OSVČ - sociální a zdravotní pojištění NA SPLÁTKY
Pokud nemá osoba samostatně výdělečně činná finanční prostředky, aby zaplatila celkovou částku za soc.a zdrav.pojištění, lze platit postupně formou splátek? Prosím klidně i o nějaké odkazy, ať můžu přeposlat.Neptám se za sebe, ale za kamarádku.Děkuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (2.2.2015, 12:31)
a obdobně u VZP jsem též našla v nejčastějších dotazech, funguje to obdobně jako u soc - lze to, ale konečné slovo má pojišťovna, není na to nárok:

http://www.vzp.cz/otazky-a-odpovedi/otazky-tydne/271/uhrada-dluhu

ODPOVĚDĚT
Hana M. (Hají) ID 25204 (2.2.2015, 21:45)
Hani, moc Vám děkuji, kamarádce přetlumočím a pošlu odkazy.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (2.2.2015, 12:29)
na webu ČSSZ je to v "nejčastějších dotazech", lze, ale konečné rozhodnutí je na OSSZ, kopíruju:

Za jakých podmínek bych si mohl požádat o povolení splátek, případně splátkového kalendáře?

Povolení splátek pojistného a penále upravuje ustanovení § 20a zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, v platném znění. V případě vzniku dluhu na pojistném a penále může plátce pojistného uvedený v ust. § 20a odst. 1) a 2) cit. zákona písemně požádat příslušnou správu sociálního zabezpečení o povolení splátek. Správa sociálního zabezpečení může splátky pojistného a penále povolit za zákonem stanovených podmínek a vzhledem k tomu, že se jedná o fakultativní rozhodnutí, zkoumá u plátce pojistného všechny rozhodné a podstatné skutečnosti, tj. vhodnost a účelnost vydání povolení splátek.

V případě, že přís

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (2.2.2015, 12:30)
...příslušná OSSZ dospěje k závěru, že je vhodné splátky pojistného a penále povolit, vydá rozhodnutí o povolení splátek, ve kterém na základě návrhu žadatele stanoví ve smyslu ust. § 20a odst. 3) cit. zákona výši jednotlivých splátek dluhu a dobu splácení dluhu, která nesmí být delší než 36 měsíců, a stanoví den splatnosti první splátky dluhu.

Dle ustanovení § 20a odst. 6 cit. zákona pak může příslušná OSSZ zrušit povolení placení ve splátkách v případech, kdy dojde k porušení stanovených podmínek (plátce pojistného nezaplatí včas nebo ve správné výši některou splátku dluhu nebo nezaplatí včas nebo ve správné výši pojistné splatné v období po splatnosti první splátky dluhu). Jednoznačně pak dojde ke zrušení povolení placení dlužného pojistného a penále ve splátkách v případě, kdy plátce vstoupil do likvidace, nebo bylo vydáno rozhodnutí o úpadku plátce pojistného.

ODPOVĚDĚT
Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (2.2.2015, 11:36)
Minule to vyřizoval chlap na RBP v sousedním boxu, slyšela jsem to ,-) takže to určitě nějak jde (soc. nevím) (F)

ODPOVĚDĚT