Jarní očista
Prosím jaké rostlinky teď na jaře využíváte a zpracováváte?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 9 komentářů
Šárka W. (šarik3) ID 165278 (20.4.2015, 19:37)
Každým rokem na jaře dělám kopřivový výluh , doplňuji s ním železo, jsem anemická a vždy zabírá. Dvě velké hrsti mladých kopřiv i s kořeny pořádně operu, pak rozmixuju v kvalitní vodě asi 3 dcl. Pak dám ve sklenici do lednice a nechám stát 48 hodin. Poté přecedím přes jemné sítko nebo utěrku a doplním vodou asi do 0,75 l. Mám uschováno v lednici a každý den před jídlem se bere asi jedna polévková lžíce asi 3x denně. Jak vypotřebuji, tak ještě asi dva týdny piju kopřivový čaj 3x denně jeden šálek. Kopřivy nesmí kvést! (L)

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (20.4.2015, 21:45)
Dnes také začínám s kopřivovým čajem, je moc dobrý a mám zaděláno na sirup. Chutná i dětem. Kopřivy jsou krásně zelené, malé, nekvetou (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana H. (HOCIKA) ID 271804 (20.4.2015, 17:52)
Plicník,jahodník (Y)

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (bobina85) ID 193299 (20.4.2015, 15:01)
Super tipy,moc děkuji a těším se na další.
Škoda jen že nevím kam na podběl. :´(

ODPOVĚDĚT
Veronika M. (vmveronika) ID 242202 (20.4.2015, 17:14)
Podběl způsobuje rakovinu jater, takže nemusíte smutnit

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (20.4.2015, 21:42)
Kde jste na to přišla? To by mě zajímalo.. *-)

ODPOVĚDĚT
Veronika M. (vmveronika) ID 242202 (20.4.2015, 22:13)
Nedávno o tom mluvila na čt24 nějaká bylinkářka, můžete najít i informace na netu
http://bedynky.blogspot.cz/2012/04/podbel-lekarsky-tussilago-farfara.html
http://botanika.wendys.cz/kytky/K173.php

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (20.4.2015, 23:04)
No, přesně! Také jsme ho sbírali do školy.. Už jsem si to pročetla a fakt, už se nemá sbírat a nedá se ani koupit.. Prostě se nedoporučuje.. To jsou tedy věci, ještě něco objeví v ostatních bylinách a bude.. +o(

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (20.4.2015, 22:22)
Já ho tedy nesbírám, jen mě to udivilo.. Podívám se na to.. Myslela jsem, že všeobecně bylinky jsou zdraví jen prospěšné..

ODPOVĚDĚT
Veronika M. (vmveronika) ID 242202 (20.4.2015, 22:28)
no já se také divila, protože si pamatuju, jak jsme ho sbírali do školy. Ale reportérka se v tom pořadu, ptala co se dá na jaře sbírat, že ona si pamatuje podběl a to jí právě ta bylinkářka zarazila, že ten už se nesbírá, že je jedovatý.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (20.4.2015, 14:38)
Zrovna včera jsem si natrhala koš kopřiv, takže začínám dělat čaj-moc mi chutná, i děckám a chystám se na kopřivový sirup, jinak každoročně bezový sirup, mamka jitrocelový sirup a ze smrkových výhonků - oboje na kašel, zrovna dnes jsem pekla brambory s medvědím česnekem, máme ho taky plno. A chceme zkusit pampeliškový med.

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (bobina85) ID 193299 (20.4.2015, 15:01)
Sušíte kopřivy i na zimu?

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (20.4.2015, 21:42)
Luci, nene, na zimu je zatím nesuším.. nějak jsem tomu nepřišla na chuť.. Takže zatím jen čerstvé..

ODPOVĚDĚT
Gabriela H. (KIMIK2) ID 285911, mimibazar.cz/kimik2 (20.4.2015, 14:04)
vařím čaj z kopřiv , šalvěje, meduňky

ODPOVĚDĚT
jana s. (studeny.cumacek) ID 169131 (20.4.2015, 14:01)
Já hodně používám medvědí česnek, dáváme ho snad do všeho, zmražuji, dělám pesto. A pak už jen pampelišky na med. Je moc dobrý :-)

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (bobina85) ID 193299 (20.4.2015, 14:56)
Jani můžu poprosit recept na to pesto?
Jak dlouho to vydrží?

ODPOVĚDĚT
jana s. (studeny.cumacek) ID 169131 (30.4.2015, 9:05)
Jé já tu nebyla, jsem si nevšimla, že jste psala.Tten česnek jenom rozmixujete s olejem a solí. Množství záleží na Vás.Ppak uzavřete do skleničky, do lednice a hotovo. Prý vydrží celý rok, já ho letos zkoušela prvně, tak snad ano. Přidávám do polévek, špenátu, do marinád na maso a tak. :-$

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (20.4.2015, 13:57)
Podběl už asi nestihnete. Bezový květ a lipový květ suším, sedmikrásky, jitrocel a smrkové výhonky dělám sirup, pak přijde na řadu kopřiva, máta a meduňka - to dělám šťávy. Z měsíčku mast. Lichořeřišnici milujeme čerstvou květy.
Určitě toho bude víc, ale v rychlosti si nevzpomenu.

ODPOVĚDĚT
Andrea E. (LUMIDA) ID 40961, mimibazar.cz/lumida (20.4.2015, 17:03)
dobrý den ,co děláte z podbělu?o recepty na sirupy mohu poprosit?moc děkuji andrea (Y) (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (20.4.2015, 17:13)
Podběl jenom suším kvítky na čaj proti kašli. Sirup vyrábím tak, že nasbírám velké množství dané byliny a do velké sklenice dám vrstvu těchto čerstvých bylin, zasypu krystalovým cukrem a zase vrstvu bylin a zase cukr a až je sklenice plná (nebo dojdou byliny) tak zavřu a nechám macerovat na plném slunci na parapetu. Za asi 6 týdnů cukr zkaramelizuje a celé to vyjmu do plátýnka a procedím velmi hustý a strašně dobrý sirup. Je na odhlenění, na kašel, na pocení, ale i jako prevence pro posílení imunity.
Já v lékárně kupuji jenom brufen a kapky na rýmu :-$

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (verda1980) ID 505031 (21.4.2015, 20:57)
Jani a to do sklenice už nepridavate žádnou vodu? Nebo jsem to jen špatné pochopila. Veronika

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (21.4.2015, 21:12)
Kdepak - vodu NE! To by hnilo! Ten cukr zkapalní a vytáhne s bylinek jejich sílu a vůni. Občas strčím do sklenice ruku a celé to promíchám, promnu. Hlavní je to řádně přecedit přes plátýnko, aby byl sirup čistý. Jednou mi vykvasil :-| asi byla špatně vymytá sklenička pro uskladnění...

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (20.4.2015, 14:46)
Jani, tady u našich podběl ještě je (Y)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (20.4.2015, 13:46)
Pampelišky na med, jitrocel na sirup.

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (20.4.2015, 13:49)
Vloni jsem dělala poprvé pampeliškové víno a bylo výborné ^o)letos ho pojedu ve větším množství (D)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (20.4.2015, 13:51)
Hned kouknu na net na recept a vyzkouším...děkuju za inspiraci, to by mě nenapadlo... |:o)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (20.4.2015, 13:59)
na netu je toho spousta, hledala jsem původně med a našla víno ,-) Myslím, že jsem kupovala kvasnice a vím, že bylo výborné a silné. Kdo šel okolo dostal sklenku a každý šel domů rozšafný, že to leze do hlavy (D)tadáááá

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (bobina85) ID 193299 (20.4.2015, 13:39)
Já sbírám akorát petrklič a bez,ale chtěla bych využít více rostlinek.

ODPOVĚDĚT