Řešil jste někdo výpověď pro údajné porušení kázně
Máte někdo zkušenosti s obranou proti výpovědi pro údajné porušování pracovní kázně, které je účelové, aby nemuselo být vyplaceno odstupné? Klidně můžete i do vzkazů. Nebo je tu třeba někdo právník, který se v tom vyzná?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Radka K. (makulis) ID 348241, mimibazar.cz/makulis (7.4.2015, 21:59)
Při Úřadě práce funguje právník nebo Inspektorát bezpečnosti práce poskytuje právní pomoc - ZDARMA. Požádejte o pomoc. Jistě Vám poskytnou odbornou radu, nemusíte se bát, mám s nimi výborné zkušenosti. Budete mít jistotu, že jste udělala maximum, co se v daném případě dalo dělat.

ODPOVĚDĚT
Iveta J. (Ivetka55) ID 53766, mimibazar.cz/ivetka55 (7.4.2015, 19:57)
Mně se něco podobného stalo, když jsem pracovala na soudě. Ředitelce soudu se nelíbilo, že jsem šla na paragraf s dcerou o letních prázdninách-měla angínu, a tak mi dala podepsat "důtku". Nakonec jsem musela ze dne na den odejít sama. Neměla jsem na to nakonec nervy. Nikdo mi nechtěl pomoci. Hodně štěstí. (F)

ODPOVĚDĚT
Danuše C. (danuse18) ID 540737 (7.4.2015, 18:49)
Zákoník práce § 52
f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil,

Pokud se jedná o porušování pracovní kázně, ZP to vymezuje jasně

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (7.4.2015, 18:56)
Jasně, tohle jsem si taky přečetla. Jde ale v tomto případě o paragraf 52g. Jak se ale bránit proti účelovému hledání drobných porušení. Zatím nebyla dána výpověď, ale už dvakrát upozornění na soustavné porušování kázně. Evidentně účelové. Několik roků pracujete na stejné pracovní pozici, dokonce pobíráte prémie, tak asi nepracujete špatně. Pak se firmě přestane dařit a chce část zaměstnanců propustit a aby jim nemusela dát odstupné tak se začne hledat "důvod". Např. nedostatečná kontrola kvality práce podřízených. Tak začnete dělat o kontrolách zápisy. Pak zase, že máte velkou spotřebu papírů do tiskárny atd.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (7.4.2015, 18:57)
v tom případě kontaktuje inspektorát práce a poraďte se s nimi

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (7.4.2015, 18:23)
Musíte co nejrychleji písemně vyjádřit nesouhlas s neplatným rozvázáním pracovního poměru, že trváte nadále na tom, aby vás zaměstnával, a následně (nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy zaměstnání mělo skončit... tedy u výpovědi jde o lhůtu do 2 měsíců po uplynutí výpovědní doby) dát k soudu žalobu na určení neplatnosti výpovědi. Na pracáku by mohli mít právníka, který vám poradí, zeptejte se.

Pokud je zcela očividné, že nebyly splněny podmínky pro takovou výpověď (např. prokazatelně vymyšlený přestupek), tak bych zkusila nejdřív postrašit zaměstnavatele rozhodným prohlášení, že to dám k soudu. Třeba se zalekne a odvolá to sám. Jinak teda přes soud a bude se prokazovat, kde je pravda.

ODPOVĚDĚT
Stanislava K. (kocourek07) ID 117950 (8.4.2015, 11:22)
U nás v práci řešil kolega taky něco podobného...majitel firmy mu poslal dopis ve kterém stálo něco ve stylu že soustavně po několika ústních napomenutích dochází k porušování pracovní kázně a neplnění prac.úkolů.....atd.....Kamarádka dělá na pracáku a tak nám doporučila toho jejich právnika jak je již psáno výše.Ten řekl v podstatě že když bude zaměstnavatel chtít tak si důvod vždy najde a většinou tyto "důtky" a " rádoby přestupky" jsou proto, aby nemuseli vyplácet odstupné.Můžete se soudit ale nic víc s tím neuděláte.Mimo jiné kolega už u nás nepracuje, odstupné nedostal.

ODPOVĚDĚT