Právní porada
Pokud je tady nějaká právníčka nebo měl někdo stejný problém prosím poraďte...viz níže
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Vanda K. (mancinatek) ID 189559 (22.1.2015, 22:56)
Dobrý večer Petro,
je to opravdu složitější, je třeba přesněji znát situaci - doporučuji kamarádce poradit se přímo s notářem, který bude dědictví řešit (pokud tedy notář bude ochoten poradit). Velice zjednodušeně lze říct - předpokládám, že se jedná o předlužené dědictví, tj. dluhy jsou vyšší než aktiva: pokud dědictví neodmítne, dluh půjde za ní, pokud odmítne, dluh půjde za jejími dětmi a ty případně budou muset také odmítnout, a tak dále podle dědických skupin dle obč. zákoníku...každopádně ten bratranec je v dost hrozné situaci, protože ať dluh zdědí kdokoli, on bude vždycky ručit z to, aby dluh byl splacen. Případně Vaše kamarádka se může v dědickém řízení pokusit uplatnit to, že otec přítelkyni na vybavení bytu prostředky pouze půjčil a tedy těch 220 tisíc by byla jeho pohledávka vůči ní (ale je to potřeba prokázat)...no prostě není to žádná legrace *-).

ODPOVĚDĚT
Vladimíra K. (Vladkka) ID 391546 (22.1.2015, 16:24)
No nevím, myslím, že tady se relevantní odpovědi nedočkáte. Mám zkušenost, že toto je vždy lepší projednat při dědickém řízení, kde je možnost i odvolání atd.

ODPOVĚDĚT
Petra N. (petra36) ID 90287, mimibazar.cz/petra36 (22.1.2015, 8:03)
Kamarádce zemřel otec,který si vzal uvěr na stavebním spoření kde zbývá doplatit 220tis za peníze přispěl svojí přítelkyni na vybavení jejího bytu.jako ručitel je rodinný příslušník(bratranec) když kamarádka odmítne dědictví neb na kontě otec nemá nic,jen důchodové připojištění a tento dluh.Vše dával svojí přítelkyni která se teď nechce na ničem podílet.Když odmítne dědictví-dluh kdo bude tento uvěr splácet??Ručitelé??čili bratranec??Díííky předem za jakoukoliv radu *-) *-)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (22.1.2015, 9:08)
Doporučuji zjistit, jestli je úvěr pojištěný. Pak by celý zbytek doplatila pojišťovna a dědictví by se tak mohlo přijmout bez obav. Bratranec by jako ručitel neměl žádnou povinnost.
Jak by to bylo, kdyby úvěr pojištěný nebyl, to nevím.
Každopádně přítelkyně nic hradit nemusí, byť dlužník použil prostředky na její vybavení.

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (22.1.2015, 8:51)
Měl otec nějaký majetek - byt, auto atd.? Pokud ano a ona se vzdala dědictví tak by prodej toho majetku mohl umořit ten dluh, ale nejlepší by byla rada právníka a ne tady na bazárku. Tady zjistíte jen neověřené informace a ty vám mohou jen zamotat hlavu.

ODPOVĚDĚT