máte recept?

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (veronininka) ID 190912 (2.6.2015, 14:20)
Já dělala z Pektogelu a byla úžasná.... Ale mají teď nějaký nový a ten mi loni ze všech dávek udělal tmavou hnusnou barvu a řídkou hmotu, takže na to kašlu a jdu letos zkusit Gelfix.

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (2.6.2015, 8:48)
Bud podle Gelfixu, nebo podle nasich babicek klasicky na kilo jahod tusim 80 dkg cukru, ale spis pridavam dalsi dobroty, obcas medunku, obcas zazvor, obcas vanilku, nebo reven....

ODPOVĚDĚT
Dana Koželuhová (koželuh) ID 41090, mimibazar.cz/kozeluh (2.6.2015, 21:34)
napište mi přesně ten recept (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (3.6.2015, 11:34)
Jak prijdu domu, najdu recept po babince a napisu.

ODPOVĚDĚT
Dana Koželuhová (koželuh) ID 41090, mimibazar.cz/kozeluh (10.6.2015, 21:34)
prosím ten recept mi napište (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (10.6.2015, 22:58)
Smarja, zapomněla jsem, omlouvam se. Odvazim si kilo jahod a pak záleží na tom, kolik mám času. Bud sesypu jahody s 650g cukru (jahody rozkrajim na menší kusy, male jahudky necháme vcelku) a prosypu cukrem, necham stát pres noc, pak přidám kyselinu citronovou (od oka...) a varim do požadované hustoty. Stejně to dělám s rybizem, merunkami, broskvemi (meruňky a broskve rozkrajim zhruba na kamínky, prostě na kousky)ale tam dávám víc cukru, podle sladkosti ovoce. Takhle udělána marmeláda z rybízu ma zrnka, což někomu může vadit, ale zas se hodí v zimě do čaje, místo cukru, neb zrnka pomáhají srážet horečku a čaj ovoce ochuti....

Nebo jahody trochu víc rozmixuju, prisypu pul dávky cukru a povarím v sirokem kastrolu cca 10 minut, pak přidán zbytek cukru a varim dal, zkousim na talirku, jestli zeliruje, před koncem varu přidán kyselinu citronovou.

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (10.6.2015, 23:02)
Postup jako obvykle, horké plnit do sklenic, zavickovat, postavit dnem vzhůru.... První postup delavala babička, druhy jamka, já to stridam dle nálady...přidáván další druhy ovoce, jako meruňky s pomeranče, jahody s ananasem, broskve s červeným melounem....co mám po ruce, to tam mrsknu, abych doplnila do kila na další várku, takže obcas mám opravdu zajímavé a netradiční marmelády, ,-) ,-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Dana Koželuhová (koželuh) ID 41090, mimibazar.cz/kozeluh (3.6.2015, 21:14)
naoište děkuji (Y)

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (veronininka) ID 190912 (2.6.2015, 14:21)
Tak tak, taky si ráda dochucuju :-) I mátu jsem dávala .-)

ODPOVĚDĚT
Kamila P. (Kamis1) ID 218404 (2.6.2015, 7:45)
Já přidávám Gelfix 3:1, dává se tam méně cukru (Y)

ODPOVĚDĚT
Dana Koželuhová (koželuh) ID 41090, mimibazar.cz/kozeluh (10.6.2015, 21:34)
o kolik méně cukru?

ODPOVĚDĚT
Lada V. (LadaVac) ID 30183, mimibazar.cz/ladavac (2.6.2015, 7:37)
babička dělá z gelfixu 2:1 a je výborná (Y)

ODPOVĚDĚT
Dana Koželuhová (koželuh) ID 41090, mimibazar.cz/kozeluh (2.6.2015, 21:35)
napište mi recept ty poměry díky (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (2.6.2015, 7:27)
jak píší holky dole..........dělám podle gelfixu. marmeláda je dobrá tak, jak je dobré ovoce, které do něj dám - vyzráté, krásně rudé, nenapadené plísní.........

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (1.6.2015, 22:49)
taky dělám z gelfixu a je (Y) (jahody, gelfix, cukr a citron) kromě toho se mi osvědčilo dát na špičku nože konzervační prostředek - nechytá potom tolik plíseň i při dlouhodobém skladování

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (2.6.2015, 10:09)
já to chviličku (5min) zavařim aby chytlo víčko, pak nemusím dávat žádné konzervanty. myslim, že už je stejně nějaká chemie v tom gelfixu, tak nač to ještě zvyšovat...

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (1.6.2015, 22:40)
každá jahodová marmeláda je výtečná. já dělám podle návodu na gelfixu, kolikrát dám i míň cukru než tam píšou a vždycky je dobrá a hustá

ODPOVĚDĚT
Dana Koželuhová (koželuh) ID 41090, mimibazar.cz/kozeluh (2.6.2015, 21:36)
jaký gelfix?není více druhů?

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (2.6.2015, 23:51)
jsou 3 druhy, jde tam jen o poměr cukr :ovoce...používám ten, kde je nejmíň cukru vůči ovoci, protože jahody jsou samy o sobě sladký

ODPOVĚDĚT
Michaela Š. (*mandy*) ID 241867, mimibazar.cz/mandy (2.6.2015, 6:23)
Dělám taktéž, akorát méně cukru ... Zkusila jsem i přidat - dle švagrové - vanilkový cukr a také byla výýborná (Y) (hello)

ODPOVĚDĚT
Zdeňka M. (zmimi70) ID 382255 (1.6.2015, 23:08)
(Y) naprosto souhlasím

ODPOVĚDĚT