Mateřská, vedlejšák a daň. přiznání
Účetní chce po mě nějaké potvrzení o mateřské,mám vedejšák,jinak jsem zaměstananá..Kde toto potvrzení sehnat, musí se předkládat k daň. přiznání? Rodičák se předkládat nemusí?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (10.3.2015, 23:04)
K přiznání ne, mateřská ani rodičovský příspěvek nemají na přiznání žádný vliv, jsou to příjmy osvobozené od daně a výpočet daně neovlivňují.

Mají vliv na pojistné, pokud např. podnikáte. Pro OSSZ se nedokládají, ověřuje si sama, pouze se to oznámí v přehledu. Pro zdr. pojišťovnu se dokládají - potvrzení vydá ten, kdo vám dávku vyplácí, tj. pro mateřskou OSSZ, pro rodičák kontaktní místo státní sociální podpory v rámci pracáku

ODPOVĚDĚT
Denisa P. (DenulinkaK) ID 304090 (11.3.2015, 8:18)
Děkuji za odpověď. Chtěla bych se ještě zeptat, jestli prosím nevíte, jak je to teď s výdělkem na vedl. činnost (OSVČ) při mateřské a rodičáku? Jsem zaměstnaná, při zaměstnání jsem také dělala vedl. činnost na živ. list a protože mám výdělky malé, platila jsem zdravotní a sociální jen 1x za rok dle výdělku. Nyní jsem byla ale na MD a pak na RD, řekli mi, že si můžu vydělávat na vedl. činnost dál. Je to tak a neovlivní mi to mateřskou (PPM) popř. nemusím platit zálohy na zdravotní?

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (11.3.2015, 9:11)
Rodičák je OK. Mateřská je OK v případě, že tu mateřskou čerpáte ze zaměstnání, nikoli z pojištění podnikatele - což tak je, pokud to dobře chápu, takže taky OK, podnikat můžete.

Zálohy - ano, úplné osvobození od platby záloh je pouze při výdělku ze zaměstnání. Když je důvodem k vedl. činnosti něco jiného (např. rodičák), zálohy se platí, a to ve výši loňského pojistného přepočteného na měsíc. Např. když nyní podáte přehled a vyjde vám soc. 0 (z důvodu malého výdělku) a zdravotní třeba 2400 za celý loňský rok, budete platit zálohu na soc. 0 a zálohu na zdr. 200 Kč měsíčně.

ODPOVĚDĚT
Denisa P. (DenulinkaK) ID 304090 (11.3.2015, 21:39)
Děkuji vám moc za vyčerpávající a krásně srozumitelnou odpověď. (Y)

ODPOVĚDĚT